Cannabis i Artritis

Čini se da je artritis jedna od najranijih bolesti za čiju se terapiju upotrebljavala konoplja. Studije su pokazale da THC u konoplji može smanjiti bol uzrokovanu artritisom. Zajedno ili odvojeno THC i CBD smanjuju aktivnost citokina za koji se pretpostavlja da je odgovoran za propadanje vezivnih tkiva kod artritisa.
Artritis obuhvaća mnoge upalne bolesti ali se obično odnosi na dva oblika upale zglobova.
• Reumatoidni artritis (RA)- je autoimuna bolest koju karakterizira ozbiljna upala unutarnje ovojnice zgloba. RA može uzrokovati jaku kroničnu bol, trajno oštećenje zglobova i invaliditet.
• Osteoartritis (OA)- je artritis koštanog djela zgloba, a karakterizira ga gubitak hrskavice u zglobovima, obično u rukama, kukovima, koljenima i kralježnici. Uobičajeni simptomi OA-a su bol, ukočenost, gubitak pokretljivosti i deformacija zglobova.

Kako konoplja djeluje na artritis?
Sposobnost lijekova od konoplje da skrenu pozornost s boli uzrokovane artritisom, dobro je utemeljena. Utvrđeno je da se endokanabinoidni sustav i njegovi receptori nalaze u sinovijalnoj ovojnici zgloba. Smatra se da kanabinoidi mogu imati funkciju u zaštiti hrskavice u zglobovima. Također se navodi da THC ima dvostruko veću protuupalnu aktivnost od hidrokortizona. CB1 receptor je ponajprije u živčanom sustavu, a stimulacija tog receptora izaziva psihoaktivan učinak konoplje. CB2 receptor se nalazi najviše na imunološkim stanicama. Endokanabinoidi koje proizvode brojne vrste stanica u tijelu reagiraju i s CB1 i s CB2 receptorima, pa tako reguliraju različite važne funkcije. Aktivacija CB2 receptora povezana je s prilagodbom i imunološke i upalne reakcije. Zaštitni protuupalni učinci stimulacije CB2 zamiječeni su kod životinjskih uzroka artritisa. Snažni protuupalni učinci kanabinoida THC-a i CBD-a mogu biti korisni tijekom kontrole izlučivanja upalnih faktora, koje izlučuju stanice povezane s oštećenjem tkiva kod nekoliko vrsta artritisa.

Doziranje
Prije korištenja konoplje za ublažavanje boli kod artritisa potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom.
Doziranje THC-a za bol uzrokovanu artritisom trebalo bi slijediti model “najbolje mjere“ za skretanje pozornosti boli koje uzrokuje konoplja. Počnite s 5 mg THC-a te polako povećavajte doze dok se bol ne ublaži do najvećeg stupnja. Za protuupalne učinke S THC-om i CBD-om još uvijek se razvijaju preporuke o doziranju. Savjetuje se oprez pri korištenju velikih doza kanabinoida jer se može smanjiti broj receptora (tolerancija) s obzirom na učinke konoplje, i to može ometati njezinu medicinsku učinkovitost.

Metoda primjene
Najbolja metoda primjene je oralna. Pripravci od konoplje za oralnu primjenu izvrstan su izvor da se ublaži bol izazvana artritisom, jer njihovi učinci su dugotrajni. Oralna konoplja se protuupalno može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Prije korištenja oralne konoplje savjetuje se da se posavjetujete sa liječnikom specijalistom

Izvor:
Marihuana kao lijek
Michael Backes

1 Like