Europska komisija napravila dva velika koraka na frontu reforme CBD-a

Nije sve propast i sumor na frontu kanabisa u Europi, bez obzira na frustrirajuću birokraciju, odgode i neizbježne tužbe.

Doista, ovaj tjedan Europska komisija objavila je vijest o dva važna razvoja koja će sigurno pomaknuti industriju naprijed na regionalnom nivou. To vrijedi čak i ako su potrebne daljnje pravne radnje u određenim jurisdikcijama. S reformom na razini EU-a, to stvara priliku za promjene politike i regulative u pojedinim zemljama kao nikada prije. Jedan vrlo dobar primjer za to je slučaj Kanavape u Francuskoj, koji je doveden u pravni izazov na razini EU-a, a koji je, zauzvrat, izazvao sličnu tužbu u Njemačkoj za dopuštanje uvoznih proizvoda od konoplje.

Prva najava apsolutno će utjecati na proizvodnju konoplje. Drugi će pokrenuti iglu u postavljanju standarda na razini cijele EU na području uzgoja.

Bez obzira na to koliko je čekanje dugo i mučno bilo, uključujući i zbog kašnjenja COVID-a, doista postoji svjetlo na kraju ovog tunela od kana, koji nije samo još jedan vlak.

Validacija 5 novih aplikacija za hranu

Najmanje pet tvrtki u EU upravo je dobilo vijest da su njihovi slučajevi nove hrane CBD dosegli završnu fazu procesa nove hrane. Ove tvrtke nalaze se u Češkoj, Sloveniji, Švicarskoj, Francuskoj i jednoj britanskoj tvrtki.

Nova regulativa o hrani je mnogo pogrešno shvaćena izvan Europe — pa čak i unutar njezinih granica postoji mnogo zabune. U suštini, ova uredba kaže da, ako biljka nije bila u širokom prometu i široko konzumirana od 1997., mora proći kroz poseban proces usklađivanja. Kada se ovo primijeni na kanabis, to općenito znači tri stvari - izvor sjemena, njegov uzgoj i kako se ekstrahira.

Međutim, činjenica da je pet od ovih aplikacija doseglo konačnu razinu odobrenja za cijelu EU dobra je vijest za cijelu industriju. Cijeli razgovor odgađa se posljednje dvije godine zahvaljujući ne samo COVID-u, već i raspravama na razini EU, ali i međunarodnim o tome kako dalje s cjelokupnom legalizacijom kanabisa.

Komisija EK glasat će o razinama THC-a u hrani

Možda dvogodišnje kašnjenje na sve stvari s kanabisom, čak i vezane uz konoplju, počinje probijati zakonsku i regulatornu gužvu u EK. Možda je to kraj COVID-a ili razumijevanje, čak i na ovoj razini krvarenja iz nosa, da reforma neće nestati.

Bez obzira na to, Stalni odbor EK za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje ponovno bi trebao glasovati o prijedlogu koji bi podigao razinu prihvatljivog THC-a u tržišnoj hrani od konoplje u Europi. To je nakon što je odluka dvaput odgađana.

Prema prijedlogu, koji će se razmatrati sljedećeg ponedjeljka, 28. veljače, razina ulja dobivenog iz sjemena konoplje bit će postavljena na 7,5 mg/kg, dok će suha hrana od konoplje poput oljuštenih sjemenki konoplje, brašna i proteinskog praha biti ograničena na 3 mg/kg . Sjemenke konoplje sadrže gotovo nula THC-a, ali u ljusci su prisutne u tragovima.

Prema konsolidiranoj politici zdravog razuma na frontu EU?

Prerano je za slavlje na bilo kojem planu, unatoč činjenici da je ovaj mjesec doživio regulatorni napredak u dva velika pitanja rasprave o konoplji na regionalnoj razini. Međutim, možda i nije previše optimistično nadati se da se bolno sporo napredovanje sada bliži kraju. Osim toga, temperatura prema reformi kanabisa općenito se u međuvremenu pomaknula naprijed, i to na prilično velik i smislen način.

To su, zapravo, velike odluke i koraci koje treba ostvariti. Iz tog razloga ima razloga za veselje, iako se detalji još uvijek često gube u korovu.

2 Likes