Marihuana također ima svoju pH razinu

Kao i kod ljudi, održavanje idealne razine pH u uzgoju marihuane ključno je za osiguravanje pravilne prehrane i razvoja biljaka, a često joj ne pridodajemo važnost koju ima. Iz tog razloga smatrao sam prikladnim izraditi ovaj članak u kojem ću objasniti što je to i koje su najbolje razine PH za svaku fazu uzgoja, pa preporučam da ga pažljivo pročitate.

Što je PH vrijednost?

PH je skraćenica za “potencijal vodika”, tako da označava količinu vodikovih iona koju tijelo ili vodena otopina sadrži i mjeri njihovu kiselost ili alkalnost. pH ljestvica se kreće od 0 do 14, pri čemu je 7 neutralan pH, tako da se sve ispod 7 smatra kiselim, a sve između 7 i 14 je lužnato.

Idealan pH za uzgoj kanabisa je između 5,5 i 7,0, ovisno o vrsti i fazi uzgoja, budući da je u sustavima “bez tla” poput aeroponike ili hidroponike bolje koristiti više kiselina nego u uzgoju kanabisa u tlu. Također je dobro povećati PH kako biljke prolaze kroz faze jer preferiraju niže u vegetaciji nego u cvatnji. Ako još uvijek nije sasvim jasno što je PH, ne brinite jer sam siguran da ćete ga nakon što pročitate ovaj unos u potpunosti razumjeti.

Koliko je pH važan u uzgoju marihuane?

Vrlo je važno jer biljke trebaju apsorbirati hranjive tvari da bi se normalno razvijale, a da bi apsorbirale te hranjive tvari moraju imati odgovarajuću razinu PH. Ako dodate gnojiva u navodnjavanje i imaju pogrešan pH, to je kao da pravite juhu, a nemate žlicu da je pojedete, zapamtite ovo.

Kako bi biljke imale dovoljan pH u korijenskom sustavu koji treba apsorbirati hranjive tvari, potrebno je provjeriti pH vode za navodnjavanje koju piju jer može varirati vrijednosti tla, što je najvažnije u kraj.

Kako se mjeri pH?

Najbolji način da to provjerite je s elektroničkim PH mjeračem i imate mnogo različitih marki i modela koje možete izabrati s vrlo konkurentnim cijenama kao što je ovaj od Milwaukee ili ovaj od marke Adwa za koji mislim da je najbolji omjer kvalitete i cijene. Tu su i kompleti za kapanje koji su kratkoročno čak i jeftiniji, iako nisu toliko pouzdani i potrebno im je dulje mjerenje PH.

Ovi mjerači se koriste za provjeru pH vrijednosti vode za navodnjavanje. Potrebno je samo umetnuti sondu u kojoj se nalaze, u slučaju da su elektroničke, a uz drop kit uzmete mali uzorak, dodate nekoliko kapi i usporedite boju s ljestvicom koja je napisana na samom proizvodu.

Pa, već znamo način da saznamo PH naše hranjive otopine, ali ako ga želite podići i sniziti, potrebne su vam kiseline ili lužnati proizvodi koji uzrokuju kolebanje PH, prodaju se kao PH – ili PH + i vrlo su jeftini.

Idealan pH za unutarnji uzgoj kanabisa

Počet ćemo s obradom zemlje jer su oni najčešći jer većina ljudi koji se pridružuju svijetu domaćeg uzgoja kanabisa zemlju koristi kao supstrat. Ako to usporedimo s idealnim vrijednostima u uzgoju bez zemlje, otkrit ćemo da su zemlji potrebne nešto veće vrijednosti, između 6,0 i 6,8 bi bilo idealno, ali ako želite to bolje vidjeti pogledajte sljedeće tablice:

Idealan pH za uzgoj u zatvorenom u tlu tijekom ciklusa rasta:

Tjedan 1 2 3 4
PH 6,0 6,1 6,2 6,2

Idealan pH za uzgoj marihuane u zatvorenom tijekom faze cvatnje:

Tjedan 1 2 3 4 5 6 7 8 9
PH 6,3 6,4 6,5 6,5 6,6 6,6 6,7 6,7 6,8

Kao što vidite, zaustavili smo vegetativni rast do 4 tjedna, ali ako želite da vaše biljke ostanu u ovoj fazi dulje, pH od 6,2 je savršen za vas da nastavite. Ako je vašim biljkama potrebno više tjedana, možete zalijevati s pH od 6,6 do 6,8 kao u fazi cvatnje, iako biste idealno proporcionalno proširili grafikon. To je također slučaj s drugim sustavima uzgoja, ne samo u tlu. Ako vaše biljke trebaju više vremena za cvatnju, trebate povećati broj tjedana.

Idealan pH za uzgoj u zatvorenom prostoru u kokosu tijekom vegetativne faze:

Tjedan 1 2 3 4
PH 5,6 5,7 5,8 5,8

Preporučeni pH za unutarnji uzgoj u kokosu tijekom cvatnje:

Tjedan 1 2 3 4 5 6 7 8 9
PH 5,9 6,0 6,1 6,2 6,3 6,3 6,3 6,3 6,4

Savršen pH za hidroponski i aeroponski uzgoj tijekom rasta:

Tjedan 1 2 3 4
PH 5,5 5,6 5,6 5,7

Ispravan pH za cvatnju marihuane u hidroponskom i aeroponskom uzgoju:

Tjedan 1 2 3 4 5 6 7 8 9
PH 5,8 5,9 5,9 6,0 6,1 6,2 6,2 6,2 6,3

Što se događa ako zalijevamo s pogrešnim pH?

Ako uzgajate u tlu, može proći nekoliko dana prije nego što primijetite da biljke imaju nedovoljnu pH ravnotežu, jer samo tlo donekle ublažava ovu grešku. Ako pogledate vrećice za tlo vidjet ćete da one označavaju pH koji se nalazi u tlu i to je obično prilično stabilno tako da se ne mijenja s pogrešnim pH zalijevanjem ili dva.

Problem nastaje kada mnogo puta zalijevamo s previsokim ili preniskim PH, jer se PH supstrata mijenja malo po malo dok ne dosegne razine koje mogu postati problem, jer kao što smo rekli, ako biljke nemaju dobar pH ravnoteže, neće moći dobro apsorbirati hranjive tvari iz tla. To se događa jer biljke pri rastu u zemlji upijaju hranu iz tla koju gnojimo gnojivima navodnjavanjem.

Druga stvar je kod biljaka na kokosu, NFT-u, hidroponike ili aeroponike između ostalog, budući da u tim sustavima biljke uzimaju prehranu izravno iz navodnjavanja, tako da PH mora biti što točniji kako bi se izbjegli problemi.

Često postavljana pitanja

Koliko visok mora biti pH marihuane?
Idealna PH vrijednost da bi mogla dobro apsorbirati sve makro i mikro elemente koji su potrebni kanabisu je 6,0, ali u stvarnosti je između 5,5 i 7,0, jer se preporuča biti bliže tijekom rasta da bude oko 5,5 i postupno povećavati do vrijednosti približava se 7.0.

Trebate li mjeriti pH vode prije ili nakon dodavanja gnojiva?
Uvijek nakon dodavanja gnojiva i drugih aditiva u vodu za navodnjavanje, jer ti proizvodi mogu uzrokovati pad pH vrijednosti, uglavnom dolje. Zapravo, preporučam ponovno podešavanje PH ako imate rezervnu hranjivu otopinu i želite je koristiti u neko drugo vrijeme, jer je najnormalnija stvar da je varirao.

Kako regulirati pH vode?
Iako se to može regulirati kod kuće s proizvodima za kuhanje, idealno je koristiti komercijalne kiseline dizajnirane za ovu misiju, jer su vrlo ekonomične (više od domaćih proizvoda poput octa ili limuna) i puno su stabilnije jer mijenjaju pH -Jedva uzrokuju fluktuacije u hranjivoj otopini.

1 Like