Legalizacija SAD-a - Nema porasta potrošača mladih

Nacionalno središte za statistiku obrazovanja reklo je u izvješću da nema dokaza da je porastao broj konzumenata u državama u kojima je kanabis legaliziran. U analizi je Nacionalno središte za statistiku obrazovanja (NCES), agencija u Sjedinjenim Državama pod odjelom SAD-a Ministarstvo obrazovanja, nema dokaza da će legalizacija kanabisa dovesti do mlađih korisnika.

Prikupljanje podataka od 2009–2019
Podaci za to potječu od učenika koji su ih dobrovoljno predali u sustav za nadzor rizičnog ponašanja mladih (JRSS). JRSS je dvogodišnje američko istraživanje o adolescentnim zdravstvenim rizicima. Izvještava američko Ministarstvo zdravstva. Podaci su prikupljeni od 2009. do 2019. godine. To znači da kanabis nije bio legalan kao stimulans za odrasle ni u jednoj državi na početku istraživanja. Izvještaj jasno pokazuje da nakon legalizacije adolescenti niti konzumiraju niti pokazuju povećanu potrebu za kanabisom.

Sukladno tome, nema mjerljive razlike između ukupnog postotka učenika koji su 2019. izjavili da su konzumirali kanabis barem jednom u posljednjih 30 dana i podataka iz 2009. godine.

Zabrana nije učinkovita
Rezultati izvješća važni su jer pobijaju jedan od glavnih argumenata zabrane: legalizacija kanabisa dovodi do mlađih korisnika. U slučaju alkohola i duhana, bilo je moguće smanjiti konzumaciju uz pomoć uređenog tržišta, a to bi se moglo dogoditi i na uređenom tržištu kanabisa.

Da je prodaja moguća samo u licenciranim specijaliziranim trgovinama, bila bi moguća puno bolja zaštita maloljetnika. Na uređenom tržištu mogla bi se spriječiti izravna prodaja mladima. Ograničeni broj pravnih mjesta za izdavanje mogao bi, na primjer, provesti strogo praćenje dobnih granica putem testnih kupnji. Uz pomoć dobnih ograničenja, prilagodbi cijena, zabrana oglašavanja, kampanja podizanja svijesti, kao i zabrana pušenja i upozorenja na ambalaži, potrošnja mladih mogla bi se bolje kontrolirati.

Čak i ako mlade ljude mogu opskrbiti starije osobe, kao što je slučaj s alkoholom, uređeno tržište osiguralo bi da oni ne budu zatrovani rastegnutom ili kontaminiranom robom. Analiza Znanstvene službe Bundestaga u studenom 2019. također je pokazala da zabrana ne postiže svoj cilj.U skladu s tim, vođenje stroge politike lijekova uglavnom ima malo ili nimalo utjecaja na ponašanje potrošača. U nekim zemljama s najstrožim zakonskim propisima, broj potrošača je čak i najveći.