Pokretne i nepokretne hranjive tvari

Koji su pokretni hranjivi sastojci

Pokretne hranjive tvari, poput dušika, mogu se prema potrebi premještati iz jednog dijela biljke u drugi.
To možete primijetiti na primjer kada imate manjak dušika. Donji dio biljke uzima za hranjive sastojke iz donjeg lišća kako bi ponovno upotrijebila dušik u gornjim razinama biljke.
To možete vidjeti kada list postaje žut, što znači da se iz njega isisava dušik.

Kako znati je li hranjiva tvar pokretna?

Ako nedostatak prvo utječe na starije lišće, izgledi su da su hranjive tvari pokretne, jer to pokazuje da biljka izvlači hranjive sastojke kako bi ih premjestila tamo gdje je potrebno.

Što su nepokretne hranjive tvari

Nepokretne hranjive tvari, poput kalcija, suprotne su pokretnim hranjivim tvarima; što znači da biljka ne može premjestiti hranjive sastojke po potrebi.
Ako biljka prođe kroz nedostatak, hranjive tvari neće se preraspodijeliti i vrlo brzo dolazi do lockouta.

Kako znati je li hranjiva tvar nepokretna

Ako biljka prođe kroz nedostatak nepokretnih hranjivih tvari, to će utjecati na novi rast, jer biljka ne može preraspodijeliti te hranjive sastojke tamo gdje je to potrebno, biljka tada ostaje mala i sklona raznim bolestima zbog svoje nevitalnosti.

Pokretne i nepokretne hranjive tvari za marihuanu

Pa pogledajmo koje su hranjive tvari pokretne, a koje nisu. Ispod ćete pronaći popis potrebnih elemenata za razvoj marihuane, kao i njihovu mobilnost.

5bb314f7d12f44c688a69bbf196d1c63

Ako imate nedostatak na biljci, provjerite je li hranjiva tvar pokretna ili ne. Ako je nepokretna, ovisit će o transpiraciji biljaka kako bi se došlo do različitih područja biljke. Što znači da će se oporavku nedostataka nepokretnih hranjivih sastojaka trebati više vremena nego mobilnim.

4 Likes