Njemački Bundestag vrši pritisak na zdravstveni odjel za reformu kanabisa

Odbor za proračun njemačkog parlamenta zaprijetio je Ministarstvu zdravstva smanjenjem sredstava ako ne provedu reformu kanabisa.

U brzom preokretu događaja, proračunski odbor njemačkog Bundestaga izvršio je pritisak na njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha da predstavi prijedlog zakona o reformi kanabisa za rekreaciju ove godine kako bi se usvojio do kraja 2022.

Ako ne uspije, izgubit će dio ministarskog proračuna.

Odbor, koji je sada u pregovorima o svim dijelovima vladine godišnje potrošnje, odlučio je privremeno obustaviti sredstva za odnose s javnošću za Ministarstvo zdravstva ako zakon o rekreacijskom kanabisu ne bude usvojen ove godine. Lauterbach je upravo najavio svoju namjeru da takav zakon uvede do ljeta, a ne do jeseni. Nejasno je koja je odluka zapravo prva, ali u ovom trenutku očito je da je Semaforska koalicija odlučila dati prioritet doista gorućem pitanju.

Bez obzira na to, ovo je veliki potez i na nacionalnoj i na globalnoj razini kada je u pitanju legalizacija kanabisa. To je gotovo bez presedana kao taktika pritiska u njemačkoj politici (koja je plemenita prema američkim standardima). Nadalje, unatoč svim birokratskim kašnjenjima oko gotovo svega ovdje, također je vrlo jasno da njemačka vlada može krenuti prilično brzo kada to želi.

Količina uzbuđenja na njemačkoj strani rasprave je apsolutno sve veća, svakodnevno. Dogovori se sklapaju, čak iu preliminarnom obliku rukovanja, a planovi za sve vrste projekata idu naprijed.

Činjenica da je rekreacijska reforma sada u biti na zakonodavnom planu također počinje učvršćivati ​​realne procjene pokretanja tržišta. Malo je vjerojatno da će itko dopustiti da tržište počne prije posljednja dva tromjesečja 2023. Vjerojatnije je da će početak tržišta biti zakazan za prvo ili drugo tromjesečje 2024. Dekriminalizacija bi se, međutim, mogla dogoditi nešto brže od ovoga.

Naravno, postoji mnogo razloga za sve ovo – ne najmanje važno je administracija i kreiranje papirologije (nadamo se ovaj put putem učinkovitih digitaliziranih procesa bez kvarova) kako bi se krenulo dalje.

Vrlo je zanimljiva i činjenica da to sada dolazi, s obzirom na to da je digitalizacija njemačkog zdravstva također jedno od pitanja koje je Lauterbach također dobio zadatak unaprijediti. Samo ovo je teška rasprava za sustav koji još uvijek rutinski koristi faks uređaje. Korištenje kanabisa kao načina za ubrzavanje digitalizacije zdravstvenog sustava koji ga dotiče pametan je potez. Još pametnije ako, opet u sklopu ovog paketa reformi, rastereti osiguravajuća društva na frontu nadoknade.

Njemačko zdravstvo trenutno prolazi kroz ogromnu proračunsku krizu. Rekreacijska reforma kanabisa sigurno bi počela ublažavati usko grlo problema. Počevši od poreznog prihoda. Naravno, kao što mnogi u Bundestagu znaju, kontinuirana kriminalizacija ljudi poznatih kao legitimni pacijenti s kanabisom koje sustav ne može dovoljno brzo obraditi i liječiti također je sve češći problem gromobrana. Vrijeme čekanja na novi termin za neurologa ili ortopeda je minimalno tri do pet mjeseci, čak i u velikim gradovima poput Frankfurta upravo sada. Hoće li se takvi liječnici odlučiti prepisati kanabis, ili će to pokriti pacijentov osiguravatelj, dva su različita pitanja.

Rekreacijska reforma kanabisa uvelike će pomoći u oslobađanju dijela pritiska, birokratski, politički i administrativno. Da ne spominjem financijski.

Čini se da će Njemačka ubrzati reformu kanabisa i dalje pod takvim okolnostima, nadamo se, biti poziv na buđenje ostatku svijeta. Počevši naravno od Sjedinjenih Država.

Osim toga, utjecaj će se gotovo odmah osjetiti diljem Europe. Naravno, bit će konzervativnijih država koje usporavaju reformu. Novoizabrani Emmanuel Macron zakleo se da neće legalizirati rekreacijsko korištenje dok je na vlasti. Pa opet, pametni francuski čelnik je političar koji prepoznaje s koje strane vjetar puše. A na ovome ima lijep, europski ujedinjujući učinak.

Portugal, Luksemburg i potencijalno Španjolska također bi se mogli brzo pokrenuti kako bi počeli stvarati izvozne usjeve i proizvode za vrlo unosno i gladno tržište. Grčka ima dan polja.

Što će kamo biti dopušteno putovati, bit će zanimljiva rasprava, kao i sposobnost koje vrste kanabisa će biti dopušteno prijeći granice. Prvo rekreacijsko tržište moglo bi se zapravo dogoditi s kanabisom uzgojenim u Njemačkoj. To bi sadašnje nositelje medicinskih ponuda za uzgoj postavilo s velikom (i nepoštenom) prednošću. To bi također potencijalno dalo Cansativi nevjerojatno nepravednu prednost (ako se ne obrati odmah) – naime, oni trenutno drže monopolsku poziciju u distribuciji, koju je dodijelio BfArM, za sav njemački kanabis barem medicinske kvalitete, uzgojen u Njemačkoj.

To će se morati riješiti, odmah. U protivnom će biti marševa ulicama. S obzirom na pritisak, a time i na brzinu pod kojim je Lauterbach sada (i s obzirom na to tko ima lavovski pristup svojim ušima po ovom pitanju), vrlo je vjerojatno da će mnogo problema (i ljudi) biti bačeno pod autobus za dobrobit klub bogatih, bijelih muškaraca koji sada pokušava ostvariti svoju marku kontrole nad razgovorom čak i sada.

Druga rasprava koja također brzo dolazi je uzgoj doma.

Bez obzira na pojedinosti (na primjer, zadržavanje sve strane GACP visoko THC kanabisa izvan Njemačke na određeno vremensko razdoblje) ili što će se vjerojatno dogoditi, reforma očito dolazi, i to brzo u Njemačkoj.

Kako će se prisvojiti, dotjerati i izmijeniti, svatko može nagađati. No, poluge se sada očito pomiču, s vrlo poticajnim zaokretom, kako bi Njemačka, najveće gospodarstvo u Europi, postala jedno od najvažnijih tržišta kanabisa na svijetu.

3 Likes

Cekam samo taj dan :grin: nadam se da bude čim prije…i nadam se da bude anbau dozvoljen :green_heart:

3 Likes