Pčele vole kanabis! Istraživači otkrili da bi konoplja mogla pomoći u spašavanju pčela

Konoplja pčelama pruža izvrsnu prehranu kada im je najpotrebnija, otkrivaju studije.

Konoplja privlači pčele u mnoštvu, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživači su testirali nekoliko sojeva i otkrili da ih pčele - i divlje i domaće - vole sve, posebno više sorte. To je neobičan nalaz s obzirom na to da kanabis ne posjeduje slatki nektar ili svijetle boje tipične za cvijeće koje privlače oprašivače. Istraživači nagađaju da je to nešto povezano s obiljem peludi koji se nalazi u cvjetovima konoplje.

pcela

Povrh toga, konoplja cvate upravo kada je pčelama najpotrebnije – od kraja srpnja do kraja rujna – upravo kada nestane drugo cvijeće pogodno za oprašivače.

Proširivanje uzgoja konoplje u Europi moglo bi pružiti hranu za pčele u doba godine kada im je na raspolaganju malo drugih mogućnosti, napominju istraživači. U preliminarnoj studiji prošlog ljeta, istraživači sa Sveučilišta Colorado State došli su do sličnih zaključaka. Postavili su zamke za pčele na poljima industrijske konoplje tijekom vrhunca cvatnje i prikupili gotovo 2000 pčela iz 23 različita pčelinja roda. Gotovo polovica njih bile su klasične medonosne pčele, ali domaće pčele solitare, kao što su Melissodes bimaculata i Peponapis pruinosa, pojavile su se u iznenađujuće “visokim omjerima”.

“Industrijska konoplja može igrati važnu ulogu u pružanju trajnih prehrambenih opcija za pčele tijekom sezone usjeva”, napisao je autor studije Colton O’Brien, znanstvenik za tlo i usjeve sa Sveučilišta Colorado State.

Istraživači primjećuju da raniji eksperimenti koji su promatrali usjeve poput genetski modificiranih cvjetova repice nisu proizveli isti volumen ili raznolikost pčela. Osim hrane, konoplja pruža stanište. Na kontinentu na kojem je velik dio površine posvećen mono-usjevima koji ne proizvode pelud i koji su prekriveni insekticidima štetnim za pčele, uvođenje više oprašujućih usjeva ključno je za opstanak pčela i ekosustava koje oni zauzimaju.

Do sada su se studije bavile samo nepsihoaktivnom konopljom, ali ako su pčele ovog francuskog pčelara bilo kakav pokazatelj, buduće studije bi mogle dokazati da i pčele vole kanabis koji sadrži THC!

3 Likes