Kokosije gnojivo za konoplju

Pozdrav ekipa.
Posto se spremam za novu sezonu, imam priliku dobit kokosje gnojivo koje sam mislio prefrezati par puta u polju.

Zanima me kako kokosje gnojivo djeluje na konoplju jer citao sam da ima visok udio kalija i puno puno fosfora i da treba biti oprezan s kokosjim gnojivom.

Ima tko kakve detaljnije odgovore?

Hvala unaprijed

2 Likes

Mo┼żemo samo naga─Ĺati, najpametnije bi ti bilo uzeti 3 uzorka zemlje sa tog polja sa 3 razli─Źite lokacije, dubine 20cm, i izmje┼ía┼í zajedno, i po┼íalje┼í to na kemijsku analizuÔÇŽ
I onda je isto vrlo dobro znati koji NPK to koko┼íije gnojivo ima, mo┼że se i ono na analizu poslati, pa je poslije lako izra─Źunati doziranje, ovako ─çe┼í samo ┼ípekuliratiÔÇŽ

Pogledaj na ovom sajti─çu npk vrijednosti razli─Źitih stajskih gnojiva:
(tvoje mo┼że varirati, bez analize, ni┼íta!)

Pored kokošijeg gnojiva, zbavi sebi isto bazalta:

ÔÇťBazalt je cijenjen kao podzemlje u mnogim regijama jer proizvodi plodno poljoprivredno zemlji┼íte. Bazalt relativno brzo se rastvara kroz vrijeme, osloba─Ĺaju─çi fosfor, kalij, kalcij, magnezij i ┼żeljezo ÔÇô vrijedne hranjive tvari za rast biljaka.ÔÇŁ

Pored makro sastojaka kroz kokošije gnojivo, trebaju ti mikro i trace elementi koje dobiješ kroz bazalt, a on je VRLO JEFTIN, i što je najbolje, nedavno je okriveno da bazalt u tlu sprema vrlo dobro co2 iz atmosfere:

Najjeftinija metoda za uzgoj na velikim površinama:
Stajsko gnojivo, bazalt i uz to kompostni ─Źajevi na bazi preslice i koprive (razrije─Ĺeno)ÔÇŽ
Za suzbijanje bolesti u tlu, zbavi┼í sebi bra┼ína od neema, ina─Źe kada ulje prave, pa ostatke bacaju, vrlo dobro je protiv raznoraznih bolesti u tlu, i miran siÔÇŽ

3 Likes

Hvala na detaljnom odgovoru.
Uskoro stize sjeme, puno skuplje i kvalitetnije nego prosle godine.
Napravit cu kako si napisao, a kad krenem mislim da bi mogao dnevnik napraviti ove godine

1 Like

Karta laboratorija za analizu tla u RH

1. Bioinstitut d.o.o., ─îakovec

Ul. Rudolfa Steinera 7, 40000, ─îakovec, www.bioinstitut.hr, +385 40 391 485

Cijena po uzorku kod njih iznosi 250,00 kn (s PDV-om), a Nikola ┼áantek, naveo nam je i parametre za klasi─Źnu analizu tla: odre─Ĺivanje humusa, odre─Ĺivanje pH-trenutna vrijednost (H2O), odre─Ĺivanje pH- izmjenjiva vrijednost (KCl), odre─Ĺivanje AL fosfora kao P2O5, odre─Ĺivanje AL kalija kao K2O, hidroliti─Źka kiselost, odre─Ĺivanje nitratnog du┼íika (po Riehmu), odre─Ĺivanje amonijskog du┼íika (po Nessleru), odre─Ĺivanje suhe tvari

2. Visoko gospodarsko u─Źili┼íte, Kri┼żevci

Ul. Milislava Demerca 1, 48260, Kri┼żevci, +385 (48) 279 199

Cijena po uzorku, koji obuhva─ça sve analize potrebne za preporuku gnojidbe, je 350 kuna. Postupak obuhva─ça ve─çi broj analiza za isti uzorak - pripremu uzorka, pH u vodi i I mol-1 KCI_u, humus (%), ukupni du┼íik (%), koli─Źinu pristupa─Źnog fosfora i kalija (AL metoda) te prema potrebi hidrolitsku kiselost i koli─Źinu vapna za kalcifikaci;u ili sadr┼żaj ukupnih karbonata i fiziolo┼íki aktivno vapno. Tako─Ĺer obuhva─ça i davanje preporuka na temelju rezultata analize, za provedbu agrotehnike i gnojidbe za jednu kulturu prema vlastitom izboru. Njihov detaljni cjenik mo┼żete preuzeti ovdje.

3. Agronomski fakultet, Zagreb

Svetošimunska cesta 25, 10000, Zagreb, www.agr.unizg.hr, +385 1 2393 777

Cijena analize tla po uzorku je 350 kn + PDV. Iz njihovog Analiti─Źkog laboratorija Zavoda za ishranu bilja (ALIB) Sveu─Źili┼íta u Zagrebu pojasnili su da u tu cijenu ulazi kompletno izvje┼í─çe s preporukom za gnojidbu. Navedena cijena uklju─Źuje analitiku, osnovne kemijske analize pH, postotak humusa, postotak du┼íika, fiziolo┼íki aktivni fosfor, fiziolo┼íki aktivni kalij, fiziolo┼íki aktivni magnezij, a prema potrebi, ovisno o pH vrijednosti, tu je jo┼í uklju─Źen i postotak kalcijevog karbonata, fiziolo┼íki aktivnog vapna, ili ako se radi o jako kiselim tlima, odre─Ĺivanje zamjenjivog aluminija. U cijeni je i interpretacija, dakle izvje┼í─çe s komentarom dobivenih podataka i preporuka za gnojidbu kultura za koje je tra┼żena analiza.

4. Šumarski institut, Jaska

Cvjetno naselje 41, 10450, Jaska, www.sumins.hr, +385 1 6273 025

Cijena analize tla za gnojidbu bez preporuke je oko 500 kn (ovisno da li se odre─Ĺuju i karbonati ili ne), odgovorila nam je kratko dr.sc. Tamara Jakovljevi─ç, voditeljica laboratorija pri Hrvatskom ┼íumarskom institutu.

5. Kutjeva─Źki podrum d.d. Agrokemijski laboratorij, Po┼żega

Ul. Industrijska 18, Po┼żega, +385 34 273632

Analize rade sezonski od 11. do 6. mjeseca. Njihov agrokemijski laboratorij radi u sklopu firme Kutjevo d.d. te tine ima specifi─Źan na─Źin rada koji ka koncu utje─Źe i na cijenu i vrijeme kad se mogu analize napraviti. Odra─Ĺuju osnovnu analizu tla po cijeni od 100 kn + PDV koja obuhva─ça 5 parametara: pH-a u H2O (trenutna kiselost), pH-a u KCl-u (izmjenjiva kiselost), odre─Ĺivanje sadr┼żaja ukupnog humus-a %, koli─Źina pristupa─Źnog fosfora (P2O5), koli─Źina pristupa─Źnog kalija (K2O). Kada rade i analizu odre─Ĺivanja sadr┼żaja ukupnog du┼íika cijena je ve─ça za 70kn + PDV. Rezultate analize mogu─çe je dobiti za oko 2-3 tjedna, rekla nam je Dragica Rado┼íevi─ç, Voditeljica Agrokemijskog laboratorija u Po┼żegi.

6. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Put Duilova 11, 21000, Split, +385 21 434 444

Cijena standardnog seta analiza za uzorak tla s jedne dubine, s preporukom gnojidbe, iznosi 400 kn, a 550 kn za dvije dubine.

7. HAPIH Zavod za tlo, Osijek

Vinkova─Źka cesta 63C, Osijek, +385 31 275 180

Cijena osnovnog paketa analize tla za ratarstvo je 170 Kn + PDV, a ┼żelite li uz to i preporuku za gnojidbu, doplata je 40 Kn + PDV. Njihov detaljni cjenik mo┼żete preuzeti ovdje.

8. Labosan d.o.o., Laboratorij Virovitica

Ulica Matije Gupca 254, 33000, Virovitica, virovitica@labosan.hr, +385 33 840 191

Osnovna kemijska analiza tla obuhva─ça odre─Ĺivanje sljede─çih parametara: sadr┼żaja humusa, odre─Ĺivanje lakopristupa─Źnog kalija u obliku K2O, odre─Ĺivanje lakopristupa─Źnog fosfora u obliku P2O5, pH u H2O i KCl-u, odre─Ĺivanje hidroliti─Źke kiselosti ili odre─Ĺivanje sadr┼żaja karbonata.

Cijena osnovne analize prije navedenih parametara iznosi 195 kn + PDV. Cijena analize tla za trajni nasad na dvije dubine (2 uzorka) iznosi 290 kn + PDV. Cijena gnojidbene preporuke je 60 kn. Laboratorij Virovitica pru┼ża i uslugu uzorkovanja tla gdje je cijena po uzorku 60 kn.

Laboratorij Virovitica posjeduje akreditaciju Hrvatske akreditacijske agencije za ispitivanje tla i ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede za obavljanje poslova analize tla u smislu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta

9. Institut za poljoprivredu i turizam Pore─Ź

Ul. Karla Huguesa 8, 52440, Pore─Ź, +385 52 408 300, www.iptpo.hr

Cijena analize tla za jedan uzorak, s preporukom gnojidbe gnojivima dostupnim na tom podru─Źju iznosi 450 kuna s PDV-om.

10. Petrokemija d.d., Kutina

Laboratorij za zaštitu okoliša, Aleja Vukovar 4, 44 320 Kutina, www.petrokemija.hr, +385 44 647 624

Cijena kemijske analize tla po uzorku iznosi 200 kuna, a ovom cijenom obuhva─çeno je: priprema uzorka, odre─Ĺivanje pH vrijednosti tla u KCl-u ili vodi, sadr┼żaj humusa (%) te sadr┼żaj pristupa─Źnog fosfora i kalija Al metodom. Ukoliko se radi o visokoj pH vrijednosti tla cijenom je jo┼í obuhva─çeno i odre─Ĺivanje sadr┼żaja ukupnih karbonata. Interpretacija rezultata analize i gnojidbena preporuka dodatno se pla─ça 60,00 kuna. Na svakih 10 uzoraka tla daje se jedna analiza gratis (10 + 1).

Detaljni cjenik mo┼żete pogledati ovdje. Uputu za uzimanje uzoraka kao i zapisnik o uzimanju uzoraka mo┼żete preuzeti ovdje.

11. Fakultet agrobiotehni─Źkih znanosti Osijek

Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, +385 31 554 801, dkerovec@fazos.hr

Laboratorij za agroekologiju i za┼ítitu okoli┼ía ovla┼íten ja za osnovne analize tla i analizu organskih gnojiva. U osnovne analize tla ubrajaju se pH(H2O), pH(KCl), AL-K2O, AL-P2O5, CaCO3, Hk i organski ugljik tj. humus. Na osnovi navedenih parametara izra─Ĺujemo preporuke za gnojidbu odre─Ĺenih kultura. Cijena osnovnih analiza tla je 250 kn + PDV i u toj cijeni je izdavanje gnojidbene preporuke. Ovisno o koli─Źini uzoraka odobravamo popust.

Izvor: agroklub.com

Nadam se da sam ti mogao pomoci, koliko toliko :slight_smile:

Ljep pozdrav

2 Likes