Kanabis i stres

„Stres se pojavljuje kada pojedinac uoči da zahtjevi vanjske situacije nadmašuju njegovu sposobnost da se s njime nosi“ – Richard Lazarus, 1966.

Život je često stresan i sasvim je jasno da povećana reakcija na stres može imati duboko negativan učinak na zdravlje. Stres potiče proizvodnju hormona koji povećavaju otkucaje srca i krvni tlak, stimuliraju želudac da ubrza probavu te još pogoršavaju mnoge zdravstvene tegobe. Stres potiče reakciju „borba ili bijeg“. Tjeskoba i depresija često su posljedica kroničnog stresa. Gotovo svi korisnici konoplje, zbog zdravlja ili razonode, zamjećuju da konoplja pomaže suprotstavljanju učincima stresa.

Reakcija na stres prenosi s posredstvom HPA osi koja se sastoji od hipotalamusa i hipofize unutar mozga te nadbubrežnih žlijezda. Endokanabinoidni sustav regulira HPA os, stoga endokanabinoidni sustav reagira na stres i razvija prilagodbu na njega.

CBD učinkovito smanjuje tjeskobu povezanu sa stresom te tjeskobu zaostalu nakon njega.

Sposobnost CBD-a da smanji tjeskobu uzrokovanu stresom, povezana je sposobnošću CBD-a da potakne proizvodnju živaca unutar hipokampusa.

Doziranje

Kod korištenja konoplje za ublažavanje posljedice stresa treba voditi računa da količina THC ne prelazi 2 mg, što je doza ispod praga psihoaktivnosti. Visoke doze THC-a mogu smanjiti sposobnost ublažavanja stresa, te smanjenje broja CB1 receptora.

3 Likes