Na Tajlandu stoneri sada registriraju svoje uzgoje putem aplikacije

Možda je udaljeno dobrih 8.500 kilometara, ali tajlandski izlazak iz zabrane kanabisa izmami osmijeh na licu mnogim ljubiteljima kanabisa i kod nas. Kao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji, zemlja je u posljednjih nekoliko godina iz temelja promijenila svoj pristup kanabisu.

Općenito, svi dijelovi biljke kanabisa sada su izuzeti od zakonske zabrane na Tajlandu – osim ekstrakata koji sadrže više od 0,2 posto THC-a. Zasad neće postojati legalno tržište za krajnje korisnike, ali će marihuanu biti dopušteno uzgajati u svoja četiri zida ili u vlastitom vrtu.

Umjesto drakonskih kazni, čak i do smrti ovisno o opsegu, kao što se prakticira u nekim susjednim zemljama, tajlandska vlada sada zapravo potiče svoje građane da se bave kanabisom.

Uprava za hranu i lijekove upravo je pokrenula web stranicu i aplikaciju pod nazivom “Plook Ganja” (Plant Ganja!) kako bi pomogla onima koji su zainteresirani za “registraciju” za uzgoj svog kanabisa. Ako ste stranac i želite dobiti malo uvida, to možete učiniti na ovom linku. Ipak, najbolje je govoriti tajlandski jezik – inače ćete biti vrlo brzo na limitu.

Nažalost, pomalo naivan pristup ovoj polulegalizaciji izaziva lagano tresenje glavom između svih euforija legalizacije: tajlandske vlasti strahuju da će se biljke sve više koristiti i za “rekreacijsku upotrebu”, odnosno za slobodnu potrošnju - i to, iako s novom linijom vlade trebalo bi promicati samo medicinsku, kozmetičku i znanstvenu upotrebu.

Ostaje i pitanje koliki će zapravo biti broj ljudi koji će zapravo službeno registrirati uzgoj kanabisa putem nove aplikacije - jer, prvo, to nije obavezno, a drugo, takva bi registracija trebala biti protiv gotovo svakog prirodnog instinkta svakog praćenog uzgajivača za vrijeme zabrene uzgajanja kanabisa.

1 Like