Korijen konoplje – izuzetno važan dio biljke

Biljka konoplje je svestrana, a bilo da se radi o sjemenkama, listovima, cvjetovima ili vlaknima stabljike, zapravo sve o njoj može se koristiti na održiv način. Ali vrijedi li to i za korijen? Ne bi bilo čudno da konoplja ima nešto obećavajuće za ponuditi ne samo u svojim vidljivim dijelovima biljke, već i ispod zemlje.

Kanabis Sativa - duboko ukorenjavanje koje pruža kvalitetu tla

Svatko tko visoko raste mora biti dobro usidren. Zbog toga biljka konoplje stvara široko razgranate korijene koji sežu do 80 cm dubine. Jako je dobra za tlo i idealna je kao pokrovni usjev. Svojim brojnim korijenskim kanalima rahli tlo koje je dobro prozračeno na radost glista i drugih organizama u tlu, a voda može prodrijeti u tlo. No, ima li u samom korijenu vrijednih djelatnih tvari pa je nepravedno podcijenjen i do sada mu se malo posvećivalo pažnje?

Drevnna ljekovita znanja o korijenu kanabisa

Uzbudljive informacije o njihovoj uporabi mogu se pronaći u spisima tradicionalne narodne medicine starim tisućama godina. U poznatoj travarskoj knjizi Kineza Shennong pên Ts’ao chinga iz oko 2700. godina prije Krista možemo pročitati kako se od osušenog i u prah samljevenog korijenja kanabisa radila pasta koja se koristila za ublažavanje bolova nakon prijeloma kostiju i operativnih zahvata. Svježi sok od zdrobljenog korijena ili kuhani napitak služio je, primjerice, kao diuretik ili za zaustavljanje krvarenja te za djelovanje protiv bolova i oteklina od modrica i ogrebotina. Osim toga, nakon sušenja i usitnjavanja, korijenje je pomiješano sa svježim biljnim sokom kako bi se dobila krema. U staroj Kini su se naširoko koristili svi dijelovi biljke kanabisa, ali se velika pažnja pridavala korijenu, a osušeni, mljeveni, pa pečeni korijeni konoplje čak su se koristili i kao sastojak baruta! Konoplju je dobro poznavao i rimski povjesničar Plinije Stariji. Oko 79. godine naše ere, u svojoj Naturalis Historia, spomenuo je lijek napravljen od korijena kanabisa kuhanog u vodi za ublažavanje grčeva u zglobovima, gihta i akutne boli. Nadalje je napisao da nanošenje sirovog korijena na opekline može ublažiti bol i smanjiti stvaranje mjehura. Rimski liječnik Dioskurid vjerovao je u korištenje obloga od kuhanog korijena kanabisa za liječenje upala, između ostalog, a Oribasius, grčki liječnik, čini se da je imao dobra iskustva s korištenjem suhog korijena za liječenje cista koje rastu ispod kože - iako samo u mješavini s golubljim izmetom, vjerojatno prilično upitan “recept”! Načelno se, međutim, korijenje konoplje koristilo protiv kožnih osipa u starogrčkoj medicini. Početkom 18. stoljeća engleski liječnik William Salmon izvijestio je o oblozima za išijas i bolove u zglobu kuka, za koje je pomiješao korijen konoplje s cvjetovima ječma. A u Americi su sve do 20. stoljeća liječnici koristili dekocije korijena i sjemenki konoplje za liječenje upala, inkontinencije i spolnih bolesti.

Upotreba korijena konoplje u naše vrijeme

U Argentini se korijen konoplje tradicionalno koristio barem do 1960-ih za ublažavanje groznice, dizenterije i želučanih tegoba te za opće dobro stanje. U Koreji se čaj od korijena konoplje pije i danas, a u Indiji se korijenje kuhalo zajedno s lišćem drugih biljaka za obloge protiv ogrebotina. U SAD-u se često priprema aromatični čaj od osušenog i u prah samljevenog korijena kanabisa zajedno sa štapićima cimeta ili anisom. Treba lagano kuhati više od dvanaest sati prije nego što se procijedi i pije. Materijal korijena se zatim može još više iskuhati u ekstrakt kao osnovu za tinkture i utrljavanje. Korijen u prahu također se može koristiti kao suhi oblog za opekline, posjekotine ili dermatitis. I naravno, korijen konoplje, prerađen na različite načine, također služi kao vrijedna komponenta u kozmetičkim proizvodima kao što su losioni za tijelo, kreme, balzami za usne i ulja za masažu.

Aktivne tvari u korijenu konoplje

U osnovi, korijenje biljke konoplje sastoji se uglavnom od različitih vrsta šećera i lipida i služi kao skladište hranjivih tvari. Osim toga, sadrže i vrijedne kanabinoide, terpene i alkaloide kao i razne druge spojeve. Za razliku od cvjetova i lišća, korijen konoplje sadrži kanabinoide, posebice CBD, ali samo u tragovima, ovisno o soju i uvjetima uzgoja. Ali nemaju samo kanabinoidi potencijal. Već 1971. godine terpeni friedelin, pentaciklički triterpen keton i triterpenoid epifriedelanol izolirani su iz etanolnog ekstrakta iz korijena konoplje, a oba mogu pokazati antikancerogena svojstva. Drugi triterpenski ketoni koje sadrži navodno mogu inducirati apoptozu, tj. “programiranu staničnu smrt” u stanicama raka, i pomoći kod upala, boli i bakterijskih infekcija, kao i da imaju diuretička svojstva i svojstva potpore imunološkom sustavu. Friedelin također ima antioksidativno djelovanje i dobar je za jetru. U korijenu konoplje također su pronađeni različiti alkaloidi.


Piperidin i pirolidin se ne nalaze samo u korijenu, već iu stabljikama, sjemenkama, polenu i lišću te se već koriste u raznim lijekovima koji posebno djeluju na psihu. Međutim, u visokim dozama obje tvari mogu oštetiti jetru i nadražiti kožu i želučanu sluznicu. Stoga se čaj od korijena konoplje smije piti samo u malim količinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja, a ekstrakt korijena konoplje ne smije se koristiti nerazrijeđen. Kada se primjenjuje izvana, obično se brzo pojavi protureakcija na koži. U korijenu se također nalaze male količine kolina i atropina. Kao esencijalni nutrijent, kolin jača stanične membrane i stvara neurotransmiter acetilkolin. Atropin je poznat, između ostalog, kao sredstvo za širenje zjenica i opuštanje mišića oka.

Snaga iz korijena konoplj - u kozmetici, čajevima i tinkturama

Za dodavanje kremama i balzamima, masa korijena indijske konoplje najprije se suši, potom usitnjava i melje u grubi prah. Prah se lagano zagrijava zajedno s uljem i vodom do dvanaest sati na niskoj temperaturi, pri čemu se hlapljivi spojevi s terpenoidima i eventualno prisutnim kanabinoidima tope u ulju. Mješavina se ne smije presušiti pa treba često provjeravati treba li još svježe vode. Nakon kuhanja ocijeđena tekućina ide u hladnjak. Kako se voda smrzava, eterična ulja se dižu na površinu i mogu se čisto ostrugati jer su na ovoj temperaturi uglavnom voskasta. Nakon što se ulje odvoji od leda, može se pomiješati s pčelinjim voskom kako bi se dobila konzistencija za mazanje na sobnoj temperaturi. Mogu se dodati i druga eterična ulja za fini miris pa čak i pojačavajući učinak. Za pripremu tinkture korijena, korijen konoplje se stavlja u alkohol visoke čvrstoće. Umirujući čaj od korijena konoplje može se pripremiti i u stilu medicine u staroj Kini. U tu svrhu korijenje organski uzgojenih biljaka najprije se temeljito očisti, zatim izreže i samelje u fini prah. Potpuno osušenu malu količinu kuhati u jednoj litri vode za pripremu čaja.

Konoplja u upotrebi - od korijena do cvijeta


Uzgoj konoplje ponovno je u ekspanziji, a s njim i više korijena ove genijalne biljke. Do sada se obično zbrinjavaju ili kompostiraju nakon što ispune svoju funkciju za rast biljke. Stoga je krajnje vrijeme za istraživanje i korištenje aktivnih tvari koje sadrži kako bi ova sjajna biljka mogla razviti svoj puni vrijedan potencijal.

1 Like