Konoplja i dijabetes

U uvodniku Američkog medicinskog žurnala iz srpnja 2013. godine dr. Joseph S. Alpert, glavni urednik časopisa i profesor medicine na Sveučilištu u Arizoni, postavio je pitanje: „Je li moguće da će se THC propisivati pacijentima koji imaju dijabetes ili metabolički sindrom…?”. Alpertov je uvodnik pratila nova epidemiološka studija, koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Nebraski. Upozorili su na to da trenutni korisnici konoplje imaju znatno urednije razine inzulina te da su manje otporni na inzulin od pojedinaca koji ne konzumiraju konoplju.

Čini se da endokanabinoidni sustav ima ključnu ulogu u razvoju dijabetesa i njegovih komplikacija. Komplikacije izazvane dijabetesom koje su povezane s funkcijom endokanabinoidnog sustava uključuju: sljepoću, aterosklerozu, otkazivanje bubrega, bolest srca i neuropatsku bol. Biljni kanabinoidi sa smanjenom psihoaktivnošću ili bez nje – uključujući CBD, CBDEV i THCV – mogu biti korisni za održavanje funkcije gušterače.
Rezultati novih istraživanja pretpostavljaju da CBD može spriječiti oštećenje mrežnice povezano s dijabetesom jer djeluje kao antioksidans I povećava sposobnost mrežnice da se obrani od upale. THCV će se možda pokazati korisnim jer je antagonist CB1 receptora kanabinoida. Antagonisti CB1 receptora poput rimonabanta pokazali su obećavajuće rezultate u terapiji pretilosti i ostalih metaboličkih bolesti povezanih s dijabetesom tijekom kliničkog ispitivanja The ARPEGGIO Trial – Diabetes care 33.

2 Likes