Kako napraviti Lactobacillus serum (lab serum)

Lactobacillus serum, poznat i kao LAB serum, radna je stanica korisnih bakterija. Naučite kako ga napraviti kod kuće za upotrebu u kući, vrtu, na farmi i drugo.

Lactobacillus serum, poznat i kao LAB serum, nevjerojatno je jednostavan za napraviti kod kuće. S nekoliko jednostavnih sastojaka i vremena možete imati snažan alat za svoj dom, vrt i farmu.

Lactobacillus je velika skupina korisnih bakterija koje se mogu koristiti za različite primjene. Koristite ga za čišćenje začepljenog odvoda, uklanjanje mirisa i prevenciju kod biljaka, obogaćivanje vašeg vrta i pomoć u uzgoju kokoši/svinja/govedine. Nakon što se napravi, može se odgovarajuće razrijediti za upotrebu u kući ili vrtu.

Za izradu LAB-a htjet ćete skupljati bakterije iz zraka pomoću vode koja se koristi za ispiranje riže.

Za izradu LAB seruma može se koristiti bilo koja riža. Ja sam koristio organsku rižu od jasmina, ali možete koristiti i smeđu rižu. Stavite rižu u lonac s toplom vodom, pomiješajte rižu, a zatim ispustite vodu u staklenku veličine konzerve.

Ta voda za ispiranje riže sada je bogata ugljikohidratima (ne možete je vidjeti, ali jest). Ta će tekućina privući mikrobe iz zraka - jedan od njih je laktobacili. Pokrijte staklenku komadom pamučne tkanine ili gazom kako biste joj omogućili disanje.

Gurnite na stražnju stranu kuhinjskog pulta, u tamni ormar ili vani na stražnjem trijemu, od nekoliko dana do tjedan dana.

Nakon tjedan dana (ili 5 dana ako ste u toplijoj klimi), pranje riže imat će lagani sloj na vrhu i mirisat će pomalo kiselo. Kad završi, vidjet ćete tri sloja:

  • Gornji sloj: Plutajući ugljikohidrati preostali nakon fermentacije

  • Srednji sloj: Mliječna kiselina + druge bakterije (to ćemo upotrijebiti za izradu ovog LAB seruma)

  • Donji sloj: škrobovi - koji su nusprodukt fermentacije, odbacit ćemo ovo

Upotrijebite sifon
411AkBqYA3L.SL1000

(pumpica za punjenje puretine) da biste sifonirali 1 C. srednjeg sloja u čistu staklenu posudu veličine galona.
51DXTK+hGeL.AC_SX466

Ovaj sloj ima najveću koncentraciju bakterija mliječne kiseline.

Pomiješajte tu jednu šalicu riže s 10 dijelova mlijeka. Dodavanjem laktoze u pranje spriječit će se razmnožavanje drugih mikroba - ostavljajući samo laktobacile.

(Napomena: najbolje mlijeko za uporabu je sirovo, nepasterizirano mlijeko. Međutim, ako se nalazite u području gdje ne možete nabaviti sirovo mlijeko, upotrijebite sve što je dostupno ako ima laktozu.)

Pomiješajte vodu sa kojom ste “isprali” rižu s mlijekom, a zatim gurnite posudu na stražnju stranu pulta ili je vratite u tamni ormar/smočnicu. Držite smjesu što je moguće anaerobnijom. Upotrijebite poklopac za fermentaciju ili spremnik držite zatvorenim. Ako držite poklopac na spremniku, htjet ćete ga otpuštati svaki dan da podrigne LAB dok raste.

Spremnik se također ne smije potpuno napuniti ili bi mogao proći kroz ventil. Ostavite smjesu da odstoji najmanje 7 dana. Vidjet ćete kako se mijenja za to vrijeme.

LAB-Serum

Prvo će početi kao mliječna smjesa. Zatim će se mlijeko početi zgrušavati jer se obogati mliječnom kiselinom iz fermentacije mlijeka.


(poslije 7 dana)

Nakon 7-10 dana smjesa će se odvojiti u dva sloja. Sloj na vrhu je gusta masa skute - izvrsna hrana u kojoj se može jesti ​​kao sir (da!) Obogaćen je mikroorganizmima i hranjivim tvarima.

Nahranite ga na hrpu komposta, nahranite životinje ili zamotajte u gazu da se osuši nekoliko dana. Zatim uživajte s malo soli.

Nakon što imate dva različita sloja, vaš je cilj zgrabiti surutku žute boje. Podignite gornji sloj iz staklenke i ostavite sa strane. Zatim provucite žućkasti sloj seruma (sirutke) kroz gazu u čistu staklenku. Surutka se može čuvati u hladnjaku do 2 tjedna.

Da biste serum očuvali dulje vrijeme, dodajte jednaku količinu melase od crne trake ili smeđeg šećera i dobro promiješajte. Čuvati na sobnoj temperaturi do 12 mjeseci.


(Procijeđeni LAB serum koji se hrani jednakim dijelovima melase)

LAB serum (također poznat kao Lactobacillus serum) može se koristiti za kućnu, vrtnu, pa čak i poljoprivrednu uporabu. Hranite li svoju LAB melasu ili smeđi šećer (iz prethodnog koraka), imat ćete je spremnu kad god vam zatreba.

Prije nego što upotrijebite LAB za kućnu, vrtnu, poljoprivrednu ili osobnu uporabu, htjet ćete razrijediti smjesu.

Omjer razrjeđivanja: 1/500 ~ ili 2 žlice po galonu (128 oz), ili veće koncentracije za kontrolu mirisa.

KORIŠĆENJE LACTOBACILLUS SERUMA ZA KUĆU, VRT ILI POLJOPRIVREDU

  • Sredstvo za smanjenje mirisa: Nakon što se razrijedi, nanesite ga na područja gdje je potrebna veća kontrola mirisa ili smanjenje mirisa - ograde za životinje, sanduke za pse, uzgajivačnice ili ladice za smeće.

  • Korištenje u vrtu: 2 žlice po 4l vode i koristi se svaka 3-4 tjedna kao gnojivo. Ili se lokalno koristi kao folijarni sprej. Korištenjem, gnojenjem tla pomažete povećati učinkovitost hranjivih tvari u biljci.

  • Za kućnu uporabu: Očistite začepljene odvode izlijevanjem razrijeđene smjese u odvod. Ako je moguće, ostavite smjesu da odstoji preko noći u odvodu da djeluje nekoliko sati.

  • Korištenje na farmi: Nakon razrjeđivanja poprskajte životinjsku posteljinu kako biste spriječili/smanjili miris i bolest. Navlažite, ali nemojte previše zasićivati ​​posteljinu. Suha klima može zahtijevati veću zasićenost od vlažne klime, samo se dobro pomiješajte kako biste se ravnomjerno rasporedili.

  • Životinje: LAB se može koristiti za pomoć pri probavi. Mikroorganizmi u LAB -u pomažu probavljanju hrane, dakle bolju apsorpciju hranjivih tvari i otpornost na bolesti. LAB pomaže u sprječavanju štetnih bakterija u hrani/vodi koju životinje konzumiraju. Istodobno uvelike poboljšava crijevnu crijevnu floru. Dodajte tek toliko da bude učinkovit - nakon što se LAB razrijedi (kako je gore navedeno) potopite hranu u otopinu nekoliko dana.

Dopuštajući da se hrana namoči, hrana se doslovno prethodno probavlja kada dođe do životinja.

  • Ljudi: pomiješajte 1-2 žličice s jednom šalicom hladne vode kako biste ponovno uspostavili pravilno zdravlje crijeva i potaknuli unutarnje zacjeljivanje.

LAB serum se također može koristiti u kompostiranju bokashija, uzgoju ribe i drugo.

LAB Serum, nakon što se napravi, najbolje se čuva u kanti od 5 litara koja je izmijenjena mlaznicom (pipom). Ako imate umjerenu klimu, serum se može držati u vašoj garaži ili vrtu pod uvjetom da ste sirutku hranili jednakim količinama melase ili smeđeg šećera.

Ti šećeri će s vremenom dati serumu nešto čime će se hraniti. Kanta s mlaznicom lakši je način dodavanja male količine u bočicu s raspršivačem kako bi se razrijedila vodom za upotrebu kao folijarni sprej. Ili upotrijebite veći omjer LAB -a pri razrjeđivanju kako biste raspršili područja kojima je potrebna veća pomoć (npr. Kontrola mirisa).

p.s
Od ovog nemate bolje biološke preventive što se tiče zaštite protiv tripsi itd.

3 Likes

super tutorijal, zanimljivo, ako se nerazljenim napravim jedan još ove sezone

1 Like