Enzimi

Enzimi su uzročnici promjena - katalizatori biokemijskih reakcija. U ljudskom tijelu enzimi sudjeluju u probavi (razgradnji) hrane na molekule koje su dovoljno male da ih tijelo apsorbira. Bez enzima ljudsko tijelo ne bi moglo unositi odgovarajuću količinu hranjivih tvari. Dakle, ako bi vaše tijelo prestalo proizvoditi enzime, umrli biste od pothranjenosti čak i ako biste jeli svaki sat!

Korisne bakterije u našem tlu također proizvode enzime za razgradnju hranjivih tvari. Bakterije mogu proizvesti određene enzime za svaku vrstu materijala koji se mora transformirati. Neki su primjeri: za transformaciju masti, proizvode enzime lipaze, za škrob, proizvode amilaze, za proteine, proizvode proteaze itd. Jedna od velikih razlika je što se za ljude cijeli taj proces odvija interno, dok se bakterija, enzimska razgradnja hranjivih tvari događa se izvan staničnih stijenki te bakterije. Hranjive tvari koje su prisutne u tlu se mikroživotom (= bakterijama) pretvaraju u dostupne molekule koje biljke mogu asimilirati.

Kako djeluju enzimi?
Enzimi dolaze u svim vrstama jedinstvenih i složenih trodimenzionalnih oblika. Oblici također uključuju takozvano “aktivno mjesto”, koje je u osnovi područje enzima na kojem se odvijaju biokemijske reakcije.

Oblik enzima i njegovo aktivno mjesto definiraju funkciju koju enzim ima, jer svaki enzim može razbiti samo vrlo posebnu molekulu (koja se naziva i “supstrat”).

Emil Fischer pokušao je razjasniti ovaj proces 1894. analogijom, takozvanom teorijom “Lock and Key”.

U ovoj analogiji brava je enzim, ključ je supstrat, a ključanica aktivno mjesto. Brava (enzim) se može otvoriti samo ispravnim ključem (supstratom) u ključanici (aktivno mjesto enzima).

Kad enzim i njegovo aktivno mjesto stanu na supstrat, supstrat se razlaže na manje dijelove.

Sufiks -aza koristi se u biokemiji za stvaranje naziva enzima. Najčešći način imenovanja enzima je dodavanje ovog sufiksa na kraj supstrata, kao u ovom slučaju. Enzim koji razgrađuje celulozu naziva se celulaza.

Također biste trebali znati da korijenje vaše biljke raste iz mikroskopskih dlačica, prikladno nazvanih “korijenske dlačice”. Korijenske vlasi su dijelovi korijena vaše biljke koji su odgovorni za unos hranjivih tvari i vode.

Korijenske dlake otpadaju na sličan način kao i naše stanice kože. Kad nam se koža osipa, stanice jednostavno otpadnu. Međutim, budući da je korijenje naše biljke zakopano u tlo, mrtve stanice ne mogu nikamo otići i počet će se nakupljati oko korijena (potencijalno čak uzrokujući truljenje korijena).

Glavna komponenta stanične stijenke korijena dlake je celuloza. Nakupljanje celuloze oko korijena biljke inhibira apsorpciju hranjivih tvari i (blagotvoran) razvoj mikroba. Enzim celulaze razgrađuje celulozu i održava korijenje čistim i optimalno radi.

Ovo je samo jedan primjer uobičajenog enzima, međutim postoje deseci tisuća različitih vrsta enzima. Ovdje smo samo izgrebali površinu, ali mislimo da je to dovoljno da steknete uvid u to što su enzimi i zašto su važni.

2 Likes