Prednosti upotrebe mikoriznih gljiva za uzgoj kanabisa

Posljednjih godina hortikulturna znanost prepoznala je izvanredne prednosti uvođenja organizama u tlu, poput mikoriznih gljiva, kako bi se povećala razina hranjivih tvari, kako bi se iste borile protiv bolesti (zloćudne gljivice/fungi), pa čak i dodala izvor vlage, ako je potrebno - što pruža biljci kontantni izvor hranjivih tvari i vlage kroz čitav ciklus rasta. To omogućuje gotovo svim growerima najbolju moguću žetvu.

Što je mikorhiza?
Mycorrhiza je pojam koji opisuje simbiotski odnos korijena biljke i gljiva. Ta veza započinje kada strukture poput navoja poznate kao hife prodiru u epidermu korijena biljke.

Zatim gljivice koloniziraju korijenje i distribuiraju hidalnu mrežu po cijelom tlu, povećavajući upijajuću površinu da biljka apsorbira hranjive tvari.

Iako su dva najpoznatija roda mikoriznih gljivica ektomikorizna i mikorizna gljiva, zapravo je identificirano mnogo više različitih rodova. Pored toga, u svijetu postoji više od 150 poznatih vrsta u različitim klimama i tlima.

Kako funkcioniše/radi mikorizna gljiva?
Gljiva od mikorize je član obitelji složenih organizama za koje se sada zna da su od velike koristi za rast i kvalitetu biljaka.

U pravilu većina tla bogatih mineralima već sadrži mikorizne gljivice, ali zbog današnjih problema, kao što su preopterećena tla, obrađena polja i nove građevine, većina tih tla često ima nizak sadržaj prirodnih mikoriznih gljivica, što je daleko premalo, da bi biljke imale pristojan rast.

Budući da su mikorizne gljivice specifične za domaćina, one će kolonizirati samo određene biljke, što znači da na nekom tlu domaće gljivice nisu u mogućnosti pomoći vam s novom gredicom koju namjeravate posaditi. Stoga vrijedi pravilo da je najbolje miješati nove mikorizne gljive pod zemljom prilikom sadnje svježih biljaka.

U slučaju metoda uzgoja bez tla - hidroponika, ključno je ručno dodavati mikorizne gljivice, jer ovi sustavi uglavnom ne sadrže prijeko potrebne korisne organizme, za hidro systeme se koriste biofilteri koji su vakcinisani sa mikoriznim gljivicama gdje se koloniziraju.

Ako ste koristili kvalitetno tlo (kompostirana zemlja/humus, ili allmix), vašim biljkama nije potrebno gnojivo sljedećih 3. ili 5. tjedana. U tlu bi trebalo biti dovoljno hranjivih sastojaka. Ali nakon toga, važno je koristiti odgovarajuće doze gnojiva.

Mikorizne gljive su poput malih rudara u zemlji koji pronalaze hranjive tvari i dostavljaju ih biljkama kako bi promovirali zdraviji rast kroz hidlanu mrežu. To također smanjuje potrebu oslanjanja na sintetička gnojiva koja će podržati snažan razvoj kod biljaka.

Gljive mikorize mogu transportirati vlagu iz medija i, ako je potrebno, premjestiti je u zonu korijena. To zauzvrat smanjuje ili usporava potencijalni rizik od deficita uzrokovanog stresom zbog nedostatka vode. Dokazano je da gljive mikorize štite biljke od toksičnosti soli i ostataka mikrohranila.

Mikorizne gljivice štite biljke od rizika truljenja korijena gutanjem korijenskih sekreta poput ugljikohidrata i promicanjem debljih staničnih stijenki u jezgri, što otežava prodiranje neželjenih patogena.

Biljke koje se opskrbljuju mikoriznim gljivicama uglavnom imaju prirodni viši prinos. Međutim, to se posebno odnosi na biljke koje su posađene u inferiornom, neplodnom tlu, u divljini.

Zaključak, postoje brojni dobri razlozi zašto te sitne gljivice treba uvrstiti u svoj portfelj korisnih pomagala za uzgoj. Na kraju, upotreba mikoriznih gljiva rezultira velikom žetvom i zdravijim biljkama.

Po mom mišljenju najbolji produkt na tržištu, je Mycorrhiza-Soluble, iz razloga što su kulture i sama kolonija mikorhize/trichoderme stalno friške, znači pri narudžbi dobivate friško zapakovan produkt iz aktulne produkcije u Švicarskoj, a ne kao kada naručite xyz mykorhiza produkt koji je importiran iz USA, i koji se skladištio min 1 god negdje kod domaćeg šopa prije nego što stigne do kupca, i na kraju je upitno pitanje, koliki procenat same kolonije je “živ”?

https://gluckspilze.com/Mycorrhiza-Soluble

10 Likes

@Limahaker420 To ti je to kaj si posipaval .Stvoriš malu vojsku koja radi za tebe .

1 Like

Jeje, videl bas jucer il prejkucer post taj, sam kaj sam možda premalo stavil na kolicinu koja je bila

2 Likes

1gram je dovoljan, i dovoljno je jednom vakcinisati na početku :slight_smile: a i ako misliš da je malo, možeš sljedeći puta dodati u vodu 1-2g pa tako zaliti biljke, nije nikakav problem :v:

5 Likes

Tebi su trebale bar 5onih kutija. :+1:

1 Like

Ma trebal je meni bager za to… 150x150 je rupa bila, bacil sam kutiju jednu cijelu, 100 ml mislim da je paket bil

2 Likes


Ja sam kupio ovo. Kako da dodam ovo u zemlju sada? !

2 Likes

@Igor u zemlju zatrpaj, 3-5cm ispod površine oko biljke, dodaj 5-10 bobica tih, jel to ovo:

Ovaj preparat treba da bude što bliže živom korenu ili klijancu /semenu/ kako bi se koren, seme ili klijanac našao u direktnom dodiru sa inokulom. Zbog toga kod sadnje golim korenom /drveće, lozni kalemovi, jagode i sl treba da budu umočeni u rastvor sredstva pre sadnje, a istovremeno da se ispod korena stavi dodatna količina sredstva. Kod semena bi bilo dobro da se nađe u neposrednoj blizini istog, pod uslovom da seme nije zaprašeno fugicidnim sredstvima. Kod travnjaka, livada ili golf terena, treba ga rasturiti po površini i posle dobro zaliti kako bi gljiva bila što bliže korenu.

Ako imaš kišnice ili destilirane vode (može i odstojala voda od 48h), baci 2 šake tih bobica unutra i ostavi jedno 24h da se natopi, pa sa tom vodom zaliješ, a prije toga oko biljke dodaš u zemlju nekoliko tih kuglica…

1 Like

Stavio sam po punu kasikicu za kafu,oko 1,5-2g . 50ak kuglica po biljci,da vadim dok se nisu raspale,polio sam sa po 20-30ml vode,odstojale ?