LED rasvjeta za uzgoj

Odabrali smo “prvake svih svjetiljki za uzgoj”, dok ću na kraju ovog posta ostaviti dovoljno informacija i linkova ka ostalim LED šopovima i blogvima kako biste na kraju dobili kvalitetan urod umjesto gorkog razočaranja, isto trebate uzeti u obzir nekoliko stvari prilikom kupovine LED panela.

Sa kodom “uzgoj.org” 5% popusta na najkvalitetnije led ploče na tržištu!

Koji LED panel za uzgoj kanabisa:

 • Pobjednik testa

Trenutno moja jasna preporuka za kupovinu je Sanlight Q serija. Naša je preporuka broj jedan ne samo među LED svjetiljkama, već i u usporedbi sa svim ostalim vrstama rasvjete.

Poboljšana i još učinkovitija 2. generacija Q serije dostupna je od studenog 2019. godine. Sada imate oko 10% više snage i samim tim dodatni dio svjetlosti. Osim toga, moduli se sada mogu dimati, što zahtijeva zaseban uređaj (očekuje se da će biti dostupan od prvog tromjesečja 2020.).

Veliki plus: Proizvođač je 100% transparentan u tehničkim specifikacijama i pruža PPFD mjerenja za sve modele i grow boxove. Kao uzgajivač točno znate koliko svjetla dobivate na kojoj površini.

Q3WL (60x60cm)

Q4W (80x80 Eco)

Q5W (80x80cm Expert)

Q4WL (2 x za 100x100cm Expert)

Q5W (2x za 120x120cm Expert)

Svi paneli su izrađeni u Austriji. Koriste se vrlo kvalitetne Osram LED diode. LED moduli mogu se međusobno kombinirati na bilo koji način, tako da grow prostor može biti savršeno osvijetljen. Ali to također košta više. Proizvođač ima 3 godine jamstva.

https://www.youtube.com/watch?v=D59MvRdcqtk

Ovisno o prostoru uzgoja potrebni su različiti modeli i različit broj modula. Naše preporuke donekle se razlikuju od službenih preporuka Sanlight-a i gotovo su sredina između male potrošnje energije i maksimalne žetve.

Niski budžet - isti kvalitet

Kao niskobudžetni panel preporučujem seriju Zeus 308 XT. Ovaj LED panel za uzgoj idealan je za lovce na povoljne ponude jer dobivate čvrstu kvantnu ploču po povoljnoj cijeni koju čak možete i dimati.

Led Tech već odavno na tržištu ima visokokvalitetne XT serije LED panela koji je izrađen kao kvantna ploča (više o tome u nastavku). Cijena je impresivna, a svjetlosna snaga je više nego fer. Led Tech je potpuno transparentan i pruža PPFD grafiku kako bi ste dobili popriličan dojam.

Postavljeni su Samsung LM301B čipovi koji se mogu klasificirati najefikasnijim LED čipovima na tržištu i premašuju granicu od 200lm/W. Ploče su pasivno hlađene i stoga potpuno bez buke.

Zahvaljujući tehnologiji Quantum Board, biljke se mogu izrazito približiti lampi, tako da se visina može u potpunosti iskoristiti, posebno kod manjih grow boxova za uzgoj.

za 40x40 do 80x80 prostor:

za 90x90 do 120x120 prostor:

 • 2x Zeus 308 XT (240w driver, paralelno spajanje)

za 150x150 prostor:

 • 4x Zeus 308 XT (2x240w driver, paralelno spajanje)

Alternativa umjesto LM301B na Zeusu bi bila Osram i LM301H+ (nova serija), dok uz to još imate Mixed serije:

 1. ZEUS LIGHTNING S 150W Osram
 2. ZEUS 308 XT LM301H 3500K
 3. ZEUS 300 XT MIXED 3500K with 660nm

Troškovi dostave kod led-tech.de.

Visokokvalitetne LED svjetiljke (COB LED)

Na vrhu je naša vrhunska preporuka: Pro Emit lampa od 150W potrošnje. Koristi se trenutno najučinkovitiji COB LED čip na tržištu: CREE CXB 3590 LED.

SunflowPro varijanta je 100 EUR skuplja i nudi nekoliko praktičnih funkcija. Može se kontrolirati, pa čak i programirati pomoću aplikacije za pametne telefone. Time se štedi tajmer za podešavanje ciklusa svjetlosti.

Sunflow modul dizajniran je za grow box veličine 60x60cm. Za veće površine mogu se modularno povezivati ​​i kontrolirati. Morate koristiti sunflowPro. Da biste uštedjeli novac, možete izravno koristiti 2 i 4 snopa (bundles).

sunflow 150W (60x60cm, 80x80cm)

sunflowPro 150W (60x60cm oder 80x80cm)

sunflow 2er Bundle 2x 150W (100x100cm, 120x120cm)

sunflow 4er Bundle 4x 150W (150x150cm)

Sa 680 EUR, sunflow LED panel za uzgoj je prokleto skup, ali zbog toga nudi najbolji spektar boja i najveću učinkovitost na tržištu. I sve to uključuje 5-godišnje jamstvo. Nesumnjivo možete nazvati Pro Emit sunflow LED lampu “Mercedesom” među LED lampama za uzgoj.

Visokokvalitetne LED svjetiljke - (pro liga)

Ako želite izvući maksimum iz biljaka, upotrijebite Pro Emit sunbar. U isto vrijeme, biljka može biti bliže svjetlu kako bi se mogla iskoristiti visina.

Sa sunbar 3x150W bundle za površinu 100x100cm dobivate 1000-1100 mmol/m²s svjetla u cijelosti - to je upravo maksimum koji biljka može preraditi!
Na rubovima je PPFD još uvijek na 900-1000 mmol/m², tako da čak i biljke na rubu dobivaju maksimalnu količinu svjetlosti. Trenutno nijedna druga LED svjetla za uzgoj biljaka ne mogu postići ove vrijednosti.

Uključen je i kontinuirani dimmer. Tako možete smanjiti jačinu svjetlosti u ranoj fazi rasta, jer biljka može obraditi maksimalno 500mmol/m²s svjetla. Sve preko toga ne bi bilo samo gubljenje, biljka bi također mogla izblijediti i izgorijeti na svjetlu.

Koliko wati za koju površinu?

Ovdje je izazov da LED diode dolaze u širokom rasponu dizajna, spektra, kut svjetlosnog snopa, snaga itd. Jednostavan izračun pomoću lumena po m2 ili wat po m2 nije moguć.

Na kraju, nešto komplicirana PPFD vrijednost (mjerena u µmols/m2/s) je najrelevantnija. Ovo ukazuje koliko µmol PAR (fotosintetsko aktivno zračenje) dođe na površinu od 100x100cm u sekundi. Optimalni su:

 • Rast: PPFD = 300-500
 • Cvijet: PPFD = 800 - 1000

Sve iznad PPFD=1000, biljka ne može absorbirati i to bi samo bilo gubljenje struje. Ovdje možemo ponovo uzeti vrijednost PPFD i pomoću gornjih preporuka izračunati koliko svjetlosnog iznosa možete dobiti s najboljim LED panelima.

Mnogi jeftini “noname” LED paneli sadrže netočne ili nepotpune podatke. PPFD često nedostaje ili se mjeri nerealnom udaljenošću od LED panela do površine (npr. Visina 15 cm, što je prenisko s jakim LED-ima i može dovesti do opeklina na biljci).

Stoga je bolje vjerovati proizvođačima koji imaju dobar ugled u sceni i koji objavljuju pravilno svoja PPFD mjerenja.

Provjerite da li je PPFD izmjeren na dovoljnoj visini ili da su date min/max vrijednosti. Alternativno, samo se pridržavajte mojih gore navedenih preporuka za kupnju. :wink:

Kada se LED panel isplati kupiti?

 1. Želite vrlo moćan i ukusan kanabis: optimalan spektar boja daje vam više ukusnih i snažnijih pupoljaka nego kod ostalih svjetala.

 2. Dvije lijeve ruke: Ako želite odmah započeti, a da ne morate sami praviti DIY panele

 3. Dovoljno budžeta: LED paneli su vrlo skupi za kupnju, ali koriste malo električne energije.

 4. Trajna upotreba: LED paneli moraju se koristiti najmanje u 5-10 uzgajanja kako bi se troškovi kupnje nadoknadili uštedom energije.

 5. Ušteda električne energije: ako svoj račun za struju želite smanjiti (npr. ako vaš stanodavac redovito provjerava potrošnju električne energije).

 6. Niža temperatura u grow boxu za uzgoj: Ako vaše trenutno osvjetljenje uzrokuje previše topline, prebacivanje na LED panel pomaže vam da smanjite temperature u grow boxu.

Prednosti i nedostaci LED panela

LED paneli mogu biti vrlo skupi, ali štede puno električne energije. LED diode su zaista vrijedne za uzgoj kanabisa ako panel zapravo stalno koristite i tako održavate nisku potrošnju energije. To je jedini način da se opravdaju troškovi.

Prednosti

 1. Prikladno za rast i cvjetanje: nije potrebno zasebno osvjetljenje za vegatitivni rast ili cvatnju.

 2. Samo se malo grije: LED paneli imaju manje otpadne topline, koju također hladnjaci pasivno hlade.

 3. Vrlo niski troškovi električne energije: LED diode trenutno su najveća energetska učinkovitost.

 4. Vrlo visoka svjetlosna učinkovitost: visokokvalitetne LED diode imaju ogromnan izvor svjetla.

 5. Izvrsni dubinski učinak: udaljenost ka biljkama se mora podesiti rjeđe. Listovi u donjem dijelu biljke također lako dosežu svjetlu.

 6. Moguće je vrlo dobar spektar boja: Spektar podržava biljke u rastu i cvatnji. Dobivate jači i ukusniji kanabis.

 7. Jednostavna konstrukcija i rad: Jednostavno ga objesite, spojite na utičnicu i uključite.

 8. Izuzetno dug radni vijek: npr. Cree LED diode gube samo 10% svjetlosnog učinka nakon 50.000 sati rada. To odgovara otprilike 11-12 godina neprekidne uporabe u uzgoju!

Nedostaci

 1. Vrlo visoka cijena nabavke: Već od 1m2 pa naviše, skupi se lijepa svota.

 2. Mnogo loših panela na tržištu: Kad noname panela morate paziti na specifikacije, ako ih ima, kako ne bi kupili smeće.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji?

Ako želite sami istražiti po internetu različite LED panele, to već postaje komplicirano. Sve informacije i tehničke pojedinosti su složene i teško razumljive za početnika. Stoga, mnogi proizvođači iskorištavaju tu činjenicu i koriste lažne informacije kroz marketing.

Tipičan trik: Snaga (potrošnja u W) u nazivu proizvoda (ili modela) nije stvarna snaga, već snaga uporedive HPS žarulje. Stvarna potrošnja energije spominje se samo u podacima o proizvodu.

Neki proizvođači ugrađuju LED diode niske kvalitete i oglašavaju ih kao super kvalitetne i snažne, sa ciljem da opravdaju visoke cijene, i na kraju jedva da uzgajivač može prepoznati koje su diode dobre, a koje loše.

Pri kupnji paziti na:

 1. Pogledajte kvalitetu LED dioda i cijenu: Paneli s jeftinim Epistar LED diodama (npr. U Mars Hydro) ne bi trebale biti skupe. Paneli s visokokvalitetnim diodama od Samsung/Cree, Osram ili Nichia mogu koštati više.

 2. Transparentnost tehničkih podataka: Gore navedeni proizvođači daju sve tehničke podatke (vrsta ugrađenih LED dioda, stvarna snaga itd.) I relevantne mjerne vrijednosti (PPFD, svjetlosni spektar)

Što je s ostalim proizvođačima?
Svi dosad navedeni proizvođači isporučuju pouzdanu kvalitetu te su vrlo transparentni i precizni u svojim tehničkim specifikacijama. S njima, zajamčeno, neće biti neugodnih iznenađenja. :wink: :innocent:

10 Likes

Šta misliš o ovim Stradellama?
Dosta su široke, ove su sa 160 dioda, ali ima i sa 75 dioda, cm su uže, ali isto 50cm!
Jel bi one bile dobre za hortikulturu ili?
https://www.led-tech.de/en/160x-Samsung-LM301B-on-Stradella-160-in-3500K
Imam profil od starog panela sa aktivnim hlađenjemKad se ispolira i maknu ledice, prednja ploča se skida. 0.5cm je debela, a i sam profil je odličan!
Namjeravao sam više slabijih COBova, ali dimenzije su 50×50×10cm,taman za stripove!

2 Likes

Koristim stradelu za vegu, 5000k, super je stvar, ali grije ko stari bojler na drva :smiley:
Ili si napravi ovakvo nesto:


U sredini bacis stradelu, i 2 stripa od osrama, hyper red, ili deep blue, zavisi zasta ti sluzi panel…

3 Likes

Meni je za vegetaciju, najbolji CFL. Jesu malo skuplje i vjerojatno bi stripovi/stradelle, bile odlične, ali ispod CFLa ne traže ništa… Imam biljke po 2 mjeseca i ako ih lagano isušujem, mogu ih održavat kao bonzai drvce:)

4 Likes

Vipraspec se krenula širit po you tubu. Nude ih, samo da ih stave u video!
Nisu loše, barem ja nemam neki visoki standard. Ima puno dobrih panela, poput Mars od kolege!
Mars pro… Nisam siguran…
Malo se zagubio taj plurple. Mada, biljke vole to svjetlo!
2 Likes

Mah marketing strategija, imao sam i ja vec ponude od spiderfarmera, odjebo sam ih, 5 miliona mejlova su mi poslali do sada, ili sam ja nekada prenapusen, ili su oni glupi ko fosna, dopisivas se jednim od njih, sutradan dodje neko drugi i pise sa istog mejla, i ono kao da nisi do sada nista ni pisao, isti “deal” ti nude u 20 mejlova… ono kao da su na ketaminu jbte…

4 Likes

Spider farm je Meinz i još neka kompanija? U početku je bilo buum, a onda su ovi jači groweri, počeli vračat bordove, koji su kopija HLGa, ne da je to bitno, nego 4 borda na jedam Heatsinc!
Nije stvar u svjetlu, nego u rastu cijena preko noći za dobar postotak. To ne znam! Znam, ovo što youtuberi kažu, ali kao nisu rekli:)

2 Likes

Pitanje je isto koje binove čipova ljepe po tim pločama, a uz to još ni hladnjaci im nisu ništa posebni, moj 2000 spiderfarmer više grije na 100 wati nego zeus bez hladnjaka na 140w, šta da kažem…

3 Likes

Bome se šire i po instaću ignoriram ih, meni su poslali u inbox dal želim isprobati i zamjenu za reklamiranje. To bi mi bilo ko da idem s konja na magarca​:smile:

4 Likes

Isto je pitanje, oni koji ih uzmu, dali ih koriste!? Ili se samo snimi sa njima, a growaju pod boljim bordovima!

3 Likes

Mars izbacio novi SP bar
Za FC sam čuo sve dobro…
2 Likes

Samsumg i osram ledice, Juri MARS

1 Like

Evo, kolega @Lumen ovdje možemo nastavit, kako šta ima, slaže i dr.
Ovdje je sve na jednom mjestu!


Nažalost, znam citirat, ali ne na u drugu temu :slight_smile:
Čuo sam da driveri sa oznakom A(nisam odmah skužio) na kraju(način dimmanja) su bolji i za jedan board su mi iz Led-techa, preporučili ELG 150 42A,što sam i uzeo, jer imam i AB drivere, koje dimmam dva puta, cijeli grow!
Ja se držim Led-techa, jer ih uvijek mogu kombinirat. Zeuse sa stripovima i njihovim profilima, samo ih se širi!
Mi uzgajamo za nas, pa nam je dobro i ovako kombinirat. Ali, kada bi ulazio u taj posao, s njihovim profilima, kako širiš prostor, tako i svjetlo!
Gledao sam ove Enfun bordove i manjih su dimenzija i diode nagruvane kao na Zeus compact, ali ekipa ih naručuje iz Španjolske. Cijena je oko 80€ sa driverom i heatsincom

Kako to, da si se odlučio za COB ove od 4000k? Razumijem, da imaš far red, ali ja mislim, da ti je nedostatak trihoma na biljkama iz tog razloga. Ja, kada sam kupio prvi Zeus, bilo je samo od 3500k,kao full spektar, ali godinama slušam, da se cvat radi ispod 1800-2700k,ovisi o svjetlu. Onda sam uzeo stripove, kao produžetak Zeusu, baš da ima više crvene… Tada nisam znao, drugačije!


Pa sam pljunuo 1500kn za HLG 100v2 od 3000k i svjetlo je odlično, ali za 60×60 prostor!
https://m.it.aliexpress.com/item/1005001380607866.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&spm=a2g0s.9042311.0.0.3fec4c4dnQjwRA
Isti seller ima i sa Samsungovim lm301b diodama i MW driver, a 79€ su ovi sa smd diodama(Epistar vjerojatno). Ne kužim, kako im se isplati. Samo dobar heatsinc, košta pola od tog iznosa. Jedino su dimenzije 20×32,ali snaga je 150w,gare se na 120w!
Buđet rasvjeta, kako bi se reklo!
Ovo je jeftinije od e27 opcije, jer i sijalice koštaju, grla, žice i sl.nakupi se!

@Gasoo spektar od npr, 3000k mozemo dobiti sa raznim kombinacijama boja. Znaci ista kelvinaza ima razlicit spektar. To naravno ne vidis na njihovim spektralnim grafikonima ali vidi se na proizvodu ( vasilij se frajer zove, uz grow mausa )
Mali odmak od odgovora a da ne zaboravim, apsolutno se slazem cfl je naj za vegu , poceo bih sa 5-6 000 k pa vrlo brzo dopunio rasvjetu kako biljka raste sa 3000k , naj brzina rasta, naj kondicija biljke a onda je dosao LED.
Fakat mi se gadi svijetlo iz led izvora u kucanstvu, skoro pa mi je sve led i odvratna mi je. Imam jos nesto cfl i zarnih niti ali nece jos dugo. Samo bih primjetio da su mi biljke ispod hps fenomenalne a takav i cvijet iz iskustva ocekujem. Brdo para oslo na eksperimente jos u pocetku kelvin ledica- bijele ledice raznih kelvina. Nakon hansa u bojama itd. 8,5 € ledica od par wati, haha kreten! Evo danas kupis za 25€ kineza bord, sve se dela u kini, svabo ugradi konektor proizveden u kini i nakelji €U naljepnicu.

3 Likes

Pa, meni biljke, uzgojene ispod HPSa izgledaju puno kvalitetnije, nego neke ispod led sijalica!
Ja po kući imam večinom toplu boju ili 3000K pa na dolje… Dobro kažeš, LED ubija oči i nije mi za sobu i ili sl.
Sad bu petak 13. sigurno bu Led-tech imao neko sniženje!
Baš sam bacio pogled :slight_smile:
Uređujem vege box, a imam dvije, nazovimo ih stanice za fluorescentne tube. Je stara tehnologija, ali CFLke su skupe i nema ih više za kupit. Pod štedne, prodaju LED sa jačom wattažom i večom plastikom. Zaposlenik u Chipoteci, a ne zna šta je CFL :slight_smile:
Zato ih mnogi, ni ne mogu naći, jer ih traže pod CFL…

Jesi vidio razliku između lm301b i lm301h dioda?
Na oko djeluje 3500k,kao da je više 3000k,ali imam HLG 100v2 koji je 3000k i on više vuče ka crvenoj…
Na slici je novi Zeus 308xt ONE, a ovaj do njega je stari Zeusa 308xt. Oba su 3500k,a na oko razlika, dosta velika!
Srečom, nisam naručio ove najnovije cri 90,baš jer sam na Migro kanalu slušao, da cri 90,jednostavno nije za našu biljku!
Sad ču za vikend, uređivat i uzimat klonove, pa sve dokumentirat!

1 Like

Ma kakav vas je CFL spopao :smiley: pokušajte vegu odraditi uz kvalitetnu led rasvjetu od 5000(ja bi ovo uzeo)-6500k, na to dodajte malo 450nm spekra (ove stripove) pa vam više CFL neće na um pasti, možda čak i 4000k uzeti i kombinirati sa tim gore stripom, to bi bila najbolja solucija…
Primjera radi, u komercijalnom uzgoju u halama gdje imaš po nekoliko tisuća biljaka, tu se po defaultu koristi 4000k, pa hedovi na biljkama nisu kole, već kanisteri :wink: tako da se ne valja samo na jedan default spektar odlučiti, možda za prva 2-3 tjedna vege možeš gurati 6500k, ali inače što je veći/širi profil boja u spektrumu od rasvjete, to bolje, naravno da je više crvenila u cvatnji produktivnije, pogotovo primjera radi UVB se isto može koristiti u zadnja 1.5 tjedna, na maloj voltaži, pustiš 2h dnevno da gori, i dižeš si tako potentost biljaka, onda se tek masti hedovina…

P.S
Vuja uzgojena ispod kvalitetne led rasvjete je meni uvijek masnija i deblja (kamenija) nego ispod hps-a…

4 Likes

Kažem za sijalice!
HPS nisam probao, ali LED mi daje odličnu i kvalitetu i kvantitetu… Kad se skuži točna visina i sl.vrhovi se doslovno znoje!
Uzeo sam 4 nova borda, tako da ču stripove, kad uzimam još nešto, da bezveze ne plačam dostavu za par stripova!
A i nije mi žurba, neka se i ova situacija smiri!

2 Likes

@Gasoo stedne ili cfl u malom vega boksu (kartonski, pasivna ventilacija, naj vega ,korjen stablo, sve i bezstresni prijelaz na hps ali muka , 5-6 zarulja mjenjaj poziciju svakodnevno, neki od boljih grovera sa raznim iskustvom tvrdi da su mu i naj za cvatnju.
Led za po doma mi je koma, za igre u vrtu fenomenalno, bezbroj kombinacija, kelvin- bijele + ( kaj ti padne na pamet ili padnemo na marketing ) Stripove jos nisam probao,bit ce igara, hyperice iz led techa svakako mislim kupovati a kaj ces, hoby. Zeusi su ti super, biljke za poster, stripovi rade jednako dobro ako ne i bolje, pogubio sam se u tvom vrtu ,sve vam ide sa midl ledicama i 80cri. Znaci i migro dosao na isto, 90cri ne sljaka kako se racuna ,vise crvene pa ce biti bolje. Promjena 6 kom 1212 cobova me dojde cca 50ak €, panel uskladjen sa boksom, nema mi druge :grinning: ebaj eksport estonija moj diler cobova, 80 cri pa vidjet a kako @Flo veli 4000K , mozda pa kombinacija sa stripovima 3500 pa hyperice stripovi… @Mr.smokeallot rastura sa stripovima. …

1 Like

@Gasoo pitao si o 4000k cobu ili nekom drugom obliku leda za koristenje pri cvatnji. 4000 ima vise plave boje od manjih kelvinaza. Plavi fotoni donose vise energije ali biljci treba i vise energije za pretvorbu u sebi prihvatljiv oblik, crvena je kontra, manje energije po fotonu ali i manje energije za pretvorbu. Kelvin nam pokazuje isijavanje crnog tjela kod zagrijavanja, usijanja, sto je svijetlost bjelija vise su i brojke kelvin ljestvice a time i temperature. Plave vise griju od crvenih ledica, tako je i kod @Flo kad kaze da mu 5000k ledice na pcb-u griju ko bojler na drva. Sto se penetracije tice, plava ide dublje ( zanimljiva je usporedba sa prolaskom svijetla kroz vodu (more), samo plava probija u dubinu ostali dio spektra ostaje u prvom metru, - pogledati stranice aqvarista-koraljista , ekipa s vise nofca za hoby i industrija jace razvijena od ove nase.) Biljka koristi ono sto dobije (indoor) prilagodi se s vise ili manje uspjeha. Neke frekvencije lakse obradi od drugih 630,660 a sasvim je izvjesno da neke druge 680 npr. koristi za specijalne namjene-spavanac jelte. Industrija ne proizvodi svu skalu spektra dok nema potencijalnih kupaca za nju. Kako sam cuo, dojclandnezi osram su prvi u led tehnologiji po licenciranim patentima pa tako i njihov proizvod hypered nadmasuje konkurenciju. Ledica isijava obje frekvancije (Hans je koristio cre ledice oba crvena spektra u omjerima 1/2 ) Ono sto mene buni je smisao tih hiperica ili drugih boja na bordima ili panelima s cobovima, razlog je upravo penetracija, nemere crvena dojti duboko jednako kao i bijela na panelima koje drzimo 30-60cm od krosnje!
Kad se to moze ocekivati? Onda kad su ledice od 1w i kad ih drzimo poput cfl od 23w - 6 cm od krosnje ili onda kad te lijepe osram stangice spustimo blize biljkama na 10cm.

Zena pece pizzu, nemrem misliti na nesto drugo ovog trena, tipkamo se kasnije.

2 Likes

Pitam, jer u cvatu biljka najbolje reagira na nižu kelvinažu ili topliju/crvenu boju. Svako drugačije, izgovara…
Evo, ja imam već 3.grow za redom, 2 ista straina. Prošli grow su bili klonovi, prije toga mame. Jedna je ispod 3000k(HLG 100v2) ,druga ispod 3500k(Zeus) i svaki put, totalno drugačija struktura vrhova! Ovi ispod 3000k na oko imaju puno više trihoma, ali nakraju dim je tu negdje


Ljevo je ispod Zeusa, desno ispod HLGa… Ima sličnost, ali struktura puno drugačija. Više plave, više listova…

Ja nisam siguran, dali im plava, krajem cvata, išta pomaže, ali to je još podljeljenog mišljenja!
Sad stavljaju na bordove UV od 300nm tu negdje, a hyper red ili far red su do 710nm(tu negdje).
Sječam se, da se u vegetaciji koristila MH, baš radi plavog spektra, a u cvatu HPS i do 2100-1800K (tzv. Super bloom) i jednom sam spomenuo, da doma imam lampu od 4000k,dobio sam odgovor, da si s time mogu obrisat d… To je bilo, tamo 2004-2005.
Da sam znao, što danas znam, počeo bi s indoorom, još tada, jer kod mene HPS ne dolazi u obzir!
Plave su jače, 2 panela su mi riknula i na oba, prvo plave i to omjer 20/1 plava/crvena. Najbolje od svega, što kad je porikavalo nešto plave, vidio se gubitak penetracije (svjetlo zeleni listovi na predzadnjem nodu). Ali, to su i slabiji chipovi bili…
Pogledaj Optic 8 i njegove COBove. 6 ih je 3000k,a samo 2 cca 5000k i još ima bloom pojačivač za kraj ili imitaciju zore i sumraka!
Po meni, Optic 2,4,6,8 su u samom vrhu panela sa aktivnim hlađenjem!
Znači za vegetaciju, dokazano plava povećava/ubrzava rast biljke, ali u cvatu mora kelvinaža biti više prema 3000k. Ne kažem, da sam u pravu, jer to je preopširna tema za jedan post!
Danas se zato rade paneli sa barovima, koje zamjeniš kod promjene režima, svjetla. Mislim da Gavita ima barove, spojene magnetom i doslovno se skida, dok panel radi!