Ideje/savjeti za kreativce

Evo malo kreative u nasem hobiju . Mene puno toga zanima Al ne u teoriji nego u praksi​:+1: U danasnje vrime mozete sve naci na internetu Al isto tako nemojte vjerovati svemu na internetu :interrobang::interrobang::woozy_face::brain:

Slobodno postavite svoja kreativna pitanja te se nadam Jos kreativnijim odgovorima :heart::sunny:

Kreativno pitanje ?

Zakopat 6l karnister sa malim rupicama na bocnim stranama ( 5-10 rupica) te zakopavanje pored same biljke kod presadivanja kako bi odrzavali vlagu te samo vodu biljki?

Posibble or impossible?
Prednosti ? Mane ?

2 Likes

Dobro pitanje :smiley:
Ja bi reko da je prednost što nemoraš puno mislit o zaljevanju.
Ali mana bi bila to što, kad bi stavio 6 l vode u taj karnister, vodi bi uskoro naraso PH (posebno nako 24 sata) pa bi s time i biljka bila lošija. Isto tako kad je hrana u pitanju ne preporuča se gnojit sa odstajalim gnojivima. Ako sam u krivu, ispravite me
:peace:

2 Likes

To Je I ideja da nemora svakih tjedan obilazit spot ili ako je godisnji u igri to bi spasilo situaciju :slight_smile:

  1. PH - ako se me varam voda se treba odzraciti 24/48h I ne mjenja pH a + sto je pod zemljom pa je na hladnom I mracnom mjestu. ( Mozda probat s 2l umjesto 6​:rofl:)

  2. Isto gnojivo moze stajat pomjesano maksimalno 7 Dana isprobano (Hesi I biotabsa) pa Mislim da nebi s tim nebi trebalo bit problema + gnojiva regaliraju pH vode

Muci me jedino da bi korjenu to mogao biti shooock te da pocne trulit od previse vode :slight_smile:

@Mr.smokeallot :thinking::thinking::grin:
Probat cu sljedece sezone tu tehniku Al prvo ide test na rajcici/pomidoru/paradajzu :rofl::rofl:

1 Like


Ima za kupit na ebayu (3,4$) na baterije!
Na našim prostorima ima ovakvih. Ova moja 24h radi na dvije baterije koje punim.
https://aquashop.hr/proizvod/vp-baterijska-zracna-pumpa/
Šta nebi korjen zaštopao rupe na boci, kao na autopotovima?

2 Likes

@Gasoo da, da to je to na kaj mislim. Super stvar. Moram se ja primit malo STRUJE. uh teško mi sjeda.

2 Likes

Koliko sam upučen, gnojivo ne smije stajat u vodi duže od 24h. Zato i postoji posebno gnojivo za autopotove"Green garden"sa ph stabilizatorom!
Evo dobre ideje sa bocama.

2 Likes

Super ideja, i ja mislil da bude došlo do pH problema.
Biotabs Orgatrex može stajat najviše 48 h. Za Hesi neznam.
Možeš probat sa sistemom za infuziju, samo staviš veću zapremninu flaše, infuzija je 500 ml to je malo, al sa većom stari moj to zdrži i 7 dana. :fountain:

1 Like

Organsko ne bi nikada odstajalo koristio, ali što se tiče mineralnog/sintetičnog/želati slob možeš i do 5 dana ostaviti u tanku, dovoljno je samo da pirla unutra kakav kamen kisik, da je to sve u pogonu da se ne taloži na podu, i da je temperatura vode konstantna, ako je gnojivo kvalitetno i ne puffa, neće ni pH kada ga namjestiš jednom, ali to su sve varijable koje se odnose na čistu vodu, tj destiliranu, sa veoma slabom ec vrijednošću.

Stvar je što ima klora u vodi, pa zbog toga puffa pH vrijednost u vodi, gdje naraste max na 8 do 8.5, u suštini izračiš samo klor sa kisikom, no pH moraš korigirati, no klor ubija bakterije jel, nije džaba u vodi, znači sa prozračivanjem vode sa zrakom, pomažeš biotopu, jer inače uništavaš si koloniju bakterija/gljiva (mikorhize, trichoderme), jer u suštini, vakcinišeš supstrat kojakvim skupim mikorhizama i prahovima, a sa druge strane sipaš vodu koja u sebi sadrži klor koji iste uništava tako da prozračivanje vode nije nikakva greška, i nije teška stvar, akvarijum pumpica sa kamenom se može zbaviti za 10 eura, a dođe glave, a u organskom uzgoju si ovisan od zdravog biotopa koji ima bogatu koloniju bakterija, mikroba, trichodermi, mikorhiza, jer jedno bez drugog ne ide…

Oba proizvođača na svojim stranicama pišu da gnojivo treba iskoristiti nakon već par sati, možda u nekim situacijama ostaviti max 2 dana na mračnom i hladnom mjestu, gdje usporiš bakterije od daljnje fermentacije, jer ja sam znao ostavljati tako pola kanistera sa gnojivom i vodom, odstoji mi 3 dana, otvorim ga, isto kanalizacija smrdi, točno se ukiseli, i nije to onaj smrad kompost čaja od koprive (i to uguši, bože sačuvaj), već točno onaj neugodan kisel smrad, tak da nisam nikada koristio…

Hesi bi se možda mogao ostaviti 2-3 dana, ali kažem, bitna je konstantna temperatura vode, i da je mračno, jer hesi ti je “hibridno” gnojivo, polu organsko, polu mineralno…

3 Likes

Hm. Kolko sam ja u tim gnojivima nigdje nisam vidio da bi promješano moglo stajati. Svugdje piše mixati prije upotrebe. Probaj natočit vode u 6l i u 2l pa mjeri PH ako imaš mjerač. Ja sam isprobaval sa trakicama i uvjek bi nakon par sati stajanja PH bio veči.
Isprobaj, al sa 2l bocom. Dosta ljudi radi sa 2l bocom i to im je ok.

2 Likes

Ima i tog za kupit. Samo našerafiš na bocu

1 Like

Poznat mi smrad. Par puta mi je ostalo u kanisteru, sok te popio, kak to smrdi.

A di bi zaštkal pumpicu ak zakopa kanister od 6 l.
Mozda preko akumulatora da se složi :thinking:

More se i to na bateriju složit ima @Debeli rješenje za sve, stalno neke sklepa od baterija, malo mix stvari s ebay-a spoveže sve skupa i dela posel sve.
:cloud_with_lightning::sun_behind_small_cloud::fire::zap::sun_with_face:

1 Like

Dobro za znat. Trebal bum debelog onda za nešto s baterijama

Odlično :420:

1 Like