CBDV: Što čini ovaj nepsihoaktivni kanabinoid?

Što je kanabidivarin (CBDV)?

CBDV je kanabinoid kemijske strukture koji ne proizvodi psihoaktivni efekat. CBDV i epilepsija su početno područje interesa, a CBDV ulje vjerojatno će biti od sve većeg interesa u budućim CBDV studijama. Učinci kanabidivarina još uvijek zahtijevaju značajna istraživanja.

Farmaceutski div GW Pharmaceuticals prilično je iskren u pogledu interesa i potencijala CBDV-a. GW Pharmaceuticals je 2014. godine završio kliničko ispitivanje faze 1 svog CBDV testnog proizvoda (poznatog kao GWP42006). Klinička studija promatrala je uporabu CBDV-a kao antiepileptika. U travnju 2015. američki patentni ured dodijelio je GW Pharmaceuticals patent za uporabu CBDV-a u lijekovima za liječenje epilepsije. Iako su lijekovi koji proizlaze iz kanabisa s novim, manjim kanabinoidima još uvijek u povojima, potencijal je već privukao veliko zanimanje glavnih farmaceutskih tvrtki.

Kemijska struktura kanabidivarina

Ovdje je prikazana kemijska struktura CBDV-a. Tijekom sinteze CBDV-a još uvijek nije potpuno jasno što se točno pretvara u CBDV. Vjeruje se da je kanabigerol (CBG) polazni kanabinoid od kojeg su stvoreni svi drugi kanabinoidi, ali potrebno je više CBDV studija kako bi se u potpunosti razumio točan način na koji CBDV nastaje u biljkama kanabisa.

Koja je razlika između CBD-a i CBDV-a? Molekule su vrlo slične, ali umjesto pentilnog lanca (5 atoma ugljika) poput CBD-a, CBDV ima propilni lanac (4 atoma ugljika).

CBDV kanabinoid koristi i učinci

U vezi s učincima kanabidivarina, vrijedi napomenuti da je GW Pharma izvijestila da “nema signala o sigurnosti ili toksičnosti” za CBDV te da se “CBDV dobro podnosi i nisu primijećene značajne nuspojave ni pri najvišoj ispitivanoj dozi”. Čini se da tijelo CBDV dobro podnosi, što će biti utješno onima koji su zainteresirani za uzgoj vlastitih CBDV sjemenki. Zajedničko CBD-u i CBDV-u je da niti jedna kemijska struktura ne stvara psihoaktivni maksimum. Svatko tko uzgaja visoke sojeve CBDV-a ne mora se brinuti hoće li imati visoke procente psiho aktivnog kanabinoida.

Također se čini da CBDV ima vrlo značajan ljekoviti potencijal. Ovo izvješće GW Pharma moglo bi biti zanimljivo za čitanje onima koji žele saznati više o CBDV studijama i medicinskoj znanosti iza kojih stoji CBDV. Dodatna izvješća objašnjavaju više o planovima GW-a za lijekove zasnovane na CBDV-u koji bi mogli pomoći kod epilepsije otporne na lijekove.

CBDV studije pokazuju obećavajuće potencijalne medicinske koristi

No, interes za CBDV nije ograničen samo na područje epilepsije. Baš kao što je THC pronašao brojne medicinske svrhe, CBDV također privlači zanimanje za svoj široki ljekoviti potencijal. GW Pharma također je istraživala upotrebu CBDV-a za liječenje autizma (ili spektra autizma). Također je proučavana uporaba CBDV u Rettovom sindromu. Rettov sindrom je mutacija X kromosoma koja utječe na djevojčice i uzrokuje napadaje, ukočenost mišića i jezične probleme.

Očito je, iako je to relativno novo u formalnim medicinskim istraživanjima, medicinski interes za CBDV već je vrlo velik. Gore spomenuto istraživanje odnosi se samo na istraživanje GW Pharmaceuticals. Mnoge druge farmaceutske tvrtke također vrše hitna istraživanja o CBDV-u kako bi pronašle glavna područja medicinske primjene. Rad na štakorima i miševima već je jasno pokazao potencijal CBDV-a kao antikonvulziva, kako je objavljeno u British Journal of Pharmacology.

Budući da se autizam procjenjuje na približno 1 od 50 ljudi, interes za potencijalne lijekove izazvao je zanimanje i onih koji financiraju droge. Stoga, očekujte da će interes za CBDV i dalje rasti u godinama koje dolaze.

Ali ne morate čekati da liječničke tvrtke osmisle svoje CBDV ekstrakcije s visokim cijenama i CBDV ulja koja si malo tko može priuštiti. Sad kad su CBDV sjemenke dostupne, možete uzgajati vlastiti CBDV kanabis zahvaljujući dolasku feminiziranih sjemenki CBDV kanabisa. Nakon što uberete urod CBDV kanabisa, možete pripraviti CBDV ekstrakte i koncentrate CBDV koristeći standardne metode.

Ostale medicinske primjene CBDV-a

Interes liječnika za CBDV tek počinje rasti. Vrlo je vjerojatno da će CBDV biti pod lupom brojnih medicinskih specijalista, posebno ako THC i CBD nešto daju. Mišićna distrofija je područje koje je već pronašlo neke potencijalne primjene za CBDV, kao što je prikazano u ovom članku.

CBDV može smanjiti upalu i vratiti mišićnu funkciju. Ovo su vitalne koristi za one koji pate od boli i nelagode kod mišićne distrofije. CBDV je također pokazao snažna spazmolitička svojstva u pokusima na štakorima, kao što je ovo istraživanje. U ovom trenutku ne postoji dominantna medicinska svrha CBDV-a, umjesto toga izgleda vjerojatnije da će se naći brojne primjene.

Trenutna regulativa CBDV-a i budući izgledi

Treba dodati da prethodna istraživanja CBDV-a nisu jamstvo da će lijekovi sigurno biti pronađeni. No, postojeće CBDV studije i istraživanja pokazuju osnove za medicinski optimizam tamo gdje to možda prije nije bilo. Zamislite koliko je kanabis mogao ponuditi medicinskom svijetu da istraživanja nisu omela desetljeća zabrane kanabisa.

Zbog nedostatka psihološke aktivnosti, CBDV vjerojatno neće podlijegati strogim ograničenjima ili propisima. Međutim, iza kulisa, kompanije za lijekove strpljivo će proučavati koncentrate CBDV-a i sintezu CBDV-a kako bi doznale što CBDV točno radi.