Luksemburg: Predstavljen nacrt zakona za liberalizaciju kanabisa

Krajem 2018. tri luksemburške koalicijske stranke složile su se da više ne žele zabraniti rekreacijski kanabis za odrasle građane. U to vrijeme Zeleni, liberalni DP i socijaldemokratski LSAP dali su središnje obećanje da će legalizirati privatnu upotrebu kanabisa. Dvije godine kasnije, međutim, projekt je morao biti stavljen na čekanje jer su identificirane mnoge pravne prepreke.

Europski zakon bi se protivio tome, objasnio je luksemburški ministar zdravstva u radijskom intervjuu 2021. godine. Potpuna legalizacija se stoga ne može ciljati. Međutim, istodobno su napravljeni planovi da se privatnicima dopusti uzgoj manjeg broja biljaka. Državni odvjetnik Sam Tanson predstavio je u srijedu nacrt zakona koji bi Luksemburžanima omogućio rekreativnu upotrebu i proizvodnju malih količina kanabisa.

Potrošnja u privatnom okruženju legalna

Predstavljeni nacrt zakona ima za cilj omogućiti svakom odraslom Luksemburžaninu privatno korištenje kanabisa u rekreativne svrhe u budućnosti. Prema izvješćima njemačke tiskovne agencije, pravo na opijanje ograničeno je na konzumaciju u privatnom okruženju, dok je konzumacija u javnosti i dalje zabranjena. Luksemburžani su do sada za takav prekršaj plaćali kazne od 251 do 2500 eura.

Novčana kazna od 25 do 500 eura sada bi bila izrečena ako bi nakon donošenja nacrta zakona netko bio uhvaćen kako uživa u kanabisu na javnim mjestima. No, ako sa sobom imate manje od tri grama, kazna ne može biti veća od 145 eura. Međutim, ako se taj iznos prekorači, nastavit će se pokretati kazneni postupak uz dospjelu kaznu.

Četiri biljke za sve odrasle osobe

Uz liberalizaciju uporabe kanabisa, nacrt zakona predviđa i uzgoj kanabisa. Odrasli u Luksemburgu ubuduće će imati pravo uzgajati do četiri biljke kanabisa u svojim privatnim stanovima ili kućama. No, ovdje je također važno da se biljke ne mogu vidjeti na javnim mjestima. Ministar pravosuđa Luksemburga nazvao je spomenute korake “prvom fazom” koncepta liberalno-zeleno-socijaldemokratske vladajuće koalicije za borbu protiv ilegalne trgovine marihuanom.

Sam Tanson je prilikom predstavljanja nacrta zakona također istaknuo da bi ovaj razvijeni koncept uključivao i “stvaranje nacionalnog proizvodnog i trgovačkog lanca pod državnom kontrolom i povezano jamstvo kvalitete proizvoda”. Nadolazeću drugu etapu u Luksemburgu stoga se može gledati s velikim uzbuđenjem dok se čeka točan datum prvog skoka s preponama. Potonje još nije objavljeno.

2 Likes

Valjda ce jednom doci I to da je mozes uzgajati kao I sve druge biljke poput vinove loze.