Biden za dekriminalizaciju: Nema više zatvora za stonere

WASHINGTON dpa | Američki predsjednik Joe Biden poduzima korak ka ispunjenju svog predizbornog obećanja o dekriminalizaciji posjedovanja marihuane u SAD-u. Predsjedničkim dekretom Biden je naložio ministarstvima pravosuđa i zdravstva da brže ispitaju klasifikaciju kanabisa, objavila je Bijela kuća u četvrtak (po lokalnom vremenu). Biden je naglasio da se marihuana trenutno izjednačava s heroinom i klasificira kao opasnija od sintetičke droge fentanila. “To nema smisla”, kritizirao je na Twitteru.

Izvršna uredba također predviđa pomilovanje za svakoga tko je osuđen za savezno posjedovanje marihuane u Sjedinjenim Državama. Prema vlastima, od 1992. do 2021. bilo je oko 6500 ljudi, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Nitko se trenutno ne drži u saveznim zatvorima iz tog razloga. Biden je posebno naglasio da je veća vjerojatnost da će crni Amerikanci biti procesuirani za kaznena djela u vezi s kanabisom - a osude trajno utječu na njihove živote.

U isto vrijeme, vladini dužnosnici su priznali da većina presuda za posjedovanje kanabisa nije bila na saveznoj razini, već prema državnom zakonu. Biden također poziva njihove vlasti da daju pomilovanja. Većina od 50 država u SAD-u legalizira upotrebu marihuane u medicinske svrhe, a oko 20 ju je u potpunosti dekriminaliziralo.

Većina za dekriminalizaciju kanabisa

Biden je tijekom svoje predsjedničke kampanje 2020. rekao da nitko ne bi trebao biti osuđen na zatvorsku kaznu zbog posjedovanja ili upotrebe kanabisa. Prema anketama, tako misli i većina Amerikanaca, i to ne samo među Bidenovim demokratima, nego i među brojnim republikancima.

U proljeće je Zastupnički dom usvojio još jedan zakon, uglavnom glasovima demokrata, koji predviđa dekriminalizaciju marihuane na federalnoj razini. Međutim, uz snažnu ulogu koju ima konzervativno krilo Republikanske stranke, nije bilo odluke u drugom domu, Senatu.

Bidenova uredba dolazi otprilike mjesec dana prije kongresnih izbora na kojima moraju glasovati cijeli Zastupnički dom i neki od senatora. Prije nekoliko mjeseci, prema anketama, izgledalo je da će demokrati izgubiti tijesnu većinu u Zastupničkom domu i kontrolu nad Senatom.

U međuvremenu im se daju veće šanse za držanje Senata – a neki ne isključuju da bi i Zastupnički dom mogao ostati demokratski. Gubitak čak i jednog od domova parlamenta ograničio bi Bidenovu samopouzdanje.

2 Likes

Sleepy Joe konacno nekaj dobrog napravil :v: