Kalemljenje kanabisa - 14 različitih sojeva na jednu biljku - tehnike i savjeti

Kalemljennje je poznata i popularna tehnika u svijetu cvijeća i voća. Međutim, zajednica kanabisa praktički se uopće ne bavi ovom temom. To je čudno s obzirom na prepreke s kojima se nekomercijalni uzgajivači često susreću, kao što su ograničenja u prostoru ili regulirana i ograničena količina biljaka kanabisa koje se mogu legalno uzgajati u nekim zemljama.

Što je zapravo kalemljenje? Kalemljenje ne znači ništa drugo nego uzimanje grane od biljke (u ovom kontekstu – koja se zove – priplod) i pričvršćivanje na drugu biljku (tzv. podloga). U teoriji, tehnika kalemljenja čak nudi mogućnost uzgoja različitih sojeva kanabisa na jednoj majčinoj biljci. To znači da se mnoge različite vrste kanabisa mogu uzgajati kod kuće, unatoč ograničenjima prostora ili ograničenju dopuštenog broja biljaka.

Osnovna oprema za kalemljenje kanabisa

  • skalpel ili žilet
  • PTFE traka/vodovodna traka (čista, savitljiva i savršeno brtvi)
  • jasna/transparentna traka za poravnavanje transplantata (opcionalno)
  • plastične vrećice koje se mogu zatvoriti (za male šatore s vlagom)
  • vrtna žica (s plastičnom oblogom)
  • čaša vode

Za početak kalemljenja treba odabrati zdravu biljku donor koja će dati priplodove. Za pandan je potrebna i zdrava biljka kao podloga - takoreći baza za kalemljenje. U teoriji, po želji se za to može odabrati čak i muška biljka. Nakon što ste odabrali, potražite grane slične duljine i opsega na obje biljke. Ovo je važno jer će se dva različita biljna tkiva spojiti zajedno u onome što slijedi, što je time olakšano. Po jedna grana od obje biljke zajedno tvori par cijepova. Tada sve što trebate učiniti je odlučiti se za jednu od različitih tehnika kalemljenja. Eksperimentirao sam s dvije najčešće metode kalemljenja i otkrio da tehnika koja se zove kopulacija, koja koristi jedan kosi rez na granama, najbolje funkcionira u smislu rukovanja i brzine.


Dakle, kalemljenje se priprema kopulacijom

Druga rasprostranjena metoda kalemljenja je rascjepkano kalemljenje, pri kojoj se podloga reže u V-oblik, a odgovarajući kraj se naoštrava u skladu s tim u V-oblik. Zatim su oba spoje. Međutim, ova metoda mi oduzima znatno više vremena i zahtijeva vrlo mirnu ruku da obavim posao. Osim toga, spojna točka se ovom tehnikom može češće sušiti.

Stoga se u ovom članku želim usredotočiti isključivo na kopulaciju. Da biste to učinili, trebali biste osigurati da su obje biljke - tj. i biljka donor iz koje se uzima mladica i biljka koja daje podlogu - propisno zalijevane najmanje jedan sat prije akcije. Pripremite alat, ja osobno, pripremam novi žilet tako da nekoliko puta prođem kroz ostatke biljne tvari kanabisa. Ovakvo čiščenje je puno lakše nego sa stranom tvari. Pripremljene, odnosno prethodno izrezane dijelove PTFE trake također treba ostaviti sa strane. Pri korištenju kopulacije brzina je od najveće važnosti, jer što su svježa sučelja kraće izložena zraku, to bolje. Za sama sučelja koristim ravni dio grane (internode) između dva čvora (nodi).

Priplod koji se pričvršćuje priprema se potpunim uklanjanjem svih listova - ostavljajući samo malo lišća na vrhu. Ovo lišće se obrezuje kao da se priprema reznica (klon) da spriječite transpiraciju. Sam rez bi trebao teći što je dijagonalnije moguće, kako bi pandan ponudio što više dodirne površine. Najprije se priprema donor/priplod, a zatim se stavlja u čašu s vodom dok se priprema podloga. Podanku na cijeloj biljci tretiramo na isti način – treba paziti da dva sjecišta podloge i priploda imaju isti kut rezanja i duljinu reza kako bi se što više slagali.

Nakon što je to učinjeno, treba spojiti mladicu i podlogu, obraćajući posebnu pozornost na unutarnje slojeve tkiva biljaka. Nakon što odredite najbolji položaj, to mjesto možete čvrsto stisnuti. To bi trebalo spriječiti curenje vode na sučeljima, što zauzvrat pomaže pri povezivanju. Mjesto spajanja treba odmah biti omotano i pričvrčeno sa PTFE trakom. Da biste to učinili, spoj se najprije mora što bolje učvrstiti trakom. Na to se stavlja još jedna traka koja se namota uzdužno preko spoja. Područje se zatim može dodatno omotati cik-cak linijama koje se tkaju zajedno prelazeći jedna ispod druge, što rezultira vrlo snažnom konstrukcijom koja zadržava svjetlost i zrak.

Zatim omotam komad vrtne žice (s plastičnom oblogom) u spiralu oko mjesta kalemljenja. To opet podupire srastanje, budući da pjega raste uz žicu i ponovno se stisne. (Nakon nekoliko dana, kada ste sigurni da je cijepljenje bilo uspješno, žicu i PTFE traku morate ponovo pažljivo ukloniti.) Kada je sve to učinjeno, tj. mjesto cijepljenja je spojeno i žica omotana oko njega, a malo vode uđe, plastična vrećica koja se može zatvoriti se poškropi, a vrećica se zatim potpuno stavi preko cijepljeno priploda kako bi mogla imati koristi od vlage. Vrečica je gotovo potpuno zatvorena, ostaje samo mali razmak za disanje. Nakon cijepljenja rasvjeta bi za sada trebala raditi 24 sata na dan, sve dok na mladici ponovno ne izrastu novi izdanci. Ako bi se prethodno ugasilo svjetlo, potomak bi uvenuo i uginuo. Sve ostale vrijednosti kao što su temperatura i vlažnost mogu ostati nepromijenjene.

Prilikom kalemljenja treba uzeti u obzir da proces uzgoja dviju različitih biljaka zajedno zahtijeva vrijeme, pa ako ne uspijete, može proći neko vrijeme između pokušaja. To može uzrokovati probleme i znači da je poželjno kalemljenje na mlađe i manje biljke. Uspješno sam posadio razne sorte na pojedinim mlađim matičnim biljkama koje su dobro prenijele različitu genetiku na svojim granama. Proces kalemljenja do potpunog prihvaćanja transplantata može trajati do dva tjedna. Za mene osobno, međutim, ovaj period je predug da bih sve mirno promatrao i onda na kraju propao. Stoga posebno pazim da vidim da li će mladica početi venuti. Ako područje presatka odmah počne venuti ili se nije oporavilo do trećeg dana i izgleda u formi, onda prestajem pretpostavljati uspjeh i uklanjam priplod. Ista grana podloge sada se može malo odrezati i napraviti novi pokušaj.


Moja prva probna matična biljka: 14 sorti u jednoj saksiji

U kontekstu kanabisa, kalemljenje je svakako posebno pogodno za uzgoj jedne matične biljke iz koje se potom mogu rezati klonovi raznih sojeva. Također, ova tehnika bi se mogla koristiti za masovnu proizvodnju sjemena različitih križanja na malom prostoru, jednostavno oprašujući sve sojeve na jednoj matičnoj biljci - iako to vjerojatno dovodi do nekih problema u pogledu različitih potreba za hranjivim tvarima svih različitih sojeva.

U svakom slučaju, imao sam dosta dobrih uspjeha s kalemljenjem i iskreno vjerujem da tehnika koju sam ovdje predstavio može biti vrlo učinkovita i za sve kućne vrtlare. Međutim, postoji nekoliko varijabli s kalemljenjem kanabisa, tako da svaki pokušaj nije uspješan. Međutim, uz malo vježbe, uspješnost od 80 posto može se postići. Stoga bih toplo preporučio svakom uzgajivaču kanabisa da isproba kalemljenje jer je to korisna i zanimljiva vještina koju možete dodati svom repertoaru.

3 Likes