Cvjetanje kanabisa

Faza cvatnje ili produktivna faza upravlja se poput vegetativne faze dužinom dnevne rasvjete.
Trajanje rasvjete od 12 sati i manje dnevno daje biljci kanabisa impuls da pređe u fazu cvjetanja.
U divljini bi to odgovaralo razdoblju od sredine kolovoza do sredine rujna, jer su dani u ovom mjesecu smanjeni na oko 12 sati.

Kako se udaljenost od sunca mijenja zbog nagiba globusa u ovo doba godine, tako se mijenja i spektar svjetlosti. Svjetlost koja svijetli na zemlju od sunca u ovo doba godine ima veći udio crvene svjetlosti nego u ranom ljetu (vegetativna faza).

U produktivnoj fazi biljka kanabisa koncentrira se na „proizvodnju“ cvjetova i tako se priprema za kraj svog životnog ciklusa, ako se ženski cvijet opraši muškim peludom, to zaustavlja proizvodnju cvijeća i smole i biljka formira sjemenke, ako je biljka kanabisa već formirala svoje sjeme u slučaju oprašivanja, on na kraju umire i pruža sjemenke koje sadrže genetske podatke od roditelja u slučaju oprašivanja. Ovisno o sorti biljaka kanabisa, faza cvatnje traje 5-12 tjedana, pri uzgoju u zatvorenom prostoru važno je simulirati ove uvjete kako bi biljka kanabisa mogla cvjetati, važno je biti u skladu s ritmom razdvajanja dana i noći. U fazi cvatnje to bi bilo 12 sati svjetlosti i 12 sati mraka.

Presađivanje u cvatnji kanabisa ili gnojidba

Biljci kanabisa nije potreban samo različit spektar svjetlosti u fazi cvatnje, već i različit spektar hranjivih tvari. Posebno fosfor igra glavnu ulogu u cvatnji. Ali kalij i dušik su i dalje važni kemijski elementi hranjivih sastojaka. Takozvani N-P-K hranjivi sastojci sastavljaju se u različitim omjerima miješanja za odgovarajuću fazu biljke kanabisa. Na primjer, u cvatnji postoji povećani udio fosfora u gnojivu, dok je u rast bio još manji.

Ako se biljka kanabisa presadi u veću saksiju sa svježim tlom za vrijeme cvatnje, prvih nekoliko tjedana nije potrebno gnojiti. Dodatnom gnojidbom na svježe i hranjivo tlo postoji opasnost od prekomjerne gnojidbe, a time i do soljenja tla.

Međutim, postoje gnojiva posebno prilagođena uzgoju kanabisa i prethodno gnojeno tlo.

Iskustvo i empatija tvore takozvani “zeleni palac”. Kako se nisu svi rodili s takvim, a to se razvija samo s praksom, ec testeri i pH testeri su najvažniji alati svakog growera. Nakon otprilike 4 tjedna zdravog rasta, hranjive tvari dobrog tla obično se troše i ispiraju. Tada možete početi gnojiti N-P-K gnojivom dizajniranim za cvatnju. Ali obratite pozornost na shemu uzgoja i napravite plan gnojenja. Uočite znakove biljke kanabisa i po potrebi reagirajte na simptome nedostatka.

Upozorenje: Mnogo zalijevanja i gnojiva pretjerano zakiseljuje tlo, a to znači da biljka kanabisa više ne može apsorbirati vodu ili hranjive tvari preko korijena. Najlakši način za rješavanje takve kiselosti je vapno. Prilikom gnojidbe općenito je malo manje gnojidbe dovoljno nego što sugeriraju upute za gnojidbu. Prekomjerno gnojeno tlo je loše za biljku kanabisa i teže je ispraviti nedostatke od tla u kojem nedostaju hranjiva.

Tvorba cvijeća u biljkama kanabisa

 • Prva 3 tjedna u fazi cvatnje

Nakon otprilike 1 - 3 tjedna u fazi cvijeta, trebale su se razviti prve cvasti.
Budući da se biljka kanabisa gotovo isključivo koncentrira na proizvodnju cvjetova, raste relativno malo u visinu i stvara samo lišće u cvjetovima. Ako svjetlost ne dođe do svih cvjetova, biljku možete okrenuti svaka 2 dana da redovno daje svjetlost pogođenoj strani biljke, odnosi se na unutrašnji uzgoj.


Promatrajte razvoj biljke i moguće obezbojenje lišća. U fazi cvatnje normalno je da se na kraju cvjetanja listovi pretvore u jesensko žuto-smeđe boje, ali u ranoj fazi to bi moglo ukazivati ​​na nedostatak hranjivih tvari. Vruće svjetlo i prozračivanje ventilatora mogu smanjiti vlažnost pa biljka kanabisa postaje vrlo suha. Ako su cvjetovi još uvijek mali, biljka se može i treba prskati vodom s vremena na vrijeme. Listovi i cvjetovi mogu apsorbirati vodu i hranjive tvari, pa se voda u spreju može pomiješati i s malo gnojiva i brzo suzbiti simptome nedostatka.

Oprez: NE prskajte biljke dok lampe svijetle, jer će to biljke spaliti. Samo izvan vremena osvjetljenja.

 • Nakon 5-6 tjedana cvatnje

Ako biljka nije oplođena muškim peludom u prva 3 tjedna, ona neće tvoriti sjeme, ali zato više cvijeta i smole bogate THC-om.


Nakon 5-6 tjedana cvjetanja, pojavljuju se mnoge bijele dlačice i čvorovi na kojima se razvijaju cvjetovi.
Cvjetovi su se razvili na brojnim čvorovima lišća, a posebno na vrhovima grana.

Čašice Calyx (iz kojih strše bijele dlake) postale su znatno veće, a neke od bijelih vlasi već su postale smeđe, taj se postupak nastavlja sve dok nije pravilno vrijeme berbe i cvjetovi ne dobiju težinu i volumen. Ako se neke grane previše savijaju zbog težine cvjetova, mogu se svezati na vrpac ili štap, fiksiranjem pružate biljci bolji stabilitet, ja preporučujem korištenja 2 ScroGG mreže, jedna za vegetativni rast - lst trening, druga mreža za stabiliziranje grana u cvatnji. Najkasnije u ovoj fazi biljke kanabisa se više ne trebaju prskati vodom, jer su biljke sada vrlo osjetljive na plijesan.

 • Posljednja 1-2 tjedna prije žetve

Zreli cvjetovi konoplje mogu se prepoznati po promjeni boje dlaka i čašica/calyxa, ovisno o vrsti kanabisa, cvjetovi trebaju biti zreli nakon ~ 6-12 tjedana.
zetva kanabisa
Ako se otprilike 50-75% bijelih vlasi (ožiljaka, isto poznato i pod nazivom “stigma”) promijenile u narančasto-smeđe, vjerojatno je došlo vrijeme berbe, ali razmotrite cjelokupnu sliku biljke, jer će neki cvjetovi biti zreli ranije od drugih. Također se mora obratiti pažnja na vlažnost zraka, trebali bi imati oko 40% u ovoj krajnoj fazi, previsoka vlaga može uzrokovati plijesan i bolesti.

Posljednja 1-2 tjedna treba bbiljke ostaviti potpuno bez gnojiva i zalijevati samo vodom. Na taj način preostale naslage hranjivih sastojaka koje više nisu potrebne uklanjaju se iz biljke, to bi trebalo povećati kvalitetu.

Njega kanabisa u fazi cvatnje

Pravilna njega važan je dio rasta zdrave i jake biljke kanabisa u svakoj fazi, međutim, kao i u svim stvarima, i s ugađanjem možete pretjerati i učiniti više štete nego koristi. Pravilna njega treba biti potpora i omogućiti biljci da ostvari svoj prirodni potencijal.

Zalijevanje: Kanabis treba vlažno, a ne potpuno mokro tlo, vlažno tlo dobivate ravnomjernim zalijevanjem sve dok ne procuri malo vode u podlogu saksije.

Zalijevanje se izvodi tek kad je tlo suho oko 1 cm ispod površine.

 1. Važno je da tlo ne bude stalno natopljeno vodom, jer korijenu treba kisik. Korištene saksije moraju stoga imati rupe za odvod vode na podu da se spriječi zagušivanje.

 2. Biljka kanabisa se zalijeva ujutro, tj početkom svjetlosti, tako da biljka tijekom dana osigurava potrebnim hranjivim tvarima i vodom, isto važi i za co2.

 3. Temperatura vode za zalijevanje ne smije biti previše hladna i ne pretopla, idealna temperatura od 18 - 24 ° C.

Nedostatak hranjivih tvari u fazi cvatnje

Potreba za fosforom povećava se u cvatnji, ipak, dušik, kalij i drugi mikroelementi još uvijek su važni dijelovi za zdravu biljku, tj rast cvijetova, stoga biste trebali reagirati i na znakove nedostataka u cvatnji:

 1. Međutim, normalno je da lišće biljke kanabisa promijeni boju u posljednja 2 tjedna cvatnje.

 2. Skladištene zalihe dušika u lišću iskorištene su, a to znači da lišće gubi zelenilo i postaje žućkasto.

Ako se to dogodi u zadnja 2 tjedna, to je sasvim u redu i ne treba gnojiti više.

Špricanje sprejom: apsorpcija tekućine i hranjivih tvari putem lišća

Biljka kanabisa može apsorbirati tekućinu i hranjive tvari kroz lišće, n akon vrućih i suhih dana, biljku možete podržati tako da je prskate vodom i na taj način brže regulirate njen balans tekućine.

Međutim, to nije zamjena za supstrat bogat hranjivim tvarima, već je “fino prilagođavanje” kako bi se popunile određene rupe kod nedostatka hranjivih tvari.

Kad cvatnje, prskanje treba obaviti samo prvih nekoliko tjedana ako je potrebno. S povećanjem veličine i starosti, cvjetovi su osjetljivi na plijesan, trulež i insekte zbog prekomjerne vlage.

Važno: Biljke NE prskajte pod aktivnom rasvjetom, a također isto ne prije početka faze osvjetljenja, voda na biljci može spaliti lišće i cvijetove kroz dolaznu svjetlost.

Temperatura i vlaga u fazi cvatnje

Ventilatori u uzgoju imaju nekoliko namjena i služe za regulaciju klime u prostoriji za uzgoj.

 1. S jedne strane, generirani vjetar koji pogađa biljke kanabisa trenira biljku, tako da stabljika, grane i lišće postaju jači i gušći.

 2. S druge strane, smanjuje se vlaga i smanjuje se vjerojatnost zaraze plijesni ili insekata.

 3. Nadalje, cirkulirajući zrak osigurava i isparavanje akumulirane topline.

Ventilator se može lako kontrolirati u kombinaciji s timerom. Ovisno o instalaciji, trebali biste stvoriti raspored za faze ventilatora. (npr. 1/2 sata 5 min.)

Termo i higrometar: Ne treba zanemariti ni temperaturu i vlažnost u prostoriji za uzgoj.

 1. Temperatura od 20-25°C u fazi cvatnje je idealna, jer niže temperature smanjuju vjerojatnost zazarom insekata ili gljivičnih infekcija.

 2. Na temperaturama oko 30°C rast se potiče izmjenom dušika pri višim temperaturama, ali vrijedi kompromis niže temperature za zdravu biljku kanabisa.

 3. Tijekom noći (faza mirovanja) temperatura može pasti na 10°C bez nanošenja štete biljci.

Međutim, temperaturne razlike između dana i noći ne bi trebale biti previsoke, jer rezultirajuća visoka vlažnost zraka može dovesti do pojave plijesni.

Vlažnost zraka u fazi cvatnje treba biti ~ 40%.

3 Likes