Gnojivo za kanabis

Bez hranjivih sastojaka nećete daleko dogurati sa uzgojom kanabisa. Zbog toga će vam trebati gnojivo kako biste na kraju imali dobar urod. Ali nije svako gnojivo pogodno za kanabis. Jer, kao i često, vrag je u detaljima. U ovom vodiču za kupnju pokazujem koje je gnojivo pravo za uzgoj kanabisa u zatvorenom.

Preporuka za kupnju gnojiva za uzgoj kanabisa

Ovisno o tome koje tlo koristite, potrebno vam je odgovarajuće gnojivo. Za svoju preporučenu zemlju od proizvođača Biobizz ste na sigurnoj strani.

S druge strane, ako želite gnojiti organski i mineralno, preporučujem Hesi gnojivo: TNT Complex za rast i Bloom Complex za cvatnju.

Ako uzgajate na čisto mineralnom tlu, treba upotrijebiti seriju gnojiva CANNA Terra.

Važno: Treba napomenuti da organska gnojiva djeluju samo s organskim tlom.

Organsko gnojivo za uzgoj kanabisa

Za organsko gnojivo u potpunosti preporučujem seriju gnojiva Hubey. Idealan je dodatak tlu BioBizza light mixa ili u kombinaciji sa All Mix (već gnojena zemlja EC 2.2), koje je naša preporučena zemlja.

Uz to, Hubey je izuzetno kvalitetno organsko gnojivo koje pravilno potiče unutarnji život u organskoj zemlji i doprinosi kvaliteti zemlje. Gnojivo Hubey Veggie Gold je za fazu rasta, Hubey Horse Manure je za fazu cvjetanja.

Za uzgoj na BioBizz Light mix (EC 1,2) se koriste sljedeći produkti:

Vegi varijanta sa NPK vrijednošću od: 5.5-3 -2

Ili životinjska varijanta od kokošiju sa NPK + MgO vrijednošću: 4-3-3 + 1,3

Hubey Horse Manure za cvatnju (konjsko gnojivo) sa NPK vrijednošću: 1.8 + 3.1 + 2.3

Hubey Algae Aglime (kalk od algi u prahu) sa NPK vrijednošću: 100% Lithothamnium Calcareum, 82% CaCO3 Kalcijev karbonat, 7% MgCO3 Magnezijev karbonat

Guano od šišmiša sa NPK vrijednošću: 1-10-1

Humus od crva:

Mineralno gnojivo

HESI gnojiva su mineralna, ali imaju malu količinu organskog gnojiva u sebi. Prednost: vrijednost EC je nešto niža, tako da rizik od prekomjerne gnojidbe nije toliko visok.
Ovo je korisno ako voda iz slavine ima visoku EC vrijednost, malo je pristupa kišnici ili kulturama osjetljivim na pretjeranu gnojidbu. Ali ovo djeluje samo ako zemlja ima organski materijala u sebi!

HESI TNT Complex koristi se za fazu rasta. Za cvatnju kupujete HESI Bloom Complex.

Ako više volite čisto mineralna gnojiva (npr. ako uzgajate u “mrtvom” tlu, kokos), preporučujem CANNA Terra asortiman. Ondje već desetljećima dobivate konstantne kvalitetne i visokokvalitetne hranjive otopine za biljku.

Čvrsto gnojivo

Preporučujem organsko Plagron Bat Guano kao čvrsto gnojivo. To se dobiva iz šišmiših izljeva, jednog od najboljih izvora uravnoteženih smjesa gnojiva za kanabis.
Guano nije samo dobro gnojivo, već djeluje i kao prirodni fungicid. To znači da štiti biljku od napada zloćudnih gljivica.

Posebno/specijalno gnojivo

U 99% slučajeva neće vam trebati posebna gnojiva. Gore navedena gnojiva imaju sve što biljci treba. Čak i uz nedostatak ili višak hranjivih sastojaka, normalno gnojivo se obično koristi za ponovno oporavljanje biljke.

Što je sa kompletnim setima tla/gnojiva?

U nekim grow trgovinama se prodaju kompletni starter setovi tla uključujući gnojivo. Nažalost, mnoge trgovine bacaju nepotrebna i skupa posebna gnojiva kao dodatak koja veliki dio uzgajivača ne treba. Da ne biste nepotrebno bacili novac kroz prozor, trebali biste dobro paziti na ono što kupujete.

Zašto koristiti gnojivo?

  1. Osigurajte biljci hranjive tvari: dodavanje se mora odvijati regulirano. Ne želimo biljci davati previše i ne premalo. Visokokvalitetne zemlje imaju svojevrsni pufer učinak. Možete zadržati puno hranjivih tvari i još uvijek ne prekomjerno opskrbiti biljku kanabisa, predozirati.

  2. Uklonite nedostatak hranjivih sastojaka: Ako biljka ima simptome nedostatka, morate pomoći. Inače, biljka postaje sve slabija ako joj nedostaje hranjivih sastojaka.

  3. Neka zemlja ostane živa: dobra organska gnojiva “oživljavaju” mikroorganizme u zemlji. To je dobro za biljku i pretvorbu hranjivih tvari. Vitalno tlo održava pH vrijednost, opskrbu soli i hranjivim tvarima u optimalnom rasponu.

Prepoznajete dobro gnojivo?

Kanabis ima posebnu potrebu za hranjivim tvarima, tako da nije prikladna svaka vrsta gnojiva iz prodavaonice hardvera. Hranjiva mješavina gnojiva ne samo da mora odgovarati kanabisu, već mora biti prilagođena odgovarajućoj fazi.

Za fazu rasta i cvatnje postoje odvojena gnojiva, jer biljka ima nešto drugačiju potrebu. U fazi rasta, kanabisu treba puno dušika i manje fosfora i kalija. U fazi cvatnje sve se okreće, sada su više potražnje fosfor i kalij nego dušik. Ako je odnos potrebnih hranjivih sastojaka izvan ravnoteže, mogu nastati nedostaci ili viškovi.

Kao što je to često slučaj, kvaliteta gnojiva je vrlo bitna. Gnojiva s popustom često sadrže hranjive tvari u “inferiornijim” kemijskim vezama. Ove biljke mogu apsorbirati samo polako ili uopće ne. Da biste prepoznali nešto takvo, morate se vrlo dobro upoznati s kemijom. Zato je bolje biti na sigurnoj strani i izbjegavati jeftina gnojiva.

Dobra svojstva gnojiva:

  1. Hranjiva mješavina prilagođena kanabisu
  2. Dostupno za rast i cvjetanje
  3. „Visokokvalitetne“ hranjive tvari

Organska ili mineralna gnojidba?

Postoje dvije vrste gnojiva, a obje imaju svoje prednosti i nedostatke: mineralno gnojivo i organsko gnojivo. S organskim gnojivima: hranjive tvari prvo se moraju razgraditi pomoću mikroorganizama u tlu prije nego što ih biljka može preraditi. S mineralnim gnojivima: hranjive tvari su već „spremne za jelo“ i biljka ih odmah apsorbira nakon zalijevanja. Organsko-mineralna gnojiva su mješavina obje vrste.

Obje vrste gnojiva imaju svoje snage i slabosti. Nijedan od njih na kraju nema gornju ruku. Na kraju ovisi o tome kako uzgajate kao grower i koju vrstu supstrata koristite. Nisu sve vrste gnojiva prikladne za sve vrste tla ili uzgajajući medij.

Mineralno gnojivo

Mineralna gnojiva sastoje se od kemijski otopljenih hranjivih tvari koje biljka može odmah preraditi. Dobivaju se dijelom iz prirodnih izvora, dijelom iz sintetske proizvodnje.

Mineralno gnojivo savršeno je za uklanjanje akutnih nedostataka hranjivih tvari. Mineralna gnojiva su također prikladnija za ispitivanje različitih zaliha hranjivih tvari i usporedbu doza.

Posebno kao početnik morate biti oprezni s doziranjem, posebno s dugotrajnom gnojidbom. Čak i malo povećana doza može prekomjerno pregnojiti biljku i usporiti rast. pH meter i EC mjerač pomažu ovdje da izbjegnemo višak.

  • Prednosti:

Brza absorbcija hranjivh sastojaka
Atraktivne cijene
Potpuna kontrola hranjivih sastojaka

  • Nedostatci:

Rizik od prekomjernog gnojenja
Potrebno je mjeriti pH i EC vrijednost

Organsko gnojivo

Organsko gnojivo dobiva se “prirodno”. Sastoji se od poljoprivrednih otpadnih proizvoda. Hranjive tvari otopljene u njemu ne mogu biljke apsorbirati izravno, već ih moraju mikroorganizmi u zemlji pretvoriti biljkama dostupnima.

Kako bi visokokvalitetno organsko gnojivo moglo razviti svoj puni potencijal, tlo treba biti prikladno i visokokvalitetno. Organsko gnojivo ne djeluje na hidroponike ili “mrtva tla” poput kokosa.

Organsko gnojivo savršeno je prikladno da biljki dobije trajne hranjive tvari (dugotrajna gnojidba). Rizik od prekomjernorg gnojenja prilično je nizak, tako da se pH i EC mjerači ne koriste.

Učinak gnojiva kasni, tako da nedostatak je što se akutni nedostaci hranjivih tvari ne mogu riješiti s njim. Morate gnojiti oko jedan do dva tjedna prije nego što biljka treba hranjive tvari. U slučaju akutnih nedostataka hranjivih tvari potrebno je koristiti mineralna gnojiva koja mogu oštetiti unutarnji život zemlje.

Istodobno, gnojiva su obično nešto skuplja od mineralnih varijanti. Organske varijante, na primjer od BioBizza, puno koštaju, ali po našem mišljenju vrijede.

  • Prednosti:

Teško pregnojiti biljke
Nije potreban pH ili EC mjerač
Promiče život u zemlji
Ekološka proizvodnja

  • Nedostatci:

Učinak gnojenja se vidi nakon 1-2 tjedna
Malo skuplje gnojio

Bio gnojivo

Bio gnojiva nisu ništa drugo nego organska gnojiva koja sebe nazivaju bio produktom. Problem je što nemaju sva organska gnojiva za kanabis bio certifikate i još se uvijek nazivaju bio gnojivima. Kako ne biste kupili lažno pakiranje, trebali biste obratiti pozornost na službene bio plombe iza kupnje organskih gnojiva za kanabis, iza kojih stoje stvarne potvrde.

Iz vlastitog istraživanja u vezi organskog certificiranja u poljoprivredi došao sam do zaključka da bio proizvodnja sama po sebi nije ništa bolja od konvencionalne poljoprivrede. Posebno bio certificirani pesticidi ponekad su toksičniji od klasičnih (npr. Bakreni sulfat).

Ali jedno je sigurno: bio poljoprivreda je vrlo ekološka i dobra za život tla. To je nešto što bi se definitivno trebalo više promovirati u poljoprivredi.

Organska gnojiva su vrlo kvalitetna i pospješuju život u tlu, no, urod nije nužno lošiji od visokokvalitetnog uzgoja koji nije organski.

Organsko-mineralno gnojivo

Organsko-mineralna gnojiva su mješavina obje vrste. Zamišljeni su da pruže ono najbolje između dviju vrsta, gdje je cilj kompenzirati nedostatke obje vrste gnojiva.

organics
Isto tako vam preporučujem domaćeg proizvođača iz Slovenije, Organics Nutrients, pruža dobru paletu organskog gnojiva sa kojim možete završiti vaš uzgoj od početka do kraja.

9 Likes

Kupio sam BioBizz Bio Bloom. Koliko toga se troši po biljci recimo?
Piše 2-5ml na 1L vode, koliko bi ukupno litara tog preparata otišlo na jedno špricanje 300tinjak biljki?

1 Like

Dosta koristim bio biz, ovako nemožeš špricat s Bio bloom-om, imaš opis na njihovoj stranici, nema oznaka foliar \spray u opisu.
Svi drugi preparati koji mogu folijano imaju ovu oznaku ssa prskalicom to su Alga A mic, Acti vera, fish mix
:arrow_down::arrow_down::arrow_down::arrow_down::arrow_down::arrow_down:

Možeš i njih pitat, pa če te uputit, brzi su sa odgovorima.

1 Like

Izgleda da sam zajebao. Ne može se prskat foliarno, kao što kažeš…
Izgleda da ću kroz kap na kap sustav to napravit…

1 Like