Epsom sol - Tajna za zdrave biljke i obilno cvjetanje (magnezijev sulfat)

Biljke su prekrasan dodatak našim domovima i vrtovima. Njihova ljepota i vitalnost često ovisi o pravilnoj njezi i prehrani. Jedan od tajnih sastojaka koji može poboljšati rast i zdravlje biljaka je epsom sol. Ova čudesna tvar, koja je zapravo magnezijev sulfat, donosi brojne prednosti za biljke. U ovom članku istražit ćemo kako se epsom sol koristi za biljke i koje su njene posebnosti.

Što je epsom sol? Epsom sol, kemijski poznata kao magnezijev sulfat, sastoji se od magnezija, sumpora i kisika. Dobiva ime po engleskom gradiću Epsomu, gdje je prvi put otkrivena. Epsom sol se često koristi u kozmetičkoj industriji i kao kućni lijek za različite probleme. Međutim, mnogi ljudi nisu svjesni da je epsom sol također izvrsna za biljke.

Prednosti epsom soli za biljke:

  1. Poboljšava apsorpciju hranjivih tvari: Magnezij je ključan nutrijent za biljke jer igra važnu ulogu u procesu fotosinteze. Dodavanje epsom soli u tlo pomaže biljkama da apsorbiraju ostale hranjive tvari kao što su dušik, fosfor i kalij, što rezultira zdravim rastom i razvojem.
  2. Sprječava nedostatak magnezija: Nedostatak magnezija može uzrokovati žućenje lišća i općenito lošu vitalnost biljaka. Primjena epsom soli na biljke pomaže u sprječavanju ili rješavanju ovog problema, jer biljke apsorbiraju magnezij iz tla.
  3. Poboljšava kvalitetu tla: Epsom sol pomaže u održavanju pH ravnoteže tla, čineći ga pogodnim za biljke. Također pomaže u razbijanju teških tala i poboljšava drenažu, čime se sprječava zadržavanje viška vode.
  4. Potiče cvjetanje i plodnost: Primjena epsom soli potiče biljke da proizvode više cvjetova i plodova. Magnezij je ključan za razvoj cvjetnih pupova, a sumpor pomaže u sintezi proteina, što doprinosi zdravom razvoju plodova.

Kako koristiti epsom sol za biljke:

  1. Dodavanje u tlo: Prije sadnje biljaka, možete dodati epsom sol u tlo kako biste poboljšali hranjivost i strukturu tla. Za to možete pomiješati otprilike 1-2 žlice epsom soli na svakih 4 četvorna metra tla. Pažljivo promiješajte tlo kako bi se epsom sol ravnomjerno rasporedila.
  2. Listno prskanje: Možete napraviti otopinu epsom soli i prskati je na listove biljaka. Za pripremu otopine, pomiješajte 1 žlicu epsom soli u litri vode. Koristite ovu otopinu za prskanje biljaka jednom mjesečno. To će pomoći biljkama da apsorbiraju magnezij kroz listove.
  3. Tretman za cvjetnice i voćke: Biljke koje su posebno osjetljive na nedostatak magnezija, poput ruža, paradajza, paprike ili citrusa, mogu imati koristi od posebnog tretmana. Pripremite otopinu od 1 žlice epsom soli i 4 litre vode te je koristite za zalijevanje biljaka svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacijske sezone.

Posebnosti epsom soli:

  1. Sigurnost za okoliš: Epsom sol je prirodna tvar koja nije štetna za okoliš. Može se koristiti u organskom vrtlarstvu bez ikakvih negativnih učinaka na biljke, tlo ili vodu.
  2. Pristupačnost: Epsom sol je lako dostupna i pristupačna tvar koju možete pronaći u većini vrtnih centara, ljekarni ili trgovina kućnom njegom.
  3. Višestruka primjena: Epsom sol ima brojne druge korisne namjene osim za biljke. Može se koristiti kao dodatak za kupke kako bi se opustili mišići i oslobodio stres, ili kao sredstvo za čišćenje i omekšavanje kože.

Zaključak: Epsom sol je vrijedan dodatak vašem arsenalu za njegu biljaka. Njegove prednosti uključuju poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, prevenciju nedostatka magnezija, poboljšanu kvalitetu tla i poticanje cvjetanja i plodnosti biljaka. Jednostavno se koristi dodavanjem u tlo ili putem listnog prskanja. S obzirom na njegovu sigurnost za okoliš i pristupačnost, epsom sol je odličan izbor za ljubitelje biljaka koji žele postići zdrav i bujan rast biljaka.

2 Likes

Iman cilu jednu vricu magnezijevog sulfata jel se to moze umiksat u supstrat skupa sa gnojivima

1 Like

Nemoj cijelu vrećicu umiksat i nemoj mješat sa hubeyovim algenkalkom jer ćeš napravit lockout ili jedno ili drugo, ali moja preporuka ti je da to koristiš ili u outdooru ili kad primjetiš da imaš cal-mag deficite, i to 1 čajna žlica na 1l vode, a u zemlju po meni 10g na 10l zemlje, tako sam nekoć mikso ja… :v:

2 Likes

Ne cilu nego samo malo stavit

1 Like

Moze onda cu dat frendu koji uzgaja outdoor I koristit cu za vrt za pome krastavce i tako to ako je algenkalk slicno onda ga necu koristit za kanabis

1 Like

Taj magnezij sulfat je prirodan ti nije umjetno ili?

1 Like

Da, magnezij sulfat iliti Epsom sol je organska tvar, možeš koristiti i za voće i povrće i za cvijeće, ali ga nevalja miješati sa drugim cal-mag produktima jer nastaje lockout… :v:

3 Likes