Led, udaljenost od biljke

Pozdrav, kupio sam 2 Zeus 308 xt za box 100x100x200. Zanima me na kolikoj ih udaljenosti moram držati u na samom početku, vegetaciji i cvjetanju. Prvi puta koristim led svijetla tako da je svaka pomoć dobrodošla :slight_smile:

1 Like

Lux metar, 170 kuna. Za LED bi najbolje bio PPFD metar ali je preskup… Pocetak na 10-15k, vegetacija 15-50, Cvjetanje 45-60, mada sa LEDom ja guram i malo preko toga

1 Like

Di si našao za 170kn. Najjeftiniji sto sam ja našao 273kn

https://www.chipoteka.hr/

Hi, imam boks dimenzija kao tvoj, ja držim u početku na 55-60 cm i Zeusa stavim na 50 w, i to samo jedan radi, kako rastu biljke, palim drugi i stavljam na 50 w. Naći nekih 100 w kroz vegu, onda u cvat rokam svakog na 90 w. Najbolje da zbaviš LUX metar i držiš se 16K luxa u vegi i do nekih 25 K u cvatnji.
Koristil sam i 3 i 4 zeusa u 1m2 to je igra sa Lux metrom i dimmanjem. Kad imaš 4 panela, onda dimmaš na manje i moreš spustit bliže biljkama… Trenutno u cvatnji imam 3 zeusa svaki je na 90 W i 60 cm od biljaka i sve je ok. Govorim za 1m2 boks :+1:. Sve češ zbavit sa 2 Zeusa bez frke,samo mjeri lux-s zbavi si taj metar.
@IndicaLover Zeus ima drugaćije čipove nego Mars i nemože držat na 45 K luxa jer biljke pate, provjereno. . No nije da se nemože, treba onda ubacit CO2 i razne mjeraće.
@Sirius_420 Drži se ovih gore parametri i bude OK sve. @Flo ako možeš nadodaj ili me ispravi ak griješim ti si ipak maher sa LED tehnologijom.

2 Likes

Nisam uzimao ovo za pojacavat i smanjivat. Stavio sam sad jedan Zeus koji mi očito radi na ful kad nemam ovo za spuštat na nekih 55 cm

1 Like

Brate napajanje ima dimmer, pogledaj na zadnju stranu, imaš 2 gumena čepa. :+1:Tamo di piše watt taj diraš, ovaj za ampere ne diraj. Uzmi ispitivać za struju i s njim okreni šarafić i intenzitet svijetla bude se pojačal ili smanjivo ovisno u koju stranu vrtiš .
Skini sa trg play-a aplikaciju LUX meter, bar da okvirno znaš kolko je LUX-a. Ako imaš foliju ili zaštitno staklo na mobu skini jer če ti bacat krive vrijednosti,jer folija prekriva senzor za svijetlo.

Zašto nisi uzeo bundle 2 X Zeus prošo bi jeftinije i dobio bi jedno jače napajanje i 2 zeusa?


Daj nas počasti sa slikama ili dnevnikom.
:green_heart::deciduous_tree::muscle::muscle:Hvala
Keep it GREEN :seedling::green_heart::green_heart::seedling::seedling:

Haha brate hvala za ovo. Nebi bas dnevnike pisao već mi je ovo previše ako me razumiješ :smiley:

I nisam znao za taj boundle. Jbg vidio tu na forumu i skužio sam da samo treba uzeti duplog Zeusa. Sta je tu je sad

1 Like

Skinite sebi ovu aplikaciju i preko nje mjerite:

(ova je jedna od boljih aplikacija, testirali smo vise njih i usporedili rezultate sa sensorom koji kosta skoro 3000 eura, tak da sa ovom aplikacijom, koliko toliko mozete biti na sigurnoj strani).

@Sirius_420 drugi puta pogledaj na forumu sponzore, kod www.cre.science si mogao dobiti preko nas do 10% popusta, ploce su skoro 4mm debele, i cak cre.science 150€ bundlesi kao sto su zeus daju do 8% efikasnosti vise na isto potrosnje, budem uskoro ppfd mapu i testove sheravo, napravili smo test sa 25 led panela sa marketa i usporedili ih sa nasim plocama, to je stvarno smijesno kada usporedis poslije rezultate za koje oni reklamiraju po ebayu, amazonu ili alibabi, u vecini slucajeva je bila stvar da se za ploce reklamira da koriste lm301b chipove, no, koriste se npr LM281B+, zato su im i cijene toliko primamljive…

Inače, ako luxe mjerite:

13 000 lux-a: biljke do 2 tjedna starosti
18-23 000 luxa: biljke od 2-3.5 tjedna starosti
23-26 000 luxa: starije biljke u vegi
što se tiče cvatnje, ja sa svojim pločama ne mogu preći 30 000 luxa a da ne počnem pržiti vrhove, ostavim uvijek da imam na vrhovima oko 28 000 do 33 000 (zavisi od VPD-a).

2 Likes