Kina želi zabraniti sintetičke kanabinoide

Kina je prva država na svijetu koja želi regulirati sve sintetičke kanabinoide. Posebni bi propis također trebao zabraniti nove inačice čiji sastav još nije reguliran.

Sintetički kanabinoidi se izrađuju u laboratoriju. Na crnom tržištu navodno slabiji cvjetovi kanabisa prskaju se umjetnim tvarima kako bi ih mogli ponuditi kao snažan proizvod po višoj cijeni. Često mnogo jači učinak kemijskih kanabinoida skriva vrlo visok zdravstveni rizik. Predoziranje lako može dovesti do smrtnih posljedica.

Prema kineskoj agenciji za kontrolu droga, do kraja 2020. u svijetu se pojavilo 1047 varijacija. Dio se proizvodi u Kini. 2018. vlasti u zapadnoj regiji Xinjiang zaplijenile su 16 kg sintetičkih kanabinoida. Prošle godine otkriveno je veliko postrojenje za proizvodnju i distribuciju sintetičkih kanabinoida u kojem je sudjelovalo 13 provincija i preko 40 gradova.

Budući da se njihov sastav neprestano mijenja, teško je zabraniti sintetičke kanabinoide općenito. Uredbom koja bi trebala stupiti na snagu 1. srpnja, svi sintetički kanabinoidi stavit će se na popis zabranjenih tvari.

Sintetički kanabinoidi također su veliki problem u Europi. Prema saveznoj vladi, carina je osigurala preko 150 kilograma za uvoz iz Švicarske i Nizozemske samo u prvom tromjesečju 2021. godine. Pripadaju takozvanim novim psihoaktivnim supstancama (NPS). Uvoz, stjecanje, trgovina i proizvodnja kažnjivi su prema Zakonu o opojnim drogama.

2 Likes