Kompostni čaj za odbijanje štetočina

hemp-7212765_640
Kompostni čaj je učinkovito prirodno gnojivo za vrt i izvrstan način da spriječite štetočine u vašim biljkama. Priprema kompostnog čaja od komposta ili biljnog materijala iz vašeg dvorišta može umnožiti hranjive tvari i korisne bakterije u čaju, zbog čega će vaše biljke sigurno izgledati bolje nego ikad.

Što je kompostni čaj?

Iako zvuči komplicirano, znanost koja stoji iza kompostnog čaja zapravo je jednostavna za razumjeti. Zapravo, biljne infuzije koriste se tisućama godina i kao prirodni lijekovi protiv bolova i kao pesticidi. Fermentirani kompostni čajevi (posebno oni na bazi komposta) puni su antibiotika i korisnih mikroba koji se natječu s uobičajenim biljnim patogenima poput pepelnice. Ukratko, kompostni čajevi su esencijalni lijek za vaše biljke.

Slično kao i proces pravljenja čaja, kompostni čaj uključuje ekstrakciju flavonoida, eteričnih ulja, vitamina i minerala iz biljnog materijala. Kako se tekućina fermentira, krute tvari se ekstrahiraju, a dobiveni čaj se pohranjuje dok ne bude spreman za korištenje kao tretman za biljke. Iako postoji širok izbor biljaka koje se mogu koristiti za pravljenje kompostnog čaja, najbolje su one biljke koje su dinamički akumulatori.

Što su dinamički akumulatori?

Kao što naziv implicira, dinamički akumulatori su vrste biljaka koje prikupljaju hranjive tvari iz tla ili okolnog područja i spremaju ih u svoje lišće. To ih čini korisnima za izvlačenje određenih hranjivih tvari iz tla ili za ubrizgavanje u korijenju biljaka. Kada se takve biljke posjeku i koriste kao gnojivo, one čine hranjive tvari koje su koncentrirasane i budu dostupnima biljkama koje bi im mogle nedostajati. Zbog toga su biljke dinamički akumulatora posebno cijenjene za upotrebu u botaničkim čajevima.

Kako se priprema kompostni čaj?

Bez obzira na vrstu materijala koji koristite, većina kompostnih čajeva priprema se na otprilike isti način. Potreban materijal (bilo svježe nasjeckani komadići biljke ili gotovi komposti) stavlja se u poroznu vrećicu koja podsjeća na vrećicu čaja i uroni u vodu najmanje 24 sata dok se korisne hranjive tvari ne unesu u vodu. U mnogim slučajevima, proces se ubrzava korištenjem aeratora za dodavanje kisika u otopinu. Nakon što je proces kuhanja završen, ova tekućina se procijedi i koristi se odmah ili povremeno čuva dok ne bude potrebno.

Metode pravljenja kompostnog čaja

 • Pasivni čaj: Kao najjednostavnija vrsta kompostnog čaja koji možete napraviti, pasivni čaj se priprema tako da se vrećica čaja stavi u kantu vode nekoliko tjedana kako bi se potpuno natopila. Omjer vode i komposta 5 prema 1 najbolje funkcionira. Smjesa polako mijenja boju kako se hranjive tvari s vremenom ispuštaju, a sve dok se ništa drugo ne dodaje u smjesu, trebala bi biti spremna za upotrebu u roku od mjesec dana.

 • Gazirani čaj: Za razliku od pasivnog čaja, gazirani čaj se priprema pomoću pumpi koje dodaju kisik u vodu komposta. Mnogi se vrtlari za ovaj proces jednostavno oslanjaju na akvarijske pumpe. Kisik koji se dodaje procesu dramatično ga ubrzava, što znači da je čaj obično gotov unutar 24 sata. Za maksimalnu korist, gazirani čaj treba nanijeti na biljke unutar šest sati od kuhanja.

Vrste sastojaka

 • Biljni čaj: Ekstrakti na bazi biljaka uobičajen su način kuhanja kompostnog čaja. Jedna popularna metoda je napuniti bačvu preko tri četvrtine grubo nasjeckanim biljnim materijalom, a zatim napuniti ostatak mlakom vodom. Ostavite smjesu da fermentira 3 do 10 dana, a zatim je procijedite i razrijedite vodom u omjeru 10:1. Ovaj čaj čini izvrstan sprej za lišće, natapa tlo i dosljednu opskrbu biljnim topivim hranjivim tvarima. Mnoga popularna eterična ulja na biljnoj bazi poput bosiljka, kima, metvice i eukaliptusa imaju ogromne sposobnosti u borbi protiv gljivičnih patogena i održavanju zdravlja biljaka. Istražite specifične probleme s štetočinama s kojima se susrećete kako biste saznali koja eterična ulja imaju smisla za vašu situaciju.
 • Tekući stajski gnoj: materijal koji dolazi od domaćih životinja mogao bi se nazvati crnim zlatom. Kada pripremate čaj od gnoja, pazite da stajski gnoj sakupljate samo od biljojeda (izmet vašeg psa i mačke nosi previše bolesti). Odležali stajski gnoj sipajte u čaj od pasivnog komposta nekoliko dana prije nego što ga procijedite i prskate po biljkama.

druga alternativa bi bila sa insektfrasom:

 • Čaj od češnjaka: Većina kompostnih sprejeva najbolje djeluje kada su napravljeni od mješavine različitih biljnih materijala, ali češnjak je toliko moćan da ima mnogo potencijala da djeluje samostalno. Jednostavno procijedite čaj iz grubo nasjeckanih dijelova biljke češnjaka i koristite ga za suzbijanje gljivičnih bolesti poput pepelnice i crne pjegavosti.
 • Enzimski čaj: Kao bitna komponenta svakodnevnog života ljudi, biljaka i mikroba, enzimi pomažu ubrzati propadanje organskog materijala i stimuliraju mikrobe u tlu na rast i razmnožavanje. Jednostavna DIY metoda za pripremu čaja od enzima je klijanje sjemenki ječma i njihovo miješanje u vodi. Zatim možete koristiti ovu mješavinu pomiješanu s vodom da rehidrirate svoje biljke. Ne samo da će to vašem tlu dati poticaj fulvičnim i huminskim kiselinama, već je i jednostavan način za povećanje enzimske aktivnosti u tlu.

Kako kompostni čaj pomaže u kontroli štetočina?

Obožavatelji kompostnog čaja vjeruju da ima mnogo prednosti ako ga dodate u svoje tlo. Ne samo da je čaj od komposta izvrstan opći način za poboljšanje zdravlja vaših biljaka, već je i jednostavan način da ih opremite da se odupru štetnicima i bolestima. Iako su neke od tvrdnji o dobrobitima kompostnog čaja prilično namišljene, istina je da je ovaj domaći oblik tekućeg gnojiva vrijedan dodavanja vašim biljkama. Najbolji način za razumijevanje botaničkog čaja je razmišljanje o njemu kao o ispranoj otopini komposta. Vaše biljke ostvaruju slične prednosti kao i kroz obično dodavanje komposta u tlo, ali s povećanjem količine probiotika i lakoćom apsorpcije izravno kroz svoje lišće.

Opće stope primjene
Nakon što se vaš čaj skuha, obično je najsnažniji unutar prva 24 sata i treba ga odmah upotrijebiti za najbolje prednosti. Većina biljaka uživa u tjednom prskanju sa kompostnim čajom, ali nekoliko puta mjesečno može isto biti dovoljno ako ste zauzeti. Za korištenje na svojim biljkama, jednostavno razrijedite čaj s vodom i dodajte ga u bocu s raspršivačem ili vrtnu prskalicu i raspršite lišće i tlo oko svake biljke.

Dodatni savjeti za uspjeh
Pripremanje vlastitog kompostnog čaja može biti zeznuta tehnika za svladavanje, ali rezultati su vrijedni toga. Za dodatne savjete o tome kako biti uspješan, pročitajte prijedloge u nastavku.

 • Provjerite je li sva vaša oprema za kompostni čaj čista od kemikalija i bez ostataka prethodno korištenih pesticida. Ovi ostaci su štetni za mikrobe koji rastu u čaju i mogu čak naštetiti vašim biljkama.
 • Prilikom kuhanja čaja koristite samo vodu koja je de-klorirana kako biste zaštitili život vrijednih mikroba. Jednostavna strategija je pohranjivanje vode koju koristite u otvorenim posudama nekoliko sati prije nego što je dodate u čaj. To omogućuje da se klor prirodno rasprši.
 • Neka fermentacija je u redu, ali ako vaš čaj stoji predugo i stvarno se počne raspadati, trebali biste ga razrijediti barem dva puta više kako biste smanjili rizik od oštećenja biljaka.
 • Uvijek testirajte svako novo prskanje na jednom listu biljke prije prskanja cijele biljke kako biste bili sigurni da sprej nije štetan za nju.
 • Nanesite samo onoliko kompostnog čaja na svoje biljke koliko mogu apsorbirati. Svaki višak jednostavno će ostati u tlu i iscuriti u sustav vode tijekom sljedeće velike kiše - pretvarajući vaše domaće gnojivo u zagađivač okoliša.
1 Like