Epilepsija VS Marihuana

Do sada nije objavljena cjelovita studija, ali dokazano je da marihuana doista može ublažiti epileptičke napadaje. Marihuana ima antikonvulzivna svojstva, što znači da može spriječiti nesvjesni grč mišića. Vjeruje se da je marihuana, koja može spriječiti epileptični napadaj, ako se uzima u velikim dozama, posebno oralno, također može istu uzrokovati. Stoga se u liječenju epileptičnih napadaja marihuana konzumira isključivo pušenjem u malim dozama.

70-ih i 80-ih Dr. Paul Consroe sa Sveučilišta u Arizoni izveo je velik broj eksperimenata na životinjama koristeći posebne komponente koje se mogu naći u marihuani poput kanabinoida, THC CBD … Zaključio je da se učinkovitost u liječenju epileptičnih napadaja postiže samo uporabom kombinacije svih komponenata.

  1. godine Journal of American Medical Association objavio je članak o mladiću na kojeg klasični lijekovi (fenobarbital i fenitoin ili Dilantin) nisu utjecali jer je imao dva velika napadaja svaka dva mjeseca, pa je u 22. godini počeo pušiti. od jedne do pet cigareta marihuane dnevno, također je nastavio koristiti lijekove na recept i u dobi od 24 godine napadi su potpuno prestali.

  2. napisao je u časopisu Pharmacology o studiji na 16 pacijenata koji nisu dobro reagirali na standardne lijekove. Osam je pacijenata redovito dobivalo kanabidiol, dok su ostali dobivali placebo u kombinaciji sa standardnim lijekovima. Od onih koji su primali kanabidiol, troje se potpuno oporavilo, dvoje djelomično, dvoje malo i jedno nije pokazalo napredak. Od ostalih koji su dobili placebo, samo se jedan zamjetno oporavio. Zaključak je da je kanabidiol učinkovit u kombinaciji sa standardnim lijekovima za liječenje epilepsije.

4 Likes

Hvala @Mr.smokeallot :ambulance:

2 Likes