Cannabis i Neuropatija

Rani primjer upotrebe konoplje u terapiji neuropatije odnosi se na analizu slučaja dr. Martia H Lyncha iz sredine 19. stoljeća. Lynch je “ tinkturom od indijske konoplje“ liječio ženu koja je patila od jakih iznenadnih bolova oko jedne očne šupljine te na jednoj strani glave.
Rezultat je bio nevjerojatan; simptomi neuralgije nestali su unutar 48 sati. U analizi tog slučaja Lynch je zabilježio drugu studiju koja se pojavila u izdanju časopisa Dublin Medical Press u ožujku 1843., tijekom koje je Sir James Murray liječio neuralgiju u ruci s 10 kapi tinkture od indijske konoplje.

Neuropatija se obično pojavljuje zbog oštećenih živaca unutar perifernog živčanog sustava. Neuropatija je česta u rukama i stopalima u obliku boli, trnaca, žarenja , utrnulosti.
Konoplja je učinkovita terapija za različite vrste neuropatije. U nedavno objavljenom izvješću Dr. Igor Grant, direktor Centra za istraživanje medicinske konoplje na kalifornijskom sveučilištu, usporedio je učinkovitost konoplje u borbi protiv tricikličkih antidepresiva, gabapentina antikonvulzivna i selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina. Konoplja nije bila jednako učinkovita kao triciklici za smanjenje neuropatije, ali je bila učinkovitija od ostalih tipova lijeka.
Prema studiji iz 2014., kombinacija THC/CBD učinkovita je za neuropatiju koja je otporna na terapiju.
Prije svakog pokušaja liječenja neuropatije konopljom, savjetujte se sa svojim liječnikom specijalistom.
DOZIRANJE
Ključ učinkovita liječenja neuropatije lijekovima od konoplje leži u pronalaženju ispravne doze, koju vam može određivati Vaš liječnik/specijalist.
Doza bi trebala biti učinkovita kao analgetik, ali ne bi smjela uzrokovati neželjene popratne pojave, primjerice pretjeranu psihoaktivnost, sedaciju ili vrtoglavicu.
Slučajno odabrano, kontrolirano testiranje pušenih doza s 9% THC-a pokazalo je učinkovito olakšanje boli ispod uobičajenog praga psihoaktivnosti. U prethodno navedenoj studiji, koju je vodio Mark A Ware, jedan udah konoplje (25 mg konoplje s 9,4% THC-a u suhoj tvari) ublažio je neuropatsku bol uzrokovanu traumom ili operacijom, prema mjerenjima po numeričkoj procjeni. Ovo se može prevesti na dozu od 2 mg THC-a. Ako buduće studije pokažu da su ovako niske doze učinkovite, zabrinutost zbog neželjenih učinaka konoplje kao lijeka može se smanjiti.

Izvor:
Marihuana kao lijek
Michael Backes

2 Likes