Opasnosti od PGR kanabisa i kako ga prepoznati

Regulatori rasta biljaka (PGR) zvuče dovoljno bezopasno, ali PGR gnojiva bi trebala izazvati strah u svakom korisniku kanabisa. Naravno, čuli ste za opasnosti od pesticida, fungicida i zagađivača teških metala u vašem kanabisu, ali sada postoji još jedan kemijski rizik za uzgoj kanabisa.

PGR kanabis je relativno nov koncept u kanabisu. Potaknuti težnjom za većim prinosima i većim pupoljcima, neki uzgajivači štede na pogrešnim mjestima prskajući svoje biljke kanabisa štetnim PGR-ovima. Ako ste već zabrinuti zbog drugih kemikalija u vašem kanabisu, htjet ćete znati i o PGR vutri.

Što su PGR gnojiva?
Još 1930-ih, američki farmeri bili su usred kemijske revolucije. Tijekom tog vremena, američka poljoprivreda svesrdno je prihvatila sintetičke kemikalije kao što su gnojiva, pesticidi, fungicidi i još mnogo toga.

Dio toga bilo je otkriće nove vrste kemijske primjene, koja se sada naziva biljni hormoni, regulatori rasta biljaka ili regulatori rasta biljaka. Izvorno su se koristili u uzgoju ananasa za poboljšanje proizvodnje cvijeća, ali su ih farmeri brzo prihvatili za mnoge druge kulture.

Regulatori rasta biljaka primjenjuju se na usjeve i drugu vegetaciju kako bi kontrolirali njihov rast na vrlo specifičan način. Za kanabis to znači uzgoj grmolijih biljaka, gušćih pupova ili veće prinose. Osim kanabisa, također se može prskati kako bi se skratila stabla ispod vodova, očuvao rok trajanja proizvoda i mnoge druge namjene.

Službena definicija je da su PGR "kemikalije koje se koriste za promjenu rasta biljke ili dijela biljke. Hormoni su tvari koje prirodno proizvode biljke koje kontroliraju normalne funkcije biljaka kao što su rast korijena, zametanje i opadanje plodova, rast i drugi razvojni procesi.”

Iako su poljoprivrednici neselektivno koristili PGR veći dio 20. stoljeća, oni su danas strogo regulirani, a neki čak i potpuno zabranjeni.

3 najčešća PGR-a
Nažalost, prevalencija PGR-a u kanabisu nije poznata. Budući da veliki dijelovi industrije kanabisa još uvijek rade na crnom tržištu, ne postoji način da se utvrdi koji se PGR-ovi raspršuju i koliko ih uzgajivača koristi.

Najviše alarmantno je da većina kemikalija u kulturi kanabisa ne mora navesti svoje sastojke. Još uvijek možete kupiti mnoge PGR-ove u hidroponskim trgovinama i online. Ako pročitate naljepnicu, možda nećete ni znati da se PGR nalaze u vašim proizvodima.

Dobro pravilo: ako gnojivo obećava nevjerojatne prinose, a sastojci nisu navedeni, mogli biste imati PGR proizvod u rukama.

Daminozid
Prema Odjelu za poljoprivredu Sveučilišta Florida, kemičari su izvorno razvili ovaj lijek za ukrasno bilje. Kada se nanese, usporava rast. Kada je u pitanju kanabis, koristan je za unutarnje hidroponske sustave gdje je prostor na prvom mjestu.

Postoje tri uobičajena trgovačka naziva pod kojima se koristi, B-Nine, Compress i Dazide, ali za PGR kanabis može se koristiti i pod drugim nazivima. Kada se koristi u uzgoju kanabisa, može pomoći u kontroli fizičkih svojstava biljke, ali također smanjuje proizvodnju terpena i kanabinoida.

Još 1989. godine Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) zabranila je daminozid za sve primjene u hrani. Daminozid je zabranjen jer je uzrokovao rast tumora kod laboratorijskih životinja. Na temelju 12-mjesečne studije, EPA je utvrdila da je ova kemikalija kancerogen, što znači da uzrokuje rak. U svojoj obavijesti iz 1989., EPA predviđa “da doživotna izloženost ovom proizvodu može rezultirati neprihvatljivim rizikom za javno zdravlje”.

Daminozid je i u Njemačkoj zabranjen kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Chlorcholinchlorid

Klorokolin klorid je još jedan regulator rasta koji je razvijen za ukrasno cvijeće, ali ga uzgajivači sada koriste za PGR kanabis. Poznata je pod raznim trgovačkim nazivima kao što su Citadel, Cycocel i E-Pro. Kada se primjenjuje na ukrasne biljke, usjeve i kanabis, klorokolin klorid ograničava vegetativni rast.

Prema Pub Chemu, “koristi se kao usporivač rasta biljaka za proizvodnju biljaka s čvršćim, debljim stabljikama, olakšavajući rast ukrasnog cvijeća i usjeva žitarica. Ima ulogu usporivača rasta biljaka i agrokemikalije.”

Većina jurisdikcija klasificira klormekvat klorid kao opasan materijal. Slučajni kontakt, bilo udisanjem ili apsorpcijom kroz kožu, može izazvati iritaciju kože, nosa i grla. Mučnina i povraćanje su također česti. Dugotrajni kontakt može uzrokovati plućni edem.

Nažalost, većina testiranja još uvijek traje, što znači da se klormekvat klorid još uvijek široko koristi u svim poljoprivrednim poljima, uključujući i kanabis.

Paklobutrazol
Paclobutrazol ima višestruku poljoprivrednu upotrebu, uključujući ukrasno bilje i drveće, travnjak i kanabis. Pospješuje ravnomjerno cvjetanje i povećava debljinu vegetativnog rasta, a istovremeno usporava rast. U kanabisu poboljšava ujednačenost pupova, a biljke su kratke i zbijene, zbog čega ga neki uzgajivači hidroponike vole.

Nažalost, ovaj PGR usporava više od samog fizičkog rasta. Paclobutrazol sprječava biljke da proizvode normalan profil terpena i kanabinoida. Čak i ako konačni pupoljak izgleda poznato, bit će daleko manje moćan i ukusan nego što bi se moglo vidjeti od iste neobrađene biljke.

Iako nije zabranjena na većini mjesta, nedavne studije pokazuju da ova kemikalija ima višestruke toksične učinke. Smanjuje aktivnost antioksidansa u mozgu. Oštećuje reproduktivni ciklus laboratorijskih štakora i smanjuje stopu preživljavanja legla laboratorijskih štakora.
Kako prepoznajete PGR kanabis?

Srećom, za razliku od drugih pesticida koji ne proizvode alarmantne vizualne znakove, PGR kanabis je primjetan. Na sljedećoj slici pokazujemo vam razlike.

Pupoljci biljaka koje su poprskane ovim kemijskim hormonima obično izgledaju kao zbijeno zbijene kuglice dlake, a ne kao lijepi korov prekriven kristalima.

Što je više PGR hormona uzgajivač koristio, to su jasniji znakovi:

 • Narančaste dlačice (pistili) su preuzeli rast (mnogo više pistila nego inače)
 • Narančaste dlačice prožimaju cijeli pupoljak, do kraja
 • Pupoljci imaju tvrdu gustoću
 • Pažljivijim pregledom može se vidjeti minimalan razvoj trihoma (kristali).
 • Nema svijetle zelene, žute i ljubičaste boje
 • Iznutra se pupoljci mogu osjetiti mekasti ili spužvasti
 • Minimalni razvoj terpena, bez mirisa kanabisa
 • Manji pupoljci nego inače

Jos jedan odličan primjer PGR kanabisa (cvjet u sredini):

Koliko je opasan PGR kanabis?

Postoji nekoliko velikih zabrinutosti vezanih uz PGR u potrošačkim proizvodima. Međutim, mnogi PGR-ovi (čak i izvan gore navedenih) koriste se u cijeloj poljoprivredi, od žitarica preko povrća do uzgoja kanabisa u zatvorenom prostoru.

S desecima različitih PGR-a koji se trenutno koriste u poljima i staklenicima, nisu svi dobili znanstvenu pozornost koju zaslužuju. Dva takva primjera, klormekvat klorid i paklobutrazol, već su poznati po svojim toksičnim učincima, no istraživanje je preliminarno. Prelazak istraživanja iz laboratorija u dugoročne, kontrolirane studije na ljudima veliki je izazov.

Nevjerojatno, čak i kada su neki PGR zabranjeni (poput Daminozida), oni su ograničeni samo za tradicionalne prehrambene usjeve. Kanabis nije hrana i stoga često proklizava.

Kako ljudsko tijelo reagira na daminozid kada se udiše? Je li drugačije nego kad se jede? Mnogo je zabrinutosti, a malo odgovora.

Koji su rizici potrošača?

 • Dugotrajno oštećenje pluća
 • Smanjena plodnost
 • Smanjenje razine aminokiselina u vašem mozgu
 • Niži antioksidativni kapacitet u mozgu
 • Učinci na prenatalno zdravlje

Uzmite u obzir da se danas čak i CBD cvjetovi dobrog izgleda mogu prskati sa sintetičkim kanabinoidima, takve cvjetove možete vrlo lako prepoznati ukoliko stavite jednu kap limunske kiseline ili bakinng sode na cvjetić, ukoliko se pokaže kemijska reakcija, imate loše cvjetove:

Ovo je hedić iz komercijalne proizvodnje od jednog vrtlara iz Amerike koji mi je ovaj video zapis poslao.

Ako ste u potrazi za drugom alternativom za gnojivo, preporučio bi vam organsko vegi gnojivo iz Njemačke vrlo visokog kvaliteta:

3 Likes

Bravo​:ok_hand::ok_hand: neka ludi znaju kaj puše​:v:

4 Likes