Hemp Indoor

Ćao drugari!

Ovako - ovo nije (za sad) dnevnik uzgoja. Pravimo jedan indoor setup za ind. konoplju. Plan je idući:
Growboxevi, više komada 7x2x3m, U svaki po 4 x MarsHydro TS3000 450W.

Da li je moglo drugačije, u prostoriju, drugi setup… Vjerovatno da jeste ali zbog nekih razloga to je ono s čim se ide za sad. Za početak ide se sa više genetika, da vidimo šta odgovara šta ne. Par boxova growa i jedan za klonove i majke.

Za početak (o uzgoju ćemo kasnije) - kako bi vi setupovali ovo? Raditi svaki box zasebno ili ih spajati? Okej, spajanjem bi možda mogli uzeti jedan filter, (de)ovlaživač, ali opet pošto se ide sa više genetika i tehnika, odvojiti sve?

Da je prava vutra, ne bi bilo problema ali s obzirom da za početak moram da testiram sve genetike u nedoumici sam. Planirao sam jedan box SOG, drugi normalan razmak itd. Ili podijeliti boxove na sative i indice zbog samog rasta, vremena cvatnje samim tim i režima svjetlosti. Hoću da vidim koji način bi dao em najviše prinosa, i kao što rekoh, zavisno od načina uzgoja i drugih faktora (zemlja, prihrana) kako će koja genetika pokazati levele kanabinoida, što je osnova svega.

Takođe, da li je neko imao iskustva sa TS3000? Moji (skromni) growovi do sad su bili sa HPSom, 18/6 i onda 12/12. Međutim, što više učim oko LEDa sve manje znam :smiley:
S obzirom da se W ne gleda kao kod HPSa i ostalih, koja su vaša iskustva sa LEDovima? Prošao sam kroz sve growove ovde, dosta toga pokupio… Nisam još fizički vidio lampe ali sam poprilično siguran da je spektar uvijek isti, naravno samo postoji taj potenciometar (dimer).

Ima tu puno nedoumica - sastav zemlje za hemp, koliko se smije ići sa prihranom, opcije navodnjavanja… Sve to uzimam u obzir. Opet kažem, s obzirom da gledam da mi thc ne ide preko granice, vjerujem da će i sami princip uzgoja i sve ovo ostalo biti bitno za grow.

Tako da svi prijedlozi i ideje su dobrodošle! :rocket::rocket::rocket:

1 Like

Što se svjetla tiče, moraš pazit, jer Mars Ts1000, TSW2000 I TS3000 su ti kockastog oblika, pa u boxu 120×60×200 nije baš praktično. TS1000 je za 60×60,TSW2000 za 100×100,TS3000 za 120×120. Za prostor tipa 120×60 su SP serije. Ako već uzimaš SP3000 ima Samsung lm301b diode i MW driver!
Ima nova serija FC i ona je kockastog oblika i bolji su od TS modela!

“Prošao sam kroz sve growove ovde, dosta toga pokupio… Nisam još fizički vidio lampe ali sam poprilično siguran da je spektar uvijek isti, naravno samo postoji taj potenciometar (dimer).”

Kako spektar može biti isti?
Imaš kelvinažu, a dimma se snaga ne spectar! Marsovi paneli ti imaju full spektar, tako da može od početka do kraja! Ima diode od 5000K,od 3000K, far red i Royal blue diode…
Nažalost, nitko te takve stvari ne može naučiti. Savjeti za zemlju, gnojivo i svjetlo, može, ali ostalo si moraš sam pročitat i sl… Pod to mislim, mi ne možemo znat, jel prostor u podrumu, dimenzije, vlaga,temperatura itd. ovako ti se može sugerirat, nagađat šta i kako, ali ako ulaziš u to, moraš imat neko znanje o growanju!
Nebitno koje je svjetlo. Za fotoperiodne biljke se gleda kelvinaža i ako si uzgajao ispod HPSa, morao si se susrest s time… Recimo, 4000K je neutralna, sve prema gore(4500,5000,6400)ima više plave i ona se koristi u vegetaciji. Sve ispod 4000K(3500,3000,2700,1800)se koriste u cvatu, jer imaju više crvene…

“Growboxevi, više komada 7x2x3m,”
Što ti točno ovo znači? Metri, stope…

Dobro, mislim podrazumjeva se da se radi komplet grow sa ovlazivacima, ventilatorima, svom popratnom opremom, ide se na probni komercijalni grow.

Mars cu postavljat po 4 u satoru, dimenzije su u metrima (732). Oni idu 150x150 za vege i 120x120 za flower.

Kad kazem da je spektar uvijek isti, mislim da se kelvini ne mogu podešavati po onome sto sam gledao online, a opet na sajtu kažu: Spektar: 660-665nm, 3200-4200K, 5200-6800K
Ne znam, vidjecu ih uzivo iduce sedmice pa cu znat. Inace oprema je vec kupljena tako da to je sto je, ide se sa ovim.

Sa HPSom je jednostavno, jedna lampa razliciti rezimi i udri. Sto se tice LEDa, neko drzi na 50% snage u vege, na 100% u floweru, neko cijelo vrijeme drzi na 75… Stvarno dosta razlicitih opcija, ali vjerujem da cu to sam morat proucit za pocetni grow i vidjet sta najvise pase.

Opet kazem da se mene pitalo, ne bi isao sa satorima uopste nego bi napravio jednu prostoriju, tj pregradio (gaji se u zatvorenoj hali) i lagano. ALi dolazim na vec gotovu pricu, oprema je tu pa gledam kako sad to najbolje sve organizirat. Imam neki plan kao sto rekoh da svaki box bude za sebe ali opet mozda povezat po 2 box ili 4…

1 Like

Stvar kod mars hydro rasvjete, a isto i kod spiderfarmera, da čak ni ne znaš dal koriste top bining led diode (čitaj ovdje da shvatiš o čemu se radi), radi se vjerovatno o replikama, uz to 660-665nm su od epistara, samo produkcija istih je zastarila, i treba ih više biti na q ploči da bi uopče nekog učinka imalo, usporedi epistarove 660nm diode:
unnamed_1
a usporedi sa osramovim (koji se printaju na kvalitetnijim pločama):
grafik

Ako još nisi kupio panele, pogledaj našeg partnera iz DE, uz to dobiješ i 5% popusta, i sigurno ćeš dobiti najkvalitetnije panele na tržištu:

P.S
Za iste pare, dobiješ bolji kvalitet, a i efikasnost = štediš na struji :wink:
A i sa mjerenjem luxa nećete daleko dogurati, obazirite se na PPFD output,
ova aplikacija može donekle pomoći:

inače ovog se držati:
ppfd-vs-photosynth-510x283
… i ne prelaziti granicu od 1000 µmols/m2/sek, inače moraš co2 dodati ne…

2 Likes

Mars je vec kupljen tako da se ide s tim. Ono sto sam ja vidio da za ovu cijenu ne moze niko da mu parira. Slazem se da su diode maksimalno bitne ali nakon sto sam pogledao sve Mars testove koje sam nasao cini mi se da je efikasan kako kazu da jeste :smiley:
PAR metri su preskupi, 500 evra minimalno tako da idemo sa ovom varijantom za pocetak, vjerovat na rijec i na oko :smiley: a CO2 svakako ide u prostorije tako da bez brige.
Nisam siguran za ove Njemce, moracu pricekati malo da to bolje objasne sa vise detalja i manje komplikacija. U svakom slucaju kad dodje do prosirenja idem sa LUXX ledovima, siguran sam da im nema ravnih. Skuplji su ali sigurno da vrijede, Jungle Boysi ih reprezentuju i ako Ivan staje iza toga ko sam ja da sudim :smiley:

1 Like