New York skoro do legalizacije

New York bi trebao postati 15. država u USA u kojoj je prodaja kanabisa legalna. Iako su porezni prihodi milijunski, glavni razlog legalizacije je borba protiv strukturnog rasizma u društvu.

Parlament države New York glasa za legalizaciju kanabisa. To omogućava odraslima u dobi od 21 ili više godina konzum za rekreaciju.

Nakon što su se guverner Andrew Cuomo i zastupnici godinama prepirali oko toga, novi bi zakon mogao biti usvojen u sljedećih nekoliko dana. New York, s nešto manje od 20 milijuna ljudi, bio bi 15. država koja dopušta kanabis za rekreaciju.

Prihodi od poreza u milijunima

U planu je devet posto poreza na promet države plus četiri posto, koji dijele općine i županije. Povrh toga postoji još jedan porez, ovisno o sadržaju THC-a.

Guverner Cuomo rekao je da očekuje dodatne porezne prihode od 350 milijuna dolara godišnje i stvaranje desetaka tisuća novih radnih mjesta. Međutim, legalizacija lijeka neće stvoriti samo novo tržište, rekao je Cuomo. Potez bi također trebao koristiti marginaliziranim skupinama stanovništva i onima koji su u prošlosti pogrešno kažnjavani.

Iako je potrošnja ravnomjerno raspoređena, crnci su češće kažnjavani zbog kaznenih djela kanabisa. Liz Krueger, predsjednica Senatskog odbora za financije, rekla je da je ovo značajan pritisak na zajednice boja. Cilj im je da se ekonomske naknade od legalizacije koriste i za njihovu nadoknadu.

3 Likes

2 Likes