Lauterbach najavljuje "srednji sprint" za nove zakone


Elektronički dosjei pacijenata i recepti, kao i kontrolirano puštanje kanabisa: ministar zdravstva Lauterbach želi pokrenuti nekoliko zakonodavnih projekata do jeseni.

Karl Lauterbach najavio je “srednji sprint” tijekom ljeta za nove zakone o medicinskoj skrbi u Njemačkoj. Projekte bi onda trebalo pogurati do jeseni, rekao je ministar zdravstva.

Između ostalog, riječ je o digitalnim aplikacijama poput elektroničkih kartoteka pacijenata i e-recepta, daljnjem financiranju obveznih zdravstvenih osiguravajućih društava i planiranom kontroliranom puštanju kanabisa.

U svibnju političar SPD-a također želi predstaviti “koncept kontrole pandemije” za jesen. Tada se ponovno može očekivati ​​značajan porast broja slučajeva, rekao je Lauterbach. Konkretno, trebalo bi biti riječ o daljnjoj strategiji za više cijepljenja i kupnje cjepiva, kao io naknadnoj regulativi za korona zahtjeve kada 23. rujna prestanu važiti aktualna pravila Zakona o zaštiti od infekcija. Vrijeme bi također trebalo iskoristiti za poboljšanje digitalne opreme zdravstvenih tijela. Za to je na raspolaganju 800 milijuna eura.

U digitalizaciji je neminovan iskorak za elektroničke kartoteke pacijenata, koji su započeli 2021. kao dobrovoljna ponuda za 73 milijuna ljudi s obveznim zdravstvenim osiguranjem. Međutim, potražnja je još uvijek ograničena. Semaforska koalicija nastoji da stupi na snagu princip “opting out” – da se morate aktivno protiviti, a ne aktivno pristati. Lauterbach je rekao da je to jedini način da se omogući široka i medicinski isplativa upotreba. Provjerit će se mogu li liječnici koji će vas nastaviti liječiti pristupiti podacima o pacijentima iz kliničkih tretmana.

Proces planiranog oslobađanja kanabisa trebao bi započeti s nekoliko tehničkih rasprava između saveznog povjerenika za droge Burkharda Blienerta i domaćih i međunarodnih stručnjaka. U drugoj polovici godine slijedi nacrt zakona, pojasnio je ministar. Semaforska koalicija želi uvesti “kontroliranu prodaju kanabisa odraslim osobama u rekreativne svrhe u licenciranim trgovinama”, kako stoji u koalicijskom sporazumu. Lauterbach je rekao da je revidirao svoj izvorno suprotstavljen stav o tom pitanju.

1 Like