LED za uzgoj marihuane

Odabrali smo “prvake svih svjetiljki za uzgoj”, dok ću na kraju ovog posta ostaviti dovoljno informacija i linkova ka ostalim LED šopovima i blogvima kako biste na kraju dobili kvalitetan urod umjesto gorkog razočaranja, isto trebate uzeti u obzir nekoliko stvari prilikom kupovine LED panela.

Koji LED panel za uzgoj kanabisa:

 • Pobjednik testa

Trenutno moja jasna preporuka za kupovinu je Sanlight Q serija. Naša je preporuka broj jedan ne samo među LED svjetiljkama, već i u usporedbi sa svim ostalim vrstama rasvjete.

Poboljšana i još učinkovitija 2. generacija Q serije dostupna je od studenog 2019. godine. Sada imate oko 10% više snage i samim tim dodatni dio svjetlosti. Osim toga, moduli se sada mogu dimati, što zahtijeva zaseban uređaj (očekuje se da će biti dostupan od prvog tromjesečja 2020.).

Veliki plus: Proizvođač je 100% transparentan u tehničkim specifikacijama i pruža PPFD mjerenja za sve modele i grow boxove. Kao uzgajivač točno znate koliko svjetla dobivate na kojoj površini.

Q3WL (60x60cm)

Q4W (80x80 Eco)

Q5W (80x80cm Expert)

Q4WL (2 x za 100x100cm Expert)

Q5W (2x za 120x120cm Expert)

Svi paneli su izrađeni u Austriji. Koriste se vrlo kvalitetne Osram LED diode. LED moduli mogu se međusobno kombinirati na bilo koji način, tako da grow prostor može biti savršeno osvijetljen. Ali to također košta više. Proizvođač ima 3 godine jamstva.

Ovisno o prostoru uzgoja potrebni su različiti modeli i različit broj modula. Naše preporuke donekle se razlikuju od službenih preporuka Sanlight-a i gotovo su sredina između male potrošnje energije i maksimalne žetve.

Niski budžet - isti kvalitet

Kao niskobudžetni panel preporučujem seriju Zeus 308 XT. Ovaj LED panel za uzgoj idealan je za lovce na povoljne ponude jer dobivate čvrstu kvantnu ploču po povoljnoj cijeni koju čak možete i dimati.

Led Tech već odavno na tržištu ima visokokvalitetne XT serije LED panela koji je izrađen kao kvantna ploča (više o tome u nastavku). Cijena je impresivna, a svjetlosna snaga je više nego fer. Led Tech je potpuno transparentan i pruža PPFD grafiku kako bi ste dobili popriličan dojam.

Postavljeni su Samsung LM301B čipovi koji se mogu klasificirati najefikasnijim LED čipovima na tržištu i premašuju granicu od 200lm/W. Ploče su pasivno hlađene i stoga potpuno bez buke.

Zahvaljujući tehnologiji Quantum Board, biljke se mogu izrazito približiti lampi, tako da se visina može u potpunosti iskoristiti, posebno kod manjih grow boxova za uzgoj.

za 40x40 do 80x80 prostor:

za 90x90 do 120x120 prostor:

 • 2x Zeus 308 XT (240w driver, paralelno spajanje)

za 150x150 prostor:

 • 4x Zeus 308 XT (2x240w driver, paralelno spajanje)

Alternativa umjesto LM301B na Zeusu bi bila Osram i LM301H+ (nova serija), dok uz to još imate Mixed serije:

 1. ZEUS LIGHTNING S 150W Osram
 2. ZEUS 308 XT LM301H 3500K
 3. ZEUS 300 XT MIXED 3500K with 660nm

Troškovi dostave kod led-tech.de.

Visokokvalitetne LED svjetiljke (COB LED)

Na vrhu je naša vrhunska preporuka: Pro Emit lampa od 150W potrošnje. Koristi se trenutno najučinkovitiji COB LED čip na tržištu: CREE CXB 3590 LED.

SunflowPro varijanta je 100 EUR skuplja i nudi nekoliko praktičnih funkcija. Može se kontrolirati, pa čak i programirati pomoću aplikacije za pametne telefone. Time se štedi tajmer za podešavanje ciklusa svjetlosti.

Sunflow modul dizajniran je za grow box veličine 60x60cm. Za veće površine mogu se modularno povezivati ​​i kontrolirati. Morate koristiti sunflowPro. Da biste uštedjeli novac, možete izravno koristiti 2 i 4 snopa (bundles).

sunflow 150W (60x60cm, 80x80cm)

sunflowPro 150W (60x60cm oder 80x80cm)

sunflow 2er Bundle 2x 150W (100x100cm, 120x120cm)

sunflow 4er Bundle 4x 150W (150x150cm)

Sa 680 EUR, sunflow LED panel za uzgoj je prokleto skup, ali zbog toga nudi najbolji spektar boja i najveću učinkovitost na tržištu. I sve to uključuje 5-godišnje jamstvo. Nesumnjivo možete nazvati Pro Emit sunflow LED lampu “Mercedesom” među LED lampama za uzgoj.

Visokokvalitetne LED svjetiljke - (pro liga)

Ako želite izvući maksimum iz biljaka, upotrijebite Pro Emit sunbar. U isto vrijeme, biljka može biti bliže svjetlu kako bi se mogla iskoristiti visina.

Sa sunbar 3x150W bundle za površinu 100x100cm dobivate 1000-1100 mmol/m²s svjetla u cijelosti - to je upravo maksimum koji biljka može preraditi!
Na rubovima je PPFD još uvijek na 900-1000 mmol/m², tako da čak i biljke na rubu dobivaju maksimalnu količinu svjetlosti. Trenutno nijedna druga LED svjetla za uzgoj biljaka ne mogu postići ove vrijednosti.

Uključen je i kontinuirani dimmer. Tako možete smanjiti jačinu svjetlosti u ranoj fazi rasta, jer biljka može obraditi maksimalno 500mmol/m²s svjetla. Sve preko toga ne bi bilo samo gubljenje, biljka bi također mogla izblijediti i izgorijeti na svjetlu.

Koliko wati za koju površinu?

Ovdje je izazov da LED diode dolaze u širokom rasponu dizajna, spektra, kut svjetlosnog snopa, snaga itd. Jednostavan izračun pomoću lumena po m2 ili wat po m2 nije moguć.

Na kraju, nešto komplicirana PPFD vrijednost (mjerena u µmols/m2/s) je najrelevantnija. Ovo ukazuje koliko µmol PAR (fotosintetsko aktivno zračenje) dođe na površinu od 100x100cm u sekundi. Optimalni su:

 • Rast: PPFD = 300-500
 • Cvijet: PPFD = 800 - 1000

Sve iznad PPFD=1000, biljka ne može absorbirati i to bi samo bilo gubljenje struje. Ovdje možemo ponovo uzeti vrijednost PPFD i pomoću gornjih preporuka izračunati koliko svjetlosnog iznosa možete dobiti s najboljim LED panelima.

Mnogi jeftini “noname” LED paneli sadrže netočne ili nepotpune podatke. PPFD često nedostaje ili se mjeri nerealnom udaljenošću od LED panela do površine (npr. Visina 15 cm, što je prenisko s jakim LED-ima i može dovesti do opeklina na biljci).

Stoga je bolje vjerovati proizvođačima koji imaju dobar ugled u sceni i koji objavljuju pravilno svoja PPFD mjerenja.

Provjerite da li je PPFD izmjeren na dovoljnoj visini ili da su date min/max vrijednosti. Alternativno, samo se pridržavajte mojih gore navedenih preporuka za kupnju. :wink:

Kada se LED panel isplati kupiti?

 1. Želite vrlo moćan i ukusan kanabis: optimalan spektar boja daje vam više ukusnih i snažnijih pupoljaka nego kod ostalih svjetala.

 2. Dvije lijeve ruke: Ako želite odmah započeti, a da ne morate sami praviti DIY panele

 3. Dovoljno budžeta: LED paneli su vrlo skupi za kupnju, ali koriste malo električne energije.

 4. Trajna upotreba: LED paneli moraju se koristiti najmanje u 5-10 uzgajanja kako bi se troškovi kupnje nadoknadili uštedom energije.

 5. Ušteda električne energije: ako svoj račun za struju želite smanjiti (npr. ako vaš stanodavac redovito provjerava potrošnju električne energije).

 6. Niža temperatura u grow boxu za uzgoj: Ako vaše trenutno osvjetljenje uzrokuje previše topline, prebacivanje na LED panel pomaže vam da smanjite temperature u grow boxu.

Prednosti i nedostaci LED panela

LED paneli mogu biti vrlo skupi, ali štede puno električne energije. LED diode su zaista vrijedne za uzgoj kanabisa ako panel zapravo stalno koristite i tako održavate nisku potrošnju energije. To je jedini način da se opravdaju troškovi.

Prednosti

 1. Prikladno za rast i cvjetanje: nije potrebno zasebno osvjetljenje za vegatitivni rast ili cvatnju.

 2. Samo se malo grije: LED paneli imaju manje otpadne topline, koju također hladnjaci pasivno hlade.

 3. Vrlo niski troškovi električne energije: LED diode trenutno su najveća energetska učinkovitost.

 4. Vrlo visoka svjetlosna učinkovitost: visokokvalitetne LED diode imaju ogromnan izvor svjetla.

 5. Izvrsni dubinski učinak: udaljenost ka biljkama se mora podesiti rjeđe. Listovi u donjem dijelu biljke također lako dosežu svjetlu.

 6. Moguće je vrlo dobar spektar boja: Spektar podržava biljke u rastu i cvatnji. Dobivate jači i ukusniji kanabis.

 7. Jednostavna konstrukcija i rad: Jednostavno ga objesite, spojite na utičnicu i uključite.

 8. Izuzetno dug radni vijek: npr. Cree LED diode gube samo 10% svjetlosnog učinka nakon 50.000 sati rada. To odgovara otprilike 11-12 godina neprekidne uporabe u uzgoju!

Nedostaci

 1. Vrlo visoka cijena nabavke: Već od 1m2 pa naviše, skupi se lijepa svota.

 2. Mnogo loših panela na tržištu: Kad noname panela morate paziti na specifikacije, ako ih ima, kako ne bi kupili smeće.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji?

Ako želite sami istražiti po internetu različite LED panele, to već postaje komplicirano. Sve informacije i tehničke pojedinosti su složene i teško razumljive za početnika. Stoga, mnogi proizvođači iskorištavaju tu činjenicu i koriste lažne informacije kroz marketing.

Tipičan trik: Snaga (potrošnja u W) u nazivu proizvoda (ili modela) nije stvarna snaga, već snaga uporedive HPS žarulje. Stvarna potrošnja energije spominje se samo u podacima o proizvodu.

Neki proizvođači ugrađuju LED diode niske kvalitete i oglašavaju ih kao super kvalitetne i snažne, sa ciljem da opravdaju visoke cijene, i na kraju jedva da uzgajivač može prepoznati koje su diode dobre, a koje loše.

Pri kupnji paziti na:

 1. Pogledajte kvalitetu LED dioda i cijenu: Paneli s jeftinim Epistar LED diodama (npr. U Mars Hydro) ne bi trebale biti skupe. Paneli s visokokvalitetnim diodama od Samsung/Cree, Osram ili Nichia mogu koštati više.

 2. Transparentnost tehničkih podataka: Gore navedeni proizvođači daju sve tehničke podatke (vrsta ugrađenih LED dioda, stvarna snaga itd.) I relevantne mjerne vrijednosti (PPFD, svjetlosni spektar)

Što je s ostalim proizvođačima?
Svi dosad navedeni proizvođači isporučuju pouzdanu kvalitetu te su vrlo transparentni i precizni u svojim tehničkim specifikacijama. S njima, zajamčeno, neće biti neugodnih iznenađenja. :wink: :innocent:

8 Likes