Bokashi (sve o izradi, doziranju, upotrebi i skladištenju)

Bokashi je mali kompostni kontejner za dom - samo bolji i jednostavniji. Ovdje možete saznati sve o proizvodnji, prednostima i mogućim primjenama. Dobit ćete odgovore na najvažnija pitanja i preporuke za kvalitetne proizvode za vaš Bokashi.

Bokashi: Što to znači?

U prijevodu s japanskog, Bokashi znači “fermentirane sve vrste” ili “fermentirani materijal”, što znači nešto poput bakterijski fermentiranih ostataka. U principu, sve što je organskog, prirodnog porijekla može se fermentirati. Učinkovitim mikroorganizmima koji se koriste u fermentaciji nije važno što fermentirate, sve dok je materijal “probavljiv” i da su drugi osnovni uvjeti kao što su temperatura i vlažnost ispravni.

Ono što u početku zvuči neukusno je također sasvim normalan proces u prehrambenom sektoru i svi su u nekom trenutku jeli fermentirane proizvode. Kiselo je vjerojatno najpoznatiji proizvod fermentacije, ali sve vrste kiselog povrća, jogurt, kvark, kombucha, kimchi, kefir i tako dalje su također krajnji proizvodi fermentacije različitih bakterijskih kultura.

Bokashi nije fermentirana hrana, već potpuno ekološko gnojivo napravljeno od fermentiranih ostataka – ostataka koje biste inače bacili. Lako se može napraviti i kod kuće i savršen je za njegu biljaka u vrtovima, na balkonima i terasama.

Prednosti Bokashi - Sažetak

➥ Bokashi opskrbljuje tlo važnim hranjivim tvarima
➥ Bokashi potiče stvaranje humusa i zdravlje tla
➥ Bokashi povećava kvalitetu i prinos berbe
➥ Bokashi potiče rast korijena
➥ Bokashi inhibira rast korova
➥ Bokashi povećava otpornost biljaka

Napravite sami bokashi – tako to funkcionira

Da biste sami napravili Bokashi ferment, sve što vam je potrebno je hermetički zatvorena posuda prikladne veličine iz koje se može otpuštati vlaga i učinkoviti mikroorganizmi. Kao i kod komposta, materijal se nagomilava u posudi. Listovi će se prskati nerazrijeđeni učinkovitim mikroorganizmima (dok površina lista ne bude lijepa i vlažna).

Osim toga, slojevi se zbijaju (npr. tamperom ili lopaticom) tako da unutar slojeva više nema zraka. Zatim se posuda ponovno čvrsto zatvori tako da kisik ne može doći do fermenta. Puna posuda tada bi trebala fermentirati zatvorena oko 14 dana. Nakon toga, gotovi Bokashi možete koristiti za njegu vaših biljaka.

Savršeni bokashi - tako najbolje funkcionira

Izrada bokashija nije raketna znanost koja zahtijeva od vas da ovladate preciznim dozama i delikatnim tehnikama. Budući da je Bokashi čisto biološki materijal s čisto biološkim bakterijama, ne možete pogriješiti.

Predoziranje Bokashijem također nije moguće, u najboljem slučaju prekomjerno zakiseljavanje. Za razliku od mineralnih gnojiva, Bokashi ne može oštetiti tlo. Organsko upija samo ono što također može iskoristiti i implementirati. Ostalo je jednostavno minirano. Stoga slobodno eksperimentirajte i otkrijte način izrade bokashija koji vama odgovara.

Što je dopušteno u kanti Bokashi?

Kao što je već opisano, učinkoviti mikroorganizmi nisu izbirljivi. Sav organski materijal sadrži neki oblik šećera koji bakterije mogu koristiti kao hranu za fermentaciju. Međutim, postoji neki organski otpad koji je teško fermentirati i koji je bolji na kompostnoj hrpi.

Sljedeće ne spada u kantu Bokashi:

 • Masti i ulja – one inhibiraju rad bakterija i slabo se razgrađuju
 • Ostaci papira i drva – razgrađuju se vrlo sporo zbog visokog ugljika i niskog sadržaja šećera
 • Meso i riba – gotov ferment mogao bi privući muhe i štakore
 • Kuhana hrana sa škrobom (tjestenina ili krumpir) - inhibiraju rad bakterija i brzo neugodno zamirišu

Sjeckati organski otpad ili ne?

Ima smisla pripremiti organski otpad za Bokashi kantu ili ostatke izrezati na komade veličine zalogaja za učinkovite mikroorganizme. Kore povrća i voća posebno prirodno pružaju dobru zaštitu od raspadanja. Ostatke narežite na trake veličine prsta kako biste olakšali bržu fermentaciju. Sjeckanje ili miješanje, s druge strane, nije potrebno.

Dodatno oplemeniti Bokashi?
Ovisno o tlu i primjeni, Bokashi je moguće poboljšati dodavanjem drugih bioloških pomoćnika. Primjerice, prikladni su biljni ugljen, EM keramički prah ili primarno kameno brašno. Oni povećavaju apsorpciju hranjivih tvari i vode u tlu i štite Bokashi od erozije ili ispiranja sastojaka.

Prašak ne morate stavljati izravno u kantu jer nema koristi za fermentaciju. Dovoljno ga je pomiješati s Bokashijem u tlu neposredno prije upotrebe. Zajedno s drvenim ugljenom u prahu i primarnim kamenim brašnom, željena crna zemlja Terra Preta može se dobiti na održiv način, koja je iznimno plodna i bogata humusom.

Produkte koje ja koristim za svoj bokashi:

Kako se pravilno koristi Bokashi “sok”:

Što je bokashi sok? Tijekom fermentacije organska tvar gubi tekućinu. Ova amnionska tekućina već sadrži fermentacijske tvari i rastresite hranjive tvari te se stoga može koristiti izravno kao tekuće gnojivo. Osim toga, mnogi živi učinkoviti mikroorganizmi aktivno se ispiru iz EM-a koje još uvijek možete koristiti. Bokashi sok se sastoji od hranjivih tvari kao što su dušik, kalij, magnezij (ovisno o materijalu u Bokashi kanti), vode i učinkovitih mikroorganizama i prikladan je svugdje gdje čvrsti Bokashi ferment ne može doći, kao što je gnojivo za travnjak ili za drveće.

Svaka dva do tri dana otvorite slavinu na kanti Bokashi i potpuno ispustite tekućinu! Tada ga treba relativno brzo izliti, inače će sok od bokašija početi pljesniviti. Zbog niske pH vrijednosti manje od četiri, sok od bokashija trebate pomiješati s puno vode (omjer 1:100; za mlade biljke ili osjetljive biljke 1:200).

Ostale moguće upotrebe soka od bokashija:

 • kao sredstvo za čišćenje cijevi za kućne odvode (napunite nerazrijeđeno cca. 40 ml)
 • kao akcelerator komposta (pomiješajte 1:100 s vodom i ulijte)
 • za proizvodnju biljnog tekućeg stajskog gnoja (dodati 1:100 vodi prije izvlačenja)
 • kao pesticid protiv lisnih uši i muha (40 ml pomiješati sa 500 ml vode)

Savjet: Usput, nije obavezan uvjet za uspješan Bokashi da puno Bokashi soka izlazi iz slavine. Međutim, to može značiti da je vaša organska tvar presuha. Ako nekoliko dana iz slavine ne teče sok od bokashija, trebali biste barem otkriti u čemu je problem.

 1. Je li utičnica začepljena? Rješenje: zamahnite i nagnite kantu. Sljedećim pristupom bokashi najprije treba očistiti sito u kanti od čvrstih naslaga.
 2. Bokashi je presuh i neće pravilno fermentirati. Bokashi uvijek treba biti malo vlažan, ali ne kapajući. Ako je ferment mrvičast i ne lijepi se, neće se postići optimalna fermentacija! Rješenje: Pošpricajte materijal nerazrijeđen s EM aktivom ili pomiješajte EMa s malo vode (1:10) i rasporedite smjesu po Bokashiju! Također koristite malo manje Bokashi Starter Fermenta! Ovo apsorbira tekućinu.
 3. Bokashi je na mjestu. Nakon što postignete optimalnu razinu vlage u kanti, iz kante neće izlaziti puno tekućine, jer je dovoljno samo da materijal bude blago vlažan. Bokashi profesionalci također fermentiraju u bačvama bez slavine jer znaju koliko EM aktivno pripada kojoj vrsti organskog materijala.

Koristite bokashi ferment

Bokashi sok je lijep nusproizvod iz bokashi kante, ali nije tako hranjiv i dugotrajan kao gotovi bokashi ferment. Fermentacijom se u samo nekoliko tjedana razvio u pravu vitaminsku bombu, koja lako može pratiti gnojiva iz trgovine.

Nakon 14 dana odmora otvorite punu kantu i provjerite miris i izgled! Gotovi bokashi trebao bi mirisati kiselkasto (malo kao jabučni ocat) i izgledati prozirno, slično kiselom kupusu. Ako nije, ostavite kantu još tjedan dana.

IMG_260137

Tada možete miješati zreli ferment Bokashi izravno iz kante sa zemljom, pri čemu je kanta sa 16 litara Bokashija dovoljna za cca 100 litara normalne zemlje. Za teške potrošače poput rajčice ili krumpira preporučuje se 1 kilogram Bokashi fermenta po kvadratnom metru zemlje ili 250 grama po biljci. Kako biste neutralizirali nizak pH svježeg bokashija, možete ostaviti bokashi pet do sedam dana nakon miješanja prije sadnje na vrh. U suprotnom bi se fino korijenje moglo oštetiti.

IMG_260237

Uz postojeću sadnju, pokazalo se da je najlakše iskopati brazde oko četiri inča duboke između biljaka i zakopati bokashi upravo tamo. U slučaju drveća ili grmlja u vrtu, također možete iskopati deset centimetara dubok krug ili nekoliko rupa oko 30 do 40 centimetara od promjera korijena i tamo popuniti Bokashi. Na kraju rezultat ponovno prekrijte zemljom kako bi ferment spriječio plijesan! Na taj način, Bokashi se neutralizirao i povezao sa zemljom prije nego što krajevi korijena urastu u supstrat.

IMG_260334

Ne morate brinuti da će gotovi bokashi ferment početi trunuti u tlu. Bakterije su već “razgradile” strukturu i materijalnu gustoću organskog otpada do te mjere da su se nakon nekoliko tjedana potpuno razgradile u tlu. Umjesto da trune, bokashi ispušta hranjive tvari izravno u tlo dok ono propada. Dakle, tlo i biljke mogu mu pristupiti izravno kao s biološkim depo gnojivom. To čini Bokashi idealnim za dugotrajnu njegu. Ako je doza ispravna, dodatna gnojidba nije potrebna.

Pravilno pohranite Bokashi
Prije ili kasnije, svaki proizvođač bokashija suočava se s problemom da se proizvodi više bokashija nego što se može iskoristiti kao gnojivo. Osobito u jesen i zimi jedva da postoje razumni načini za širenje zrelog bokashija. Ali ne brinite, naravno da ne morate baciti Bokashi. Važno je da gotovi Bokashi bude suh, hladan i hermetički zatvoren. Evo nekoliko savjeta za pohranu:

Sipajte bokashi u vrećice i spremite
Zasigurno najlakši način je gotove Bokashi napuniti u što prikladnije plastične vrećice i dobro ih zatvoriti. Pokušajte istisnuti što više zraka iz vrećice ili je izvadite vakumskom brtvom! Nepropusna vrećica se zatim može čuvati u podrumu nekoliko mjeseci.

Čuvajte bokashi u zemlji
Također možete izgraditi podzemno skrovište za bokashi. Iskopajte odgovarajuću veliku rupu u vrtu! Trebao bi biti dubok najmanje 50 centimetara. Bacite gotov Bokashi u rupu i odmah ga prekrijte zemljom! Budući da se pretvorba odvija i na niskim temperaturama, Bokashi se već može spojiti na zemlju. U proljeće ovo tlo možete koristiti izravno kao gnojivo. Ovisno o duljini skladištenja i temperaturi, Bokashi bi se već trebao potpuno raspasti.

Savjet: Najbolje je dno jame pokriti kamenom u prahu ili EM keramičkim prahom! Na taj se način mogu izravno prikupiti hranjive tvari koje bi voda isprala iz tla.

Pustite da se bokaši krčka u loncu
Sličan rezultat može se postići i izravnim uzemljenjem. Napunite bokashi u nekoliko glinenih posuda i stavite lonce naopako direktno na krevet! Tijekom vremena, Bokashi će u ovom trenutku zakopati i otpustiti sve svoje hranjive tvari u područje oko lonca. Na taj način možete učiniti tlo plodnijim mjesecima prije sadnje.

Izrada Bokashija - najvažnija pitanja i odgovori

Pitanje: Razlaže li se sadržaj u kanti Bokashi u tlo poput komposta?
Odgovor: Ne, raspadanje na zemlju je nusproizvod oksidacije (truljenja). Mikroorganizmi čuvaju materijal i hranjive tvari i dodatno ih poboljšavaju. Gotovi bokaši više liče na kiseli kupus nakon fermentacije kupusa.

Pitanje: Ja sam samo jedna osoba, nije li kanta Bokashi prevelika?
Odgovor: Nema problema, sve dok je kanta zatvorena, proces truljenja ne počinje. Tako da možete uzeti svoje vrijeme dok punite Bokashi kantu.

Pitanje: Odlazim na dugo, što da radim s kantom Bokashi?
Odgovor: Ne morate brinuti o svojoj Bokashi kanti. Više od 1 litre tekućine može iscuriti ispod sita. Ako je kanta samo djelomično puna, jednostavno pospite debelim slojem Bokashi fermenta. Kad se vratiš, samo nastavi skupljati.

Pitanje: Koliko dugo se čuva sadržaj u kanti Bokashi?
Odgovor: Sve dok ponovno ne otvorite Bokashi kantu ili gotovi Bokashi ne pohranite u zrak (npr. u smotanu vreću za smeće ili drugu kantu), gotovi Bokashi može se čuvati nekoliko mjeseci.

Pitanje: Kako da doziram Bokashi i koliko dugo traje?
Odgovor: To ovisi o potrebama biljaka za hranjivim tvarima. Za ukrasno bilje i potrošače svjetla, sadržaj kante Bokashi (16 litara) dovoljan je za cca 30 četvornih metara zemlje. Za teške potrošače poput rajčice ili krumpira za oko 10 četvornih metara. Gotov ferment se grabulja na površini (5 do 10 cm) ili puni u rovove duž linije sadnje. Za lončanice stavite sloj debljine oko 5 cm na sredinu posude.

Pitanje: Bokashi ima bijeli filc, je li to plijesan?
Odgovor: Ovo je micel koji raste iz kvasca sadržanog u EM-u i može se koristiti bez oklijevanja. Jedino je crna plijesan štetna i ne smije se zakopati.

Pitanje: Moja Bokashi kanta smrdi, što to može biti?
Odgovor: Inače gotovi bokashi miriše kiselo. Međutim, neki ostaci, poput kuhane tjestenine ili riže, počnu smrdjeti zbog fermentacije. Pospite dodatnim dijelom kukuruznim brašnom ili poprskajte više EM bakterijama!

Pitanje: Želio bih dodati prah drvenog ugljena ili kameni prah u Bokashi kantu, je li to moguće?
Odgovor: Dodatni dodatak EM keramičkog praha, bio ugljena ili kamenog brašna poboljšava Bokashi, ali se ne mora dodavati tijekom fermentacije. Također možete pomiješati sadržaj kante nakon fermentacije. Ovo štedi prostor u Bokashi kanti.

Zaključak
Bokashi nije jednostavan kompost. Bokashi je razumna metoda s malo otpada za recikliranje organskog otpada u vrijedno gnojivo i time dugoročno osiguravajući tlo prirodnim hranjivim tvarima. Zbog brzog vremena fermentacije od dva do tri tjedna i posude bez mirisa, Bokashi se može proizvoditi bilo gdje, za razliku od komposta. Kanta Bokashi idealan je pratilac za kuhinju, balkon i podrum.

2 Likes