Oprema za unutarnji uzgoj

U indoor uzgoju primarni zadatak je što vjerodostojnije oponašati prirodne uvjete. Kako bi postigli minimalno prihvatljive uvjete, moramo razumjeti potrebe biljke.

U vanjskom uzgoju o svemu brine majka priroda dok u indooru glavni kreator svega je grower. Kako bi postigli zadane uvjete za uspješan rast potrebno je oponašati okruženje koje je biljci prihvatljivo krenuvši od samog boxa pa do završnih parametara, u smislu temperature i vlage.

Što je potrebno za kvalitetan unutrašnji uzgoj?

 • Growbox (šator)

Growbox je posebno napravljen prostor u kojem će biljka rasti. Dostupne su različite dimenzije i dizajn. Što je growbox veći, potrebne su jače komponente i bolja opremljenost. Na tržištu su ponuđene različite dimenzije: 80x80x160, 100x100x200, 120x120x200, 150x150x200, itd.

Važno!
Što je veća dimenzija growboxa potrebna je i jača lampa, a s njom i brojna prateća oprema. Ako growbox izrađujete sami, unutrašnjost boxa potrebno je obložiti specijalnim folijama .

 1. Mylar folija
 2. Srebrno bijela ili crno bijela folija
 3. Diamond Diffusion reflektirajuće platno
 4. Zaštitna folija za pod

Razliku čini sposobnost refleksije svjetla unutar samog grow boxa.

 • Osvjetljenje

Da bi se postigao optimalan rast i kasnije zadovoljavajući urod, osvjetljenje biljaka kanabisa igra presudnu ulogu. Osvjetljenje u plavom i crvenom spektralnom opsegu osobito je važno za biljke kanabisa. Tamo gdje plavi spektralni raspon osigurava rast grmova s ​​debelim stabljikama i manjim rastom visine, crveni spektralni raspon donosi veću visinu i osigurava povećani rast cvijeta tijekom faze cvatnje. Optimalan rezultat može se postići kombiniranjem dviju boja, tako da se plava svjetlost treba koristiti u fazi rasta, a crvena u fazi cvatnje.

Posljednjih godina sve se češće pojavljuju i LED (diode koje emitiraju svjetlost) u uzgoju kanabisa. Sada su toliko moćni da se lako mogu koristiti u fazi rasta i cvatnje.
LED rasvjeta nude različite prednosti:

 1. Proizvodnja niske topline, koja omogućava objesiti lampe bliže biljkama kanabisa.
 2. Ušteda energije u odnosu na konkurenciju (oko 50% ušteda u usporedbi s hps lampom)
 3. Dostupni su u svim spektrima boja, kao i u raznim kombinacijama plave i crvene svjetlosti. To znači da se mogu kontinuirano koristiti.
 4. LED-ovi jako dobro koncentriraju svjetlost, što dovodi do jačeg rasta.
 5. Imaju vrlo dug životni vijek (oko 10 puta duži od hps lampe).
 6. LED-ovi imaju izuzetno širok spektar boja koji je najbliži suncu.
 7. Sa LED rasvjetom izuzetno možete dostići preko 200lm/W

Jedini problem, međutim, malo veći troškovi kod kupnje led rasvjete vas čekaju, jer govorimo o LED-ima visokih performansi, a ne onima koje znamo iz dnevnog boravka! No možete uštedjeti sigurno u budućnosti na potrošnji struje gledajući na to da LED rasvjeta proizvodi sasvim malo topline, zbog čega na kraju koristite manje ventilatora ili klimu.


Preporučujemo vam sljedeće panele:

 • za 40x40 do 80x80 prostor:

1x Zeus 308 XT (Starter set) Cijena: 164,19 €
qc-grow6

 • za 90x90 do 120x120 prostor:

2x Zeus 308 XT (240w driver, paralelno spajanje) Cijena: 258,44 €

Power Supply MeanWell ELG-240-42A-3Y x1
COMPACT-Connection terminal WAGO 221-412 x10
ZEUS 308 XT High-Performance KIT 3500k x2
300cm safety plug connection cable 230V for power supplies x1
SYSTEM 200cm Inputcable with connector (white/white) x1

 • za 150x150 prostor:

4x Zeus 308 XT (2x240w driver, paralelno spajanje) Cijena: 516,88 €

Power Supply MeanWell ELG-240-42A-3Y x2
COMPACT-Connection terminal WAGO 221-412 x20
ZEUS 308 XT High-Performance KIT 3500k x4
300cm safety plug connection cable 230V for power supplies x2
SYSTEM 200cm Inputcable with connector (white/white) x4

 • Ventilacija

Izmjena (ekstrakcija) zraka u growboxu je izrazito bitna stavka. Izmjena zraka mora biti neprekidna. Kako bi se pravilno izmjenjivao zrak potrebno je prema dimenzijama boxa koristiti odgovarajući cijevni ventilator (turbina) . U manjim prostorima poput šatora postoje pasivni otvori za ulaz zraka te uz pomoć cijevnog ventilatora stvara se podtlak (vakuum) koji garantira potrebnu izmjenu.

Uz turbinu koja izbacuje zrak izvan boxa, potrebni su i ventilatori za kruženje zraka , koji će se pobrinuti za miješanje svježe dopremljenog zraka. Clip fanovi također imaju i drugu namjenu a to je ljuljanje i hlađenje krošnje biljaka , kako bi se spriječio light burn i hot spotovi (žarišne točke) . Također, potreban je i carbon filter , kako bi filtrirao zrak i otklanjao sve neugodne mirise. Filter se spaja na turbinu koja isisava sav zrak van boxa te tako vrši izmjenu zraka.

40x40 - 60x60 prostor 250 m³/h
80x80 - 100x100 prostor 355 m³/h
120x120 prostor 460 m³/h
150x150 - 200x200x200 prostor 820 m³/h
300x300 prostor i veće prostorije 1325 m³/h

 • Nutrijenti

Kanabis je prilično gladna biljka, raste brzo i treba joj puno hranjivih sastojaka, inače reporučujem organsko gnojivo napravljeno za kanabis - imate veliki izbor proizvođača, držat ćemo se samo onih organski gnojiva koji su jednostavni pri korištenju, bez previše kompliciranja.

Za najbolje rezultate koristite niz gnojiva za rast i cvjetanje sa dodatcima/boosterima. Usput, gnojivo od rajčice također djeluje, nešto iz bauhausa tipa “Compo BIO extra kalium”. Ali nije tako dobro kao “profesionalne” stvari.

Ako ste koristili kvalitetno tlo (kompostirana zemlja/humus, ili allmix), vašim biljkama nije potrebno gnojivo sljedećih 3. ili 5. tjedana. U tlu bi trebalo biti dovoljno hranjivih sastojaka. Ali nakon toga, važno je koristiti odgovarajuće doze gnojiva.

Hranjiva otopina (gnojivo) se dodaje vodi koju koristite za biljke. Koliko, ovisi o proizvodu. Obično je opisano na etiketi flaše. Što mlađe vaše biljke su, niže su doze.

Za početnike je najbolje kupiti "starter pack“, jer na raspolaganju ima svu potrebnu hranu i dodatke, sljedeće proizvođače preporučujemo:

Treba napomenuti, da BioTabs najbolje rezultate pruža u kombinaciji sa Silicium Flashom i PK 5-8.Pozitivni argumenti kod uzgoja sa organskim gnojivom su da nije potrebno podešavati pH vrijednost vaše vode, jer pomoću mikroorganizama/bakterija i dobroćudnih gljiva (mikorhiza i trichoderma) u tlu, vaš substrat će postati sopstveni biotop gdje korijen biljke započinje simbiozu sa gljivicama, kroz koju za uzvrat gljivice koloniziraju korijenje i distribuiraju hidalnu mrežu po cijelom tlu, povećavajući upijajuću površinu da biljka apsorbira hranjive tvari.

 • Supstrat

Odabir kvalitetnog supstrata je bitan faktor i prilikom kupovine zemlje potrebno je informirati se o sastavu zemlje i kako je skladištena. Loše skladištenje može zakomplicirati situaciju u smislu nametnika. Ako imate volje također možete napraviti svoj mix. U kupljenu zemlju može se u određenom omjeru zamješati vermikulit, cocos ili perlit .

Važno!

Oplemenjeni supstrati u smislu hranjiva ne zahtjevaju hranjenje prvih 30 dana dok isto tako postoje verzije supstrata koje su minimalno oplemenjene te zahtjevaju dodavanje hranjiva već nakon prvih 7-10 dana.

Savjeti za kupnju zemlje u maloprodaji:

 1. Ne kupujte najjeftinija tla, jer sastav često čini cijenu. Zapamtite da će biljka neprestano rasti u ovoj zemlji, trebali biste se tretirati s vrhunskom zemljom. Razlika je jasno vidljiva na kraju.

 2. Za sadnice i mlade biljke treba koristiti posebno rastuće tlo (siromašnije sa hranjivim tvarima). Sadrži manje aditiva i nema gnojiva. Ovo je važno za mlade biljke, jer s previše dodataka samo biste ih stavili u stres ili čak oštetili.


 • Potovi/saksije

Najbolje je da uzgajate biljke kanabisa u potovima između 5 i 10 litara, pri čemu je 10l norma. Ako imate mnogo prostora u svom grow boxu, možete uzeti u obzir i posude od 20l.

Koji je razlog za to? Pa, biljke kanabisa razvijaju duge, zrele korijene; ako su ograničeni, postaju “ovisni o saksiji”. To jednostavno znači da nema dovoljno prostora za korijenje; neće se moći u potpunosti razviti i neće moći osigurati vašim biljkama kanabisa potrebne hranjive tvari - što može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka.

Saksije od 10l obično su najčešće korištene posude jer nude dobru ravnotežu između veličine pota i prostora za rast - korijenje biljaka ima dovoljno prostora za pristojan rast, dok saksija ne zauzima previše prostora u vašom grow boxu, tako da na ograničenom prostoru možete uzgajati više biljaka.Kao što je već spomenuto, ako imate dovoljno prostora, možete uzeti 20l posude u obzir (ili čak i veće). Nedostatak je, međutim, što oni zauzimaju puno prostora, tako da su prilično restriktivni, posebno u manjim prostorijama za uzgoj. No, ako imate prostora, oni mogu pomoći povećati produktivnost, što dovodi do većih prinosa (pod uvjetom da svjetlost, hranjive tvari i drugi faktori to dopuštaju)! Posuda od 20 litara nudi dovoljno prostora i slobode, što korijenima omogućava da razviju svoj puni potencijal. Kanabis ima tendenciju da pokazuje najviše rasta korijena tijekom vegetativne faze; promicanjem obilnog rasta korijena u ranoj fazi stvarate osnovu za potencijalno solidne prinose - jer ako biljka ima zdrav i bogat rast korijena tijekom cvatnje, može apsorbirati svu vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne, razvijati će se sjajno. Treba napomenuti da velike posude samo to omogućuju; one ne vode izravno do boljih prinosa, ali imaju potencijal stvoriti situaciju u kojoj se to može lakše dogoditi. :wink:

 • Ostala oprema

Za mjerenje temperature i vlage potrebni su termometar i higrometar.
Oni se mogu dobiti pojedinačno ili u kombinaciji za otprilike 10 do 50 eura u bilo kojoj trgovini i bauhausu. Dostupne su u analognom i digitalnom obliku, vrlo koristan alat za uzgoj u zatvorenom u mnogim aspektima.

Ventilator osigurava pokretni zrak i važan je pribor za uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru.
U kombinaciji s timerom, ventilator se može osigurati tijekom dana. To ne samo da hladi područja sa akumuliranom toplinom, već stvara i kretanje potrebno da biljke kanabisa uvježbavaju stabljiku i lišće.
Također malo smanjuje vlažnost zraka i sprječava stvaranje plijesni i štetočina.

Tajmer je neprestani pomoćnik za privremeno uključene električne uređaje poput svjetala, ventilatora i turbina. Vremenski tajmeri dio je osnovne opreme vrtlara u zatvorenom uzgoju.
Dostupni su u analognom i digitalnom obliku od otprilike nekoliko eura.

 • Sjeme

Najlakše je uzgajati biljku kanabisa iz sjemenki. Na internetu, pomoću slanja u diskretnoj omotnici, možete naručiti dobro sjeme gdje možete od samog početka odrediti sortu, a samim time i njena svojstva. Ako trebate uzgajati svoje biljke u malom kućnim prostoru, pokušajte čistu indiku ili sortu koja dominira indikom koja neće rasti tako visoko. Osim toga, možete se i poigrati s idejom da uzgajate autoflower soj. Ovim biljkama nije potrebna nikakva promjena u svjetlosnom ciklusu da bi započele cvatnju, po prirodi su izuzetno robusne i imaju izuzetno kratak vijek trajanja od klijanja sjemena do berbe, idealni su za sve uzgajivače koji traže brzo gotove biljke.

PURPLE PUNCH™ Sjeme Kanabisa Fem

Barney’s Farm nastavlja donositi genetiku koja ostavlja bez daha sa svih strana svijeta, uz još jednu moćnu vrstu sa zapadne obale SAD-a, PURPLE PUNCH™. Delikatno spajanje Indica dominantnih roditelja Larry OG x Granddaddy Purple dalo je pravi primamljujući dragulj. Iznimno fini senzualni okusi Baked Apple Pie, uz klinčiće i dodatak karamelizirane borovnice i trešanja, savršeno se stapaju sa sedativnim, smirujućim učincima koje PURPLE PUNCH™ ispušta. Možete očekivati nisku, široku biljku s brojnim nevjerojatnim pupovima koji su puni niti, grane pune prinosa iz kojih jednostavno kaplje smola koja je na testiranju prikazala 25% THC-a. Ova biljka ima neke ozbiljne genetičke steroidne probleme!!! Cvjetat će za 50-60 dana, vani dosegnuti 1,5 m i proizvesti oko 2 kg.

PURPLE PUNCH AUTO™ Sjeme Kanabisa

Križanje PURPLE PUNCHA™ s našim čudovišnim BF AUTO CRITICAL™ donijelo je spektakularne rezultate. Zamislite okus, nevjerojatno opuštajuće djelovanje i potencijalne prinose ove slijedne linije SAD X Barneys Farma koja jednostavno ostavlja bez riječi! Preci su joj Purple x Larry OG x Big Bud x Skunk #1 Ova dominantna Indica sa 80 cm, 18% THC i 1% CBD autocvjetajuća ljepotica nudi kombinaciju za kojom ćete sliniti te osigurava sretan, euforičan i opuštajući učinak koji je idealan za smanjenje stresa nakon napornog dana. Ako to još kombinirate s prepoznatljivim okusom pečene slatke pite od jabuka s klinčićima, zajedno s posljedičnim aromama koje izazivaju um i podsjećaju na Vašu omiljenu slastičarnicu. Očekujte zapanjujući prinos od 350-400 grama po biljci od našeg Purple Punch Auto™ sjemena za samo 50-60 dana!

5 Likes

Vrhunski! Sve na jednom mjestu! Svaka cast

1 Like