Marihuana u Srbiji više neće biti na listi opojnih droga

Marihuana još uvijek neće biti potpuno dekriminalizirana, ali bi oni koji su se primorani liječiti kanabisom trebali imati čišće opcije.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je kako država Srbija već uvelike radi na skidanju marihuane s popisa narkotika, što je inicijativa koja se pokrenula zbog potrebe usklađivanja preporuka UN-a sa srpskim zakonodavstvom. Nova.rs razgovarala je sa Stevanom Blagojevićem, direktorom Instituta za opću i fizičku kemiju te član Upravnog odbora Asocijacije konopljara, te s Milošem Simićem iz Inicijative za legalizaciju marihuane, kako bi pojasnili kakve će reperkusije spomenuti najavljeni potez imati.

Ono što smo danas čuli nagovještava da će se neke stvari zaista promijeniti. Ono što je bitno naglasiti jest da su Ujedinjeni narodi 21. prosinca poslije četiri godine raznih studija donijeli odluku da kanabis nije štetan po zdravlje i život ljudi, ma koliko da ga koristite. Ostavljen je u kategoriji lijekova koji se koriste u terapijske i znanstveno-istraživačke svrhe”*, rekao je Simić nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva zdravlja i najavio da očekuje pozitivne korake u pravcu neometanog i dopuštenog korištenja kanabisa u medicinske svrhe.

Blagojević je objasnio kako je sadašnji problem da mnogi koji se kanabisom liječe u Srbiji podliježu krivičnim sankcijama rezultat lošeg zakona te da je potrebno napraviti razliku između marihuane koja se koristi u industriji i one za osobnu konzumaciju. “Također, treba praviti razliku između konoplje i prerađene konoplje, koja se npr. koristi za dobivanje ulja i vlakana”, dodao je.

Aktualni se zakon kosi i sa Zakonom o hrani, obrazlaže dalje: *“Mi imamo obavezu prema Ujedinjenim narodima i policiji u Beču, koji daju neke preporuke, da ih usvajamo. Jedna od tih preporuka je da taj CBD iz marihuane, odnosno iz konoplje, nije opasan. A naša konoplja iz Novog Sada zaista nema veći nivo od granice koju je policija propisala. Dakle, potrebno je još jednom razjasniti ove zakone i uskladiti ih.

2 Likes

Instagram pratioc naveo trenutnu situaciju u Srbiji
Stvarno sramota, nadam se se braćo, da će
se sad pošto je marihuana maknuta s popisa opojnih droga, stvari promjenit na bolje.KEEP IT GREEN :vutra: :vutra:

2 Likes