Kanadski izvoz kanabisa prešao gotovo 300% u 2020. godini

Vođeni stabilnim medicinskim tržištima u Izraelu i Njemačkoj, 13.849 kg suhog cvijeća i 10.494 L ulja prebačeno je u inozemstvo iz Kanade prošle godine.

Iako Kanada još uvijek ima ilegalno tržište u vlastitoj zemlji, ona je uzor kad je riječ o medicinskom izvozu u inozemstvo: izvoz cvijeća kanabisa i ulja konoplje povećao se za gotovo 300% u proteklih godinu dana, izvještavaju Health Canada i Mugglehead.

Kanađani vjerojatno neće još dugo uživati ​​u ovom povećanju volumena izvoza i rezultirajućem mjestu na vrhu, jer postoji jedna važna točka koja ih razlikuje od konkurencije: cijena po gramu, koja se sastoji od dobiti od prodaje umanjene za sve troškovi proizvodnje i transporta. Stručnjaci stoga sumnjaju da bi Kanada mogla srednjoročno ili dugoročno izgubiti ovu povoljnu poziciju za zemlje poput Urugvaja ili Kolumbije. U tim su zemljama uvjeti za uzgoj biljaka jednostavno bolji, pa je stoga cijena po gramu također znatno niža nego za kanadske kanabis produkte koji se dobivaju većinom iz staklenika uz tehničku pomoć.

Konkretno u Njemačkoj, Kanađanima je sve teže samozatajati se jer se moraju boriti protiv konkurenata iz Španjolske i Portugala. Španjolska također ima puno iskustva s uzgojem i regulacijom. Uz to, tamošnje je vrijeme idealno za velike nasade na otvorenom, što može uvelike smanjiti cijenu po gramu. Kanada trenutno zadržava pionirsku ulogu samo iz razloga što može osigurati dostupne količine ljekovitog kanabisa, što većina njezinih konkurenata (još) nije u mogućnosti: u 2019. godini izvozna količina iznosila je oko 3.100 kg cvijeća i 3.100 l ulja kanabisa. Prošle godine količina je porasla na 13.900 kg cvijeća i 10.500 litara ulja.

Uglavnom su Izrael, Njemačka i Australija uvezli većinu tih masa, a Izrael je sklopio dodatne poslove opskrbe jer već imaju službeni plan legalizacije rekreacijskog kanabisa. Iz Jamajke u Kanadu uvezeno je i prilično beznačajno 5 kg kanabisa. Tamo se analizira i ocjenjuje. Jamajka bi željela napraviti korak naprijed na tržištu medicinske kanabisa. Tako bi uskoro mogao biti još jedan konkurent na tržištu.

Koliko dugo se još Kanada može pohvaliti da je jedan od prvaka u izvozu medicinskog kanabisa, ostaje za vidjeti.

2 Likes