Muška biljka kanabisa

Kao početnik često niste sigurni jesu li biljke zapravo muške ili ženske. Da biste bili sigurni, trebali biste provjeriti spol biljke, jer muške biljke moraju se odstraniti što je prije moguće iz prostorije za uzgoj.

Kada je rod prepoznatljiv?

Čim započne faza cvjetanja, biljke počinju razvijati svoje seksualne karakteristike u roku od dva tjedna.

Za to vrijeme na osovinama listova trebale bi se formirati prve bijele dlake. To su takozvane stigme. One pokazuju da je biljka u predcvatnji.

Ako ne nastanu bijele dlake/niti, to je pokazatelj muškog spola među biljkama.

Prepoznajte pupoljke

Čak i ako koristite feminizirane sjemenke, trebali biste provjeriti sve biljke u prostoriji za uzgoj na njihov spol. Jedan “mužjak” ili hermafrodit dovoljan je da opraši sve ženke i učini ih neupotrebljivim za konzumaciju. Umjesto toga, dobivate veliku tvornicu sjemena.

Muška biljka može se prepoznati po tome što ne tvori bijele dlake već male vrećice s peludom. Izgledaju poput malih zelenih sjemenki i nastavit će se razvijati nakon kratkog vremena i iznutra stvaraju pelud.
Lijevo: Muške vrećice sa polenom | Desno: Ženske stigme (Calyx)


Evo nekoliko primjera “pravih momaka”:


Ako na biljci postoje zelene „zadebljane“ mrlje koje nemaju bijele dlake, može se pretpostaviti da je u pitanju muška biljka. Ponekad se mogu dobiti i biljke koje su ženske i muške, to se naziva hermafrodit- oni se također moraju ukloniti iz prostora za uzgoj.

Ako ste prepoznali mušku biljku ili hermafrodita, morate ga odmah ukloniti iz prostorije za uzgoj Naravno da je teško ako ste već uložili puno posla u vegetaciji, ali nemate izbora nego odstraniti takve biljke. Ako u prostoriji za uzgoj ostavite mušku biljku ili hermafrodita, oni će oprašiti ostale ženske biljke i učiniti će ih neupotrebljivim za konzumaciju, tada ženske biljke počinju proizvoditi sjeme koje vam kao potrošaču baš i ne odgovara.

Biljke hermafrodita moraju se odstraniti iz prostorije za uzgoj jednako koliko i muške. Ponekad uzgajivači imaju ideju da jednostavno uklone pupoljke, ali dovoljno je propustiti jednu “bananu” i cijeli uzgoj možete upropastiti.

Hermafroditizam nije uvijek genetski okončan, ponekad pogrešna klima u prostoriji za uzgoj može povećati broj hermafrodita, isto se i odnosi i na ostale stres faktore.

6 Likes