Njemačka će legalizirati kanabis u cijeloj zemlji nakon što velike stranke postignu sporazum

Čelnici stranaka u novoj njemačkoj vladinoj koaliciji postigli su sporazum o legalizaciji marihuane u cijeloj zemlji.

Očekuje se da će zakon o legalizaciji biti predstavljen tijekom nadolazeće zakonodavne sjednice. Također će pružiti šire usluge smanjenja štete od droga i ograničiti oglašavanje duhana i alkohola, zajedno s kanabisom.

Kako sada stoji, osobno posjedovanje marihuane je dekriminalizirano u Njemačkoj, a postoji i program medicinskog kanabisa. Ali ovaj nadolazeći prijedlog trebao bi uspostaviti regulirano tržište marihuane za odrasle.

Vladajuća koalicija – koju čine Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), Slobodna demokratska stranka (FDP) i Zeleni – rekla je da će “uvesti kontroliranu distribuciju kanabisa odraslima u rekreativne svrhe u licenciranim trgovinama”, prema na prijevod izvješća višestranačke radne skupine koji je prvi zabilježio Funke Media i koji je distribuirao Der Spiegel.

Takozvana “koalicija na semaforima” tvrdi da će reguliranje prodaje marihuane pomoći izbaciti ilegalno tržište. To će se ponovno razmotriti četiri godine nakon provedbe, kada će biti potrebna revizija društvenog učinka reforme.

I dok su zastupnici naglasili da cilj reforme nije povećanje poreznih prihoda za zemlju, FDP je u svom predizbornom manifestu rekao da bi oporezivanje kanabisa poput cigareta moglo generirati milijardu eura godišnje.

U novom izvješću, s kojim se složila koalicijska radna skupina za zdravstvo i skrb, također se raspravlja o tome kako bi zakon promicao smanjenje štete, dijelom dopuštajući usluge provjere droga gdje bi ljudi mogli testirati nedopuštene tvari na kontaminante i druge štetne proizvode.

Također će postojati odredbe vezane uz oglašavanje, s namjerom da se ograniči promocija marihuane, duhana i alkohola kako bi se spriječilo korištenje mladih, izvijestio je Der Spiegel.

“Iznova mjerimo propise s novim znanstvenim otkrićima i usklađujemo mjere za zaštitu zdravlja”, navodi se u izvješću.

Bloomberg je ranije ovog mjeseca primijetio da se strane približavaju dogovoru o tom pitanju.

Ova reforma se u Njemačkoj već dugo čeka. Bilo je to 2017. godine kada su članovi Kršćansko-demokratske unije i njezin saveznik Kršćansko-socijalna unija ušli u pregovore sa Slobodnim demokratima i Zelenima o unapređenju legalizacije.

Policijski sindikati u Njemačkoj istupili su protiv planova za legalizaciju marihuane.

U susjednom Luksemburgu ministri pravosuđa i domovinske sigurnosti prošlog su mjeseca predstavili prijedlog legalizacije, za koji će još uvijek biti potrebno glasovanje u parlamentu, ali se očekuje da će biti usvojen. Za sada se zemlja fokusira na legalizaciju u kućnom okruženju. Očekuje se da će Sabor o tom prijedlogu glasovati početkom 2022. godine, a vladajuće stranke su prijateljski nastrojene prema reformi.

Ako Njemačka ili Luksemburg krenu naprijed i provedu reformu, oni bi bili prvi u Europi koji će to učiniti. Kanada i Urugvaj već su legalizirali rekreacijski kanabis.

U međuvremenu, u Sjevernoj Americi, Odbor za pravosuđe američkog Kongresa u rujnu je odobrio nacrt zakona o legalizaciji marihuane i promicanju društvene jednakosti. Vodstvo Senata također dovršava sveobuhvatan prijedlog reforme. Nekoliko republikanskih članova Kongresa predstavilo je u ponedjeljak nacrt zakona o federalnoj legalizaciji i oporezovanju marihuane.

U Meksiku, zakonodavno tijelo očekuje da će u roku od nekoliko tjedana glasovati o zakonu o reguliranju kanabisa, nedavno je rekao visoki senator. To dolazi nakon što je Vrhovni sud poništio zabranu na ustavnim osnovama.

1 Like

Bilo bi odlicno kad bi u celom svetu legalizovali pogotovo u Srbiji,nego od toga nema nista jos ko zna koliko ,svi to znamo.

1 Like