Bonsai - oblikovanje, njega i kreativnost / Cannabis bonsai - mother plant i kloniranje

Dobar dan vam želim svima za početak!

Pisat ću vam o nečemu u šta sam se u zadnjih godinu dana potpuno zaljubila, a to je uzgoj kanabis Bonsai-a i Bonsai općenito, odnosno njegovo oblikovanje i razvijanje. Svidio mi se Bonsai još prije 5 godina kad sam na poklon dobila malo japansko drvo novca ( Crassula ). Dok sam istraživala o njemu sam naletila da mogu radit bonsai s time, zainteresiralo me to, proučila sam sve i lagano i krenula.

Prošle godine, taman negdje u ovo doba, malo prije možda, smo dragi i ja prvi put krenuli s uzgojem kanabisa, uz stalno čitanje i istraživanje uzgoja i same biljke, krenulo je laganom zaljubljivanju u taj proces, i tako je došla i ideja i krenulo se eksperimentirat u kombiniranja tog dvoje i još istraživanja. Naletila sam na prekrasne primjere i tehnike, i sve me to samo poticalo na daljnji trud, još istraživanja i prije svega strpljenju i ljubavi prema njoj i samom procesu. I dalje učim, i ne mogu reći da imam pravi bonsai, al naučila sam neke stvari, i imam ideju i eksperimentiram, pa sam stoga odlučila podijeliti s vama svoje znanje, i možda nekom pomoći. Te ukoliko netko ima još kakvo znanje, ili sam primjer Bonsai, bilo bi mi drago kad bi se objavilo ovdje u temi. :smiley:

Prije svega ću vam napisati ponešto općenito o Bonsaiu.

BONSAI (izvedenica od Kineske riječi pun sai, što u prijevodu zvuči ‘drvo u posudi’)

Umjetnost uzgajanja bonsai drvca započela je oko 200 godina prije Krista u Kini, a tada se bonsai nazivao penjing.

Postoje tri glavne vrste penjinga:

shumu penjing (znači sadnju jednog ili više stabala u posudi. Stabalca se mogu kombinirati i s nekim drugim biljkama. Stabalce se orezuje i oblikuje uz pomoć žice).*
shumu
shanshui penjing (su zapravo minijaturni pejzaži s pomno odabranim i oblikovanim kamenjem, a koje obično stoji u posudi s vodom. Stabalca se sade, pa tako upotpunjuju kompoziciju, tj. pejzaž).


shuihan penjing (je kombinacija prvih dviju vrsta, dakle kombinacija stabalaca, vode i figurica).
shuihan

Prema jednoj od legendi, penjing je nastao prema želji kineskog cara Hana – budući da je putovanja carstvom smatrao previše napornima, naredio je da se u njegovom vrtu napravi minijaturna kopija carstva kako bi sa svog prozora mogao promatrati cijeli svoj posjed. Naravno, želja mu je bila sačuvati ovu atrakciju samo za sebe, zbog čega je naredio da se sve koji pokušaju napraviti isto pogubi kao izdajnike .

U Japan je tek prenešen prije otprilike 500 godina gdje je i postao oblik umjetničkog izražavanja – Bonsai. Za to se najzaslužnijima smatraju budistički redovnici, koji su brigu o tim minijaturnim drvcima cijenili kao dio izravne veze ljudi s božanskim (Kroz njegu bonsaija, uzgajivač razvija svoju kreativnost i strpljivost, smiruje um i posvećuje se nekoj vrsti meditacije). Tek se u 19. stoljeću bonsai proširio i do zapadnog svijeta, a prema dostupnim izvorima, prva se izložba bonsai drvca u Europi održala 1910. godine u Londonu.

Umjetnost Bonsaia uključuje namjerno zaustavljanje rasta drveta ili grma. Stabla bonsaia se orezuju i oblikuju na nevjerojatan način da bi se dobila umjetnička replika stabla u minijaturnom obliku. Bonsai je način manipuliranja prirodnim drvetom za stvaranje ukrasnog ‘veličanstvenog’ malog stabla.

Bonsai se razlikuje po stilu i po veličini.

Neki od bonsai stilova:
CHOKKAN - Uspravni stil image
MOYOGI - Neformalno uspravan stil image
KENGAI - Kaskadni stil image
HAN-KENGAI – Kaskadni stil, ali glava je u visini vrha pota image
FUKINAGASHI - Vjetrom šibani stil image
YOSE-YE - Stil šumice image
SHARIMIKI - Stil u kome je veći dio stabla mrtav ali je jedna ili više grana preživjelo i preuzelo oblik drveta. image

Bonsai po veličini:

KESHITSUBO – Bonsai visine do 8 cm

MAME – Bonsai visine do 15 cm

SHOHIN - Bonsai visine do 20 cm

MOCHI - Bonsai visine do 45cm

CHIU - Bonsai visine do 90 cm

DAI - Bonsai visine do 120 cm

HACHI-UYE – Bonsai visine do 150 cm

IMPERIAL – Bonsai visine do 200cm


bonsai-drvo

CANNABIS BONSAI – Mother plant


Zahvaljujući svom brzom rastu i brzoj prilagodbi, i nevjerojatnoj lakoći oblikovanja, našu, nama svima jako dragu biljku, možemo formirat u pravo malo Bonsai drvo. A osim što ti otvara maštu i daje prostora za eksperimentiranje i kreativnost, možemo imati i velike koristi od toga, odnosno možemo napraviti Bonsai majku za klonove. Pogotovo još ako imate odličan strain koji vam se jako svidio, na taj način će te ga moć održavat i zadržat, te svaka cca 2-3 tjedna ima spremne nove reznice za kloniranje. Klon od biljke vam daje identičnu biljku ko što je i bila njegova ‘‘mama’’. I na taj način također možete uštedjeti novce jer nećete morati kupovati iznova novo sjeme, i možete uštedjeti vrijeme jer preskačete cijeli proces klijanja.

Bonsai drvce možete raditi od reznice neke vama drage biljke za koju ste sigurni da je dobrog fenotipa i genotipa, ili možete krenuti od sjemena. Ja bi vam osobno preporučila da ukoliko idete od sjemena, da zasadite više sjemenka te u narednih nekoliko tjedana svih tretirate kao Bonsai i onda se odlučite za onu najnapredniju i najjaču, pošto će jako puno muke morati proći i mora biti jaka za to. A ostale onda samo prebacite u veće potove i završite ih kao normalne biljke. Isto i sa biranjem reznice, uzmite je od što jače biljke.

Ukoliko nemate puno prostora ili pak želite više malih biljki, također je ovo super metoda za to npr.SoG tehnika. I uvijek možete samo odrezati reznicu, bila ona još vegetaciji ili je već krenula formirati cvijet. Oboje daje super rezultate, s tim da mom iskustvu ukoliko uzimate reznicu cvjetajuće biljke, taj klon će imat odlične predispozicije za veliku i moćnu biljku, ali od njega nema bas smisla raditi opet Bonsai.

Bonsai vas uči strpljenju, i za mene osobno je jedan prekrasan hobi i projekt na kojem radiš cijelo vrijeme, imaš tu jednu zanimaciju uz koju se opustiš i prepustiš mašti.

Bez obzira da li se odlučite na oblikovanje Bonsaia za majku klonova, ili se samo odlučite formirat Bonsai pa ga pustite da procvjeta i završite ga kao takvog, svakako ćete tokom cijele vegetacije imati mnogo reznica za klonove. A i uvijek i da je pustite da procvjeta, kad završi samo pustite par manjih cvjetića i vratite ju u vegetaciju i možemo ispočetka :smiley: Mnoge su mogućnosti otvorene kad pričamo o Bonsaiu, te ukoliko imate malo viška prostora i vremena, preporučam da pokušate se iskusiti u tome. Ja do sad oba puta u Bonsai projektu, sam bila i jesam trenutno malo ograničena vremenom pa ne uspijevam još postići zamišljeno, al bit će jednom. U svakom slučaju vrijedi probati i iskusiti :slight_smile:

-Za početak što vam treba je dobra zemlja naravno i posuda sa dovoljnim rupama za drenažu, i trebate izbušiti rupe na vrhu posude kako bi ste mogli zakačiti žicu ili konop neki za rastezanje i oblikovanje biljke kao i kod LSTja. To će biti finalni pot, ovisno o vašim željama o veličini Bonsaia, određujete veličinu finalnog pota može to biti jako mali pot sa ne vječnom vegetacijom, već od tipa mjesec dva i zatim prebačaj na cvjetanje te završetak. Ukoliko planirate duže imati Bonsai onda preporučam posudu od bar 1l do 2l. Možete uvijek i veću al za to morate biti spremni na oko godinu i više treniranja biljke.
-Mala posuda za sam početak razvoja biljke, od cca 0,4l.
-Sjemenka naravno, ili klon.
-Čačkalice za ražnjiće ili neki drveni štapići, žica ili konop za LST.
-Preporučam mikorizu, ili kakve god pripravke imate za jačanje korijenja i obogačivanje zemljane flore.
-Škare i nož koji pretpostavljam da imate xD
i za sad ću se zadržati na tome.

Najbolje da samo krenem od početka pa ćemo sve proći detaljnije. Ja ću vam opisivati kako radite od sjemena, jer sam tako ja radila, a što se tiče klonova bit će link ispod, i bit će opis same izrade klonova, al ostalo ide sve više manje isto osim što treniranje kreće sa biljkom koja ima već 2-3 kata. Ja osobno volim cijeli proces klijanja, njen izlazak iz zemlje i cijeli taj početak života, pa zato uglavnom biram tu metodu, no kad želite to požuriti ili vam se jednostavno neda, klon je izvrstan početak.

 1. Naime sjemenka vam je proklijala, šta sad, uzimate gore navedenu manju posudicu, na kojoj ste također izbušili rupe na vrhu pota, i koja ima dovoljno rupa za drenažu.
 2. U nju stavljate zemlju dobro promiješanu s mikorizom i/ili što god imate za bolji razvoj korijena, i nju ubacujete unutra i malo zakopate. I Čekate. :smiley:
 3. Biljka je izvirila iz zemlje, odlično, čekate i dalje…
 4. Biljka već ima 3 kata razvijena i raste joj 4., režete joj glavu i primjenjujete prvi LST, savijate je u koju god stranu želite ili ste si zamislili. Vizualizirajte od prilike kako bi ste željeli da izgleda, s vremenom uvijek možete nešto promijenit, al bitno da imate od prilike sliku kuda biste je savijali, jer 3 4 grane za koje se odlučite da puštate trebali bi biti glavni dio konstrukcije vaše buduće bonsai biljke :slight_smile:
 5. Sad su joj izrasle dvije glave te su joj narasle i one niže grane, puštate ih bar 4-5 kata da izrastu, uz to ih naravno savijate cijelo vrijeme kako rastu u smjeru kojem želite. Kada znači imaju tako jedno 4-5 kata, skidate grane koje vam neće trebati za oblikovanje i to su vaši prvi klonovi :smiley: I možete topirat one koje ste ostavili. Cilj u ovoj fazi je da se biljka jača i deblja ( ko i u svakoj skoro xD )
 6. Nove grane su sad opet izrasle za 4-5 kata, sad ponavljate postupak, uklanjate grane koje vam neće trebati i koje možete koristit za klonove i možete topirat ostavljene grane. PS. nemojte skidat glavne grane (one sa vrha). I LST nikad niste prestali radit! I sad slijedi prebacivanje u finalni pot, ( sad neki govore da se može obaviti i pruning korijenja, ali u mom prošlogodišnjem iskustvu to nije ispalo najidealnije ne znam da li je do toga ili samo do mene, al ovaj put sam taj dio odgodila malo, i to je na vama da odlučite). Također, znači do ove faze će vam trebat od prilike mjesec dana, te ukoliko ste koristili kvalitetnu zemlju do sad je vjerojatno niste trebali hraniti, te ste ju zalijevali samo vodom i eventualno nečim za korijenje. I sad kad ste ju prebacili u završni pot ( u kojem ste pripremili novu zemlju opet promiješanu s mikorizom il nečim drugim za korijenje, jel) kreće hranjenje.

PRUNING

 • Skidanje lišća grana i skraćivanje korijenja
 • Skidanje lišća i grana radiš svaki put kad uzimaš klonove i uklanjaš one koje ti ne trebaju, obavezno se mora pustit bar po 2 fan lista i mladi izbojak na vrhu svake grane koja je ostala*
 • Root pruning je poželjno da se obavi 2 do 3 puta godišnje. Izvadi se biljka iz posude, te sa svake bocne strane se odreže 2cm korijenja, a od ispod se oko 2ipol cm. Pripremi se svježa zemlja dobro promiješana sa mikorizom i pripravcima za bolji razvoj korijena, zemlja se stavlja na dno posude, ubacujete biljku i upotpunjujete prostor okolo i malo na vrh (staru zemlju samo malo od kopate)*
  To nam omogućuje da se korijen obnavlja i da održimo jednu Bonsai majku i godinama

HRANJENJE

 • Nakon cca mjesec dana, kada je prebačena u finalni pot kreće gnojidba
 • Hrani se cca svaka 2 tjedna ili svako drugo zalijevanje sa pola doze gnojiva za vegetaciju ( po potrebi se kasnije prelazi na punu dozu )
 • Sve dok je u vegetaciji, jednom mjesečno možete i folijarno dati gnojivo ( osim ukoliko biljka izgleda odlično, onda neće to trebati, ali zbog čestih sjeckanja može doći do manjka mikronutrijenata pa će vam onda dobro doći folijarno hranjenje)
 • Pomno morate pratit stanje, jer moguć je manjak magnezija da se desi ( u tom slučaju promiješajte epsom sol sa vodom te je zalijte ili primijenite folijarno, ili u koliko imate nekakav Cal-Mag dodatak)

7.Nakon što ste je presadili u finalni pot, samo ponavljate postupak, puštat 4-5 kata da izrastu grane, uklanjate grane koje su ne potrebne te puštate one koje želite i oblikujete. LST primjenjujete stalno.

• I tako u krug do kad god želite. I kada vam ne trebaju klonovi bitno je da skidate grane kako bi održali i ojačali izgled Bonsai majke. Kada se odlučite na root prunig dobro je nahranite par zalijevanja prije s pripravcima za korijenje te joj onda to učinite kad joj zemlja bude suha (ali ne potpuno, da se previše ne raspada), i učinite to na način koji sam ranije opisala.

• U kojem god trenutku želite je možete ako ste u mogućnosti prebacit na 12/12 tako da vam se izduži. Pripazite samo da je ne sjeckate bar 5 6 dana prije prebacivanja kako ne bi stagnirala, i pripazite da vam se ne formiraju cvjetići, pustite je do 10/12 dana maksimalno na 12/12 ovisno o tome kojom brzinom razvija cvjetiće jer će nakraju završit sa hrpetinom grana :smiley: Nakon što se izdužila vračate ju na 18/6 i savijate po želji, tada joj možete sjeckati grane i lišće.

• Cvjetanje: Kada ste se odlučili da želite da vaš Bonsai procvjeta, normalno ga stavljate na 12/12 i to je to.

 • Ukoliko želite nakon cvjetanja i dalje zadržati vaš Bonsai, skinutu ćete cca 2/3 budova, odnosno sve velike cvjetove a male popcornove će te pustit i vratit u vegetaciju, na 18/6.
 • Skinut će te i fan listove, ali ne i sugar listove. Iz njih će vam krenut nove grane rasti.
 • Bilo bi dobro u tom trenutku prije prebačaja na 18/6 potpuno joj flushat zemlju, te kad se osuši nahranit je gnojivom za vegetaciju.

KLONIRANJE

 • Za početak reznicu odrežete pod kutom od 45°
 • Ukorijenit klona možete na 3 načina
 • U vodi: stavljate reznicu u času vode na 2 tjedna (uz svakodnevno mijenjanje vode)
  Zatim je stavljate u zemlju sa mikorizom, zemlju održavate vlažnom
  Ne držite ga preblizu svjetla i blizu ventilatora u početku
  Puštate ju dok korijenje ne dođe do dna prije prebacivanja u veći pot i onda dalje ide sve normalno
 • U zemlji: Čim odsječen umačemo ga u hormon za ukorjenjivanje i direkt u zemlju, bilo bi poželjno da je promiješana sa mikorizom
  Dobro navlažite zemlju, te stavite vrećicu oko cijele biljke i posude, kako bi se vlaga unutra zadržavala
  Tako je držite na toplom u vrećici i ne preblizu svjetla i u roku cca tjedan-dva dana trebala bi se uhvatiti*
  Isto tako puštate da korijenje dođe do dna posude prije prebacivanja i dalje sve ide normalno
 • Kamena vuna: Klonove kad odrežete, odmah stavite u čašu vode(može i destilirane, ako niste sigurni u ph vaše vode).
  Pripremite hormon za ukorjenjivanje te umočite cca 2cm stabiljke u hormon i direkt u namočenu vunu s korigiranim PH, te ukoliko imate dodajte i dodatak za poticanje rasta korijena
  Stavite ih u box na toplo i pod svjetlo, također ne preblizu, te ih svaka dva dana prskajte vodom i dodatkom za razvoj korijenja, bitno je da održavate vlagu konstantnom.
  Kroz tjedan do 10 dana bi vam trebalo korijenje se vidjet oko vune i onda prebacujete u zemlju.

-Zanimljiv link o kompletnom uzgoju Bonsaia od klona :
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=31919

-Zanimljivi videi od sjemena do Bonsai biljke:

Nadam se da će nekom biti od koristi ili barem zanimljivo :smiley: i željno išćekujem neki feed back :peace: :crazy: :biljka:

2 Likes

I za kraj ću vam predstavit svoju trenutnu Bonsaicu, i kako sam ja to izvela i što od prilike planiram.

Ali prije toga ću vas uvest u to kako je sve krenulo. Prošle godine u 4. mjesecu nakon puno istraživanja odlučila sam se za svoj prvi Bonsai projekt. Greška koju sam u startu napravila je bila ta što sam izabrala najslabiju, odnosno najsporiju biljku u boxu i od nje krenula raditi Bonsai. Za bonsai nam treba jaka biljka, kako bi što bolje i brže podnijela i oporavila se od svega što je slijedi. U svakom slučaju bilo je to jedno jako zanimljivo iskustvo, kroz koje sam se zaljubila u sve to, pokrenula sam nedugo nakon toga još 2 projekta Bonsaia, ali su nakraju nažalost odlaskom iz stana na ljeto, te raznim situacijama, sva 3 projekta redom su umrla… Te sam samo čekala ponovan ulazak u stan i započimanje novog projekta. Tako je i bilo, 20.10. našla stan i 29.10. sjemenke su proklijale.

Fotke prošlogoišnjeg pokušaja:

OVOGODIŠNJI PROJEKT:
25.10. sjemenke su bile stavljene na klijanje. Za početak sam izabrala dvije, pružila sam im jednaki tretman, te sam čekala cca 3 tjedna da vidim koja od njih dvije dominira, te koja ce preuzet titulu Bonsaia a koja će ostat s ostalima i otići u velik pot.

Nakon 2 tjedna(14.11.) od kad su izašla iz zemlje sam ih prebacila u veći pot te napravila prvi LST, te par dana poslije iznad 3. kata sam ih topirala.

Nakon mjesec dana (2.12.) sam ih prvi put nahranila s pola doze Plagron alga grow,do tad im nije trebalo jer su u Terramagma zemlji. Kad su zaspale sam im opet topirala vrhove, također iznad 3. kata mladih grana. Te negdje u tom periodu je izabrana jača i brža biljka za Bonsai.
Odlučila sam je vrtit u po potu, dvije svaku u svoju stranu a jednu u suprotnu pa oko sebe pa nazad xD 8.12. sam joj isjeckala fan listove osim 2 na vrhu svake grane, capnute su sve male grane i pustene su po jednana svakom vrhu.

Stalan LST sam joj radila. Te hranila sa pola doze Pl. growa svakih tjedan dana, te sam je i folijarno nahranila 2 puta. 18.12. sam joj opet napravila potpunu defolijaciju, ostavila samo po dva fan lista na vrhovima, te isjeckala sve mlade grane i pustila samo vrhove. I tu sam se malo zeznula jer sam je 22.12. kad su ostale išle na 12/12, i nju stavila s ciljem da se izduži to mi je prošle godine super došlo, a i da budem sigurna da je žena. No kako je samo 4 dana prije prebačaja isjeckana cijela, malo mi je stagnirala u početku pa je pokazala pistile i nije se nakraju bas puno izdužila kad je već krenula formirati cvjetiće te sam je onda vratila na 18/6 (10.1.). Obavila sam joj kompletan pruning grana i lišća te vratila na spavanje.

Do 20.1. pomalo je rasla, te je onda krenula s ne kontroliranim i rapidnim redanjem grana, jedne iznad druge. Dobila je 11.1. pola doze growa, te 19.1. sam je zalila samo melasom umiješanom u vodu.Razlika u rastu krenula se primjećivat u razmaku od par sati. Pustila sam je da raste bez sjeckanja, samo sam je rastezala i savijala. Naučila sam joj jednu stvar, osim što je ne treba sjeckat prije prebačaja na 12/12 ako planiraš da ti se izduže grane, tako ti se ne trebaju formirat cvjetići dok je na 12/12, sad sam dobila 200 katova u razmaku od 5 cm, što je inače super ali za Bonsai kome ćeš odsjeći 90 posto grana, nema potrebe xD Tako da sam je pustila da izraste podosta. Nahranila sam je zatim 26.1. s pola doze Power planta od Organic nutrijentsa, i stavila sam joj mikorize i Big starta za jačanje korijena,zatim sam je zalila 31.1. zalila efektivnim mikroorganizmima i Big startom,te je dobila dressing i za kraj 5.1. sam je opet nahranila ali sa punom dozom Power planta i Big startom.
To je sve bilo kako bi što više ojačala korijen i bila spremna za kompletan pruning lišća i grana i ovoga puta i korijena i prebacivanja u manji pot.


Za to sam čekala da sve popije, te jučer 8.2. kad je zemlja bila suha, ali ne potpuno kako mi se ne bi zemlja raspala, uslijedilo je pruning, prvo sam pripremila zemlju dobro promiješanu sa mikorizom i Big plantom. Što se tiče finalnog pota, pošto već predugo ne mogu nabavit i nisam u mogućnosti izradit manju i odgovarajuću posudu, odlučila sam samo prerezat onu u kojoj je za od prilike pola.


Zatim sam je izvukla van i stavila je u malo mračnije, te oprala i izrezala posudu na brzinu, izbušila sam nove rupe za žice provlačit.

Odmah sam stavila na dno pota zemlju što sam ranije pripremila i stavila sam malo vise da kad nju stavim da malo viri iznad vrha pota. I onda sam spalila malo škare i nož kako bi ih dezinficirala i onda sam bila spremna, sa svake strane sam joj odrezala cca 2cm korijena a od ispod 2ipol cm. Prije nego sam je vratila poskidala sam joj 3-4 cm zemlje, da ide bar cm ispod pota da mogu stavit još malo nove zemlje i gore, a nju sam pustila da jos malo strši van kako bi još malo korijena ostalo vani te kako bi se za drvenili.

I kad je taj dio bio gotov, uslijedilo sjeckanje svog lišća i svih grana koje su mi višak. Jedino sam pustila jedno 4-5 grana da izrastu još bar 3 kata, pa ću njih za klonove iskoristit. Spojila sam nazad žice da je drže sa novim rupama. I to je u biti to, zalila sam je s malo vode, u koju sam umiješala M1 (efektivne mikro organizme) i Big start, te hranu sad neće trebat barem 3 tjedna…

I evo za kraj kako to sad izgleda :


Živili :legalize:

6 Likes

Bravo. Svaka čast na detaljnosti. I ja ču se pridružit sa bonsai cannabisom, uskoro.
Od mene imaš 5+

4 Likes

Bravo, super opisano, kapa dolje :ok_hand::+1::seedling::green_heart:
Volim ih trenirat, razvlačit, natezat, napinjat, pa mi mogel jednu piknut i probat.

2 Likes

Super odrađeno! :heart_eyes:

Koliko si se potrudila znam! I hvala ti na informacijama i trudu! :wink:

:peace: :peace:

3 Likes

Hvala vam !! :upside_down_face: :blush: :smiling_face_with_three_hearts:
iii možee pridružite mi se! :420: :topiranje:

3 Likes

Fantasticno, svaka cast! Ovo je cista ljubav prema growanju sto se ne vidja cesto :slight_smile: cekamo sad fotke sa cvjetovima, vjerujem da ce mu to dati komplet novu dimenziju :slight_smile:

3 Likes

Hvala ti hvalaa !! :smiley:
a sto se tice cvjetova, tek je revegetirana pred koji tjedan tako da do cvjetanja ima ona još… :top: al da i ja jedva čekam kako ce mi izgledat sa cvjećem :sunny: :peace:

4 Likes

WoW, kolegice pozdrav​:seedling:, super ih treniraš:+1::green_heart:Uskoro i ja sadim svoju prvu travicu, ali prvo ću normalnim tokom, a kasnije bi željela probat Bonsai trening . :vutra:

2 Likes

Pozdravv :grin: :peace:
Hvalaa ti !! I zelim ti svu srecu u prvom growu, da bude uspjesno ! I da sto prije probas i Bonsai, i nadam se da ce ti ovaj post pomoc, i ako budes trebala bilo kakvo misljenje savijet javi se :))

2 Likes