Klijanje sjemena kanabisa

Klijanje sjemena

Pravilno klijanje sjemena kanabisa otvara put zdravom razvoju biljaka. Stoga je vrlo važno osigurati da su sve potrebe sjemena i klica zadovoljene. Ovaj članak opisuje što su sjemenke i kako klijati sjeme konoplje.
U nastavku vas želim upoznati s 3 najčešće metode kako se sjeme kanabisa može klijati.

Kao i bilo koja druga biljka, konoplja ili kanabis potječu iz sjemena kojemu je potrebna voda za rast. Sjeme čuva cijelu biljku i može preživjeti prvih nekoliko dana sa svojim rezervorom hranjivih sastojaka. Kako klija, sjeme može tu pohranjenu hranu pretvoriti u šećer i upotrijebiti za uzgoj.

Ako sjeme dobije dovoljno vlage, ono se proširuje i razbija svoju ljusku. Nastaje otvor za klicu kroz koji korijen može prodrijeti u zemlju, budući da se kretanje prema dolje (pad) odvija samo zbog gravitacije, a ne zbog bilo koje druge sile, korijen će uvijek rasti prema dolje - čak i ako je sjeme postavljeno naopako. Kao rezultat, stabljika, izdanci i lišće rastu u suprotnom smjeru od korijena, tj. u visinu.

Ispitati ćemo postupak klijanja sjemena kanabisa i usavršiti uvjete potrebne za mlade sadnice. Pored toga, proći ćemo različite metode klijanja, kao i prednosti i nedostatke svake metode.

Kako možete klijati sjeme kanabisa?

Metode klijanja sjemena kanabisa dolaze u mnogo različitih oblika i veličina, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Kocke od kamene vune, peleti/Jiffy/Eazy Plug od zemlje ili treseta su pogodni mediji za klijanje. Sve dok je količina vlage i temperatura ispravna, na kraju bi svi trebali postići istu stvar.

Započnimo s mojom omiljenom metodom klijanja sjemena kanabisa:

  • Klijanje iz zemlje pomoću vode

Da biste to učinili, prvo uronite sjemenke kanabisa u vodu i ostavite da se natapaju 24 sata. To osigurava dostupnu pravu količinu vlage za početak klijanja. Sjeme neće apsorbirati previše vode ako nije natopljeno 7 dana ili više, tako da ne brinite.

U šalicu sipajte vodu iz slavine (bez dodanih hranjivih sastojaka) i ostavite je da odstoji nekoliko sati tako da postigne sobnu temperaturu. Čak i ako se sjeme nije otvorilo, sjeme će početi klijati nakon 24 sata.

Klijanje sjemena u zemlji

Budući da zemlja tvori jastuk vode i hranjivih sastojaka, vrlo je lako klijati sjeme kanabisa u zemlji, koristite samo lagano gnojenu light mix ili zemlju za mlade sadnice; ispravan pH tla trebao bi biti oko 6.
Stim da su sjemenke osjetljive i mogu negativno reagirati na predoziranje hranjivih tvari, zbog čega zemlja za klijanje treba sadržavati pravu količinu hranjivih sastojaka koje bi mogle trajati za 2 sljedeća tjedna rasta dok ne presadite u finalne saksije. Lightmix ili zemlje za mlade sadnice dopstupne su većini vrtnih centara ili online grow šopovima.

Nakon dodavanja zemlje u pot (jedna sjemenka po saksiji), možete napraviti rupu duboku 1 cm štapom ili olovkom. Ako korijen već strši iz sjemena, možete pomoći da biljka brže raste tako da pazite da korijen bude okrenut prema dolje.
sjeme u zemlji
Jednom kada je sjeme u rupi, pobrinite se da bude prekriveno zemljom. Međutim, nemojte gurati zemlju prema dolje (teško/jako) jer se to automatski događa kada zalijevate, tako da ne bi povrijedili sjeme ili klicu koja je izbila iz ljuske sjemena.

Sve će to klijati sjeme, a uskoro ćete vidjeti i prvi uspjeh u svom radu ako biljka male konoplje strši iz zemlje za nekoliko dana ili tjedan. Mnogo novih korijena raste iz glavnog korijena u zemlji i formira se čvrst korijenski sustav, zbog čega vrlo dobro pazite na to kada budete stavljali proklijalo sjeme u rupice.

Zalijevanje sjemenki kanabisa

Voda je najvažniji element u klijanju sjemena kanabisa. Iz tog razloga morate osigurati da svoje biljke zalijevate odgovarajućom količinom vode. Ako zalijevate sa premalo vode, biljka će pokušati uštedjeti energiju kako bi preživjela i neće rasti vrlo vitalno. Ako je zalijevate previše, korijenje neće dobiti dovoljno kisika, što uzrokuje truljenje korijena i biljke. Supstrat bi mogao privući i plijesan i druge štetne bakterije.

Da biste osigurali da vaše biljke dobivaju dovoljno vode, dodajte vodu sve dok ne primijetite da curi s dna posude (saksije). Iako mlada sadnica ne apsorbira toliko vode, ona brzo isparava kao i sami supstrat, kao rezultat, taj će iznos vlažnosti trajati samo nekoliko dana.

Svjetlost i temperatura

Svjetlost je druga važna komponenta za uzgoj zdrave biljke kanabisa, svjetlost daje biljkama sposobnost da proizvode šećer iz ugljičnog dioksida i vode, ovi šećeri se koriste za promicanje rasta biljaka, to se naziva fotosinteza, količina svjetlosti je također vrlo važna jer utječe na točan način na koji biljke rastu.

Na primjer, ako biljke dobivaju premalo svjetla, one će rasti samo u visinu (rastezanje/stretch), a ne u širinu i neće proizvoditi mnogo grana, to je zbog prirodne selekcije u njihovom prirodnom staništu. Ako jedna biljka može rasti iznad ostalih, ona ima konkurentsku prednost jer apsorbira više svjetla.

Biljke koje već imaju pristup dovoljnom svjetlu uveliko će rasti. Raste više grana i bude bolja cvatnja, što je idealno za biljke kanabisa. Ako im dajete svjetlost tijekom cijelog dana (danju i noću), dostići ćete i konstantnu temperaturu i na taj način maksimizirati rast svoje biljke.

Stavljanje sjemenki kanabisa u posude pod fluorescentnim svjetlima najbolje je jer ova svjetla ne troše previše energije i ne odaju mnogo topline, tako da ih možete smjestiti vrlo blizu biljkama. Iako sjemenkama u ovom trenutku stvarno nije potrebno svjetlo, bešavna opskrba svjetlošću nakon klijanja pomoći će biljkama da se brzo i snažno razvijaju.

Temperatura bi uvijek trebala biti oko 20-24°C, ali ako je prevruće, samo gurnite svjetiljku dalje od saksije. Oko pota omotajte plastičnu foliju da višak vlage ne bi iscurio, to stvara savršenu vlažnu klimu u kojoj sjeme kanabisa može klijati.

Biljke bi trebale klijati nakon otprilike 3-7 dana, sve dok pozorno pratite temperaturu, trebali biste ukloniti “poklopac” sa saksije (plastičnu foliju) čim vidite prve sadnice. Tada se svjetlo mora uključiti 18 sati dnevno i isključiti 6 sati sve dok su biljke u fazi rasta.

Klijanje kanabis sjemena u kamenoj vuni


Kamenita vuna je mineralna vuna koja potječe od vulkanske stijene i drugih materijala (npr. bazalta i vapnenca) i pruža savršeno okruženje za rast i klijanje biljaka. Kamenje nastaje zagrijavanjem na 1500 Celzijevih stupnjeva, pretvarajući ih u rastopljenu lavu koja se potom brzo vrti i oslobađa kapljice lave koje se skrućuju u niti. Ove niti se dalje obrađuju sabijanjem, otvrdnjavanjem i rezanjem i pretvaraju u poznate nam oblike kamene vune (uključujući ploče, blokove i čepove).

  • Klijati sjeme u kamenoj vuni

Glavna razlika u ovom procesu je dodavanje gnojiva; kamena vuna ne sadrži hranjive tvari koje ima zemlja, tako da ćete trebati dodati malo gnojiva (EC vrijednost bi trebala biti oko 600ppm) kada započinjete klijanje u kockicama kamene vune. Pored toga, pH je 7,0, što je previsoko za optimalno klijanje, što znači da morate sniziti pH vrijednost kamene vune. To se postiže stavljanjem kockica kamene vune u vodu (pH 5,5) na cijeli dan, što može sniziti pH vrijednost kamene vune.

Iako izgleda komplikovano, postoje neke prednosti korištenja kamene vune umjesto zemlje. Prvo, kamena vuna ne može štetno utjecati na korijenje prilikom presađivanja (što se može dogoditi pri korištenju zemlje). Naravno, pH i Ec mjerači potrebni su za uspješno klijanje sa kamenom vunom.

Klijati sjeme u tresetnim peletima

Paleti od treseta izrađeni su od komprimiranog treseta u mrežastoj vrećici, taj se treset povećava kada dodate vodu i pretvori se u svojevrsnu posudu, uz pH vrijednost od 5,5 i EC vrijednost od 625 ppm, tresetne pelete stvaraju idealno okruženje za klijanje sjemenki kanabisa i uzgoj vaše biljke.
treset paleti
Također možete odmah nakon klijanja staviti tresete peleta u zemlju ili kamenu vunu ako primijetite kako korijenje izbija kroz providnu vrećicu koja čini posudu paleta, što sprečava oštećenje korijena kao cjeline.

Sjemenke kanabisa klijati u vodi

Ako sjeme kanabisa ostavite u vodi 24 sata, sjeme može proklijati. To vam omogućuje uvid u sjeme i osigurava im puno vlage za proces klijanja, osim toga, klijanje sjemenki kanabisa u vodi je brži proces od sadnje izravno u zemlju.


Međutim, ova metoda nije savršena jer sjeme morate ponovo pokupiti (premjestiti) (bez obzira na to je li se korijen već razvio ili ne) da biste ih presadili. Korijen je izuzetno osjetljiv; Ako je oštećen, to može biti štetno za razvoj biljke, tako da morate biti izuzetno oprezni kada dodirnete sjeme s izbočenim korijenom/klicom. Savjet: Da biste uštedjeli vrijeme, posadite sjeme s korijenom prema dolje.

Iako se drugi možda ne slažu, otkrio sam da je ova metoda meni dala najbolje rezultate, pa je koristim godinama.

Klijanje kanabisa između pamučnih jastučića ili maramica

Klijanje sjemenki kanabisa između vlažnih pamučnih jastučića također je odgovarajuća metoda kao i kod metode klijanja sjemena u vodi, ovaj postupak osigurava da sjeme ima puno vlage.

klijanje maramice
S druge strane (isto kao i kod metode sa vodom), sjeme se mora pregledati i nakon toga premjestiti, što ugrožava korijenje. Međutim, ako ste pažljivi, to vam ne bi trebalo predstavljati mnogo problema. Za 2 do 5 dana korijenje bi trebalo vidno izrasti iz sjemena, u tom trenutku ih trebate presaditi, to se postiže jednostavnim uklanjanjem pamučnih jastučića i pomoću prstiju ili pincete stavite ih u zemlju ili u kamenu vunu.

5 Likes