Predsjednik Zimbabvea naručio je biljke medicinskog kanabisa vrijedne 27 milijuna dolara

Objekt u Zimbabveu postavit će Swiss Bioceuticals Limited.

Predsjednik Zimbabvea u srijedu je navodno dao u rad farmu i tvornicu za preradu za uzgoj medicinskog kanabisa vrijednu 27 milijuna dolara.

Business Insider izvještava da je predsjednik Emmerson Mnangagwa “naručio farmu medicinskog kanabisa i tvornicu za preradu na Mount Hampdenu koju je osnovao Swiss Bioceuticals Limited u zapadnoj provinciji, Zimbabve… za proizvodnju kanabisa (mbanje ili dagga) u medicinske i znanstvene svrhe”, navodi se u govor da je “brzi razvoj pogona za preradu, koji daje značajnu vrijednost urodu, bio svjedočanstvo uspjeha vladine politike angažmana i povjerenja koje su švicarske tvrtke i investitori imali u Zimbabve i njegovo gospodarstvo.”

“Ova prekretnica svjedočanstvo je uspjeha politike angažmana i ponovnog angažmana moje Vlade. Nadalje pokazuje povjerenje koje švicarske tvrtke imaju u naše gospodarstvo kroz njihova kontinuirana ulaganja u Zimbabve. Izražavam svoje duboke čestitke tvrtki Swiss Bioceuticals Limited za ovo pravovremeno ulaganje u farmu medicinskog kanabisa, pogon za preradu i lanac vrijednosti, vrijedno 27 milijuna američkih dolara”, rekao je Mnangagwa u govoru u srijedu, a prenosi Business Insider.

Business Insider je izvijestio da je predsjednik “dodao da bi investitori trebali slijediti vodstvo tvrtke i otvoriti svoje poslovanje kako bi podržali mantru da je 'Zimbabve otvoren za poslovanje i biti spreman generirati stvaranje strane valute za zemlju”.

Najava farme dolazi gotovo tri godine nakon što je zemlja ukinula svoje zakone o zabrani uzgoja kanabisa jer je željela proizvesti novi usjev za izvoz. Godinu dana prije toga, 2018., zemlja je legalizirala medicinski kanabis.

Ukidanje zabrane dio je zajedničkih napora Zimbabvea da se okrene od svog dugogodišnjeg glavnog izvoznika, duhana, čiji je vodeći proizvođač na kontinentu.

Kako izvoz duhana donosi daleko manje novca poljoprivrednicima i proizvođačima Zimbabvea nego prije, mnogi u industriji zemlje prešli su na proizvodnju kanabisa.

U izvješću o ukidanju zabrane kanabisa 2019., Bloomberg je istaknuo da zemlja nastoji “pojačati prihode od izvoza i nadoknaditi globalnu kampanju protiv duhana, glavnog izvora strane valute”, a dužnosnici Zimbabvea tada su rekli da će u početku se fokusirati na konoplju i ljekoviti kanabis.

Ranije ovog tjedna, Reuters je detaljno opisao još mladu industriju medicinske kanabisa u zemlji i kako su se tamošnji farmeri prilagodili.

Reuters je, pozivajući se na analitičare Barclaysa, izvijestio da bi “globalna industrija kanabisa mogla vrijediti 272 milijarde dolara do 2028.”, te da je "ministar financija Zimbabvea Mthuli Ncube rekao da zemlja želi najmanje milijardu dolara od toga—više nego što trenutno zarađuje od svog vrha poljoprivredni duhan za izvoz.”

Reuters je istaknuo 35-godišnjeg uzgajivača iz Zimbabvea po imenu Munyaradzi Nyanungo, kojemu je izdana jedna od 57 dozvola za rad kanabisa u zemlji.

“Prodat ćemo kanabis po cijeni od 25 dolara po kilogramu, što je pet, šest puta više od onoga što vam može dati dobar urod duhana. Zapravo sjedimo na rudniku zelenog zlata”, rekao je Nyanungo za Reuters.

Nyanungo ima partnera sa sjedištem u SAD-u u tvrtki “King Kong Organics, koja isporučuje sjeme i druge inpute, kupila je staklenike prema ugovoru o otkupu prema kojem će tvrtka kupiti usjeve kanabisa za preradu.”

U srijedu je Mnangagwa, predsjednik zemlje, “također pozvao druge investitore s dozvolama da brzo operacionaliziraju svoje dozvole i licence za dobrobit gospodarstva općenito i ljudi posebno”, navodi Business Insider.

“Izazivam druge igrače unutar podsektora medicinskog kanabisa da brzo osnuju svoja poduzeća, usredotočujući se na dodavanje vrijednosti i poboljšanje. Razočaravajuće je da je od 2018. godine samo 15 od 57 subjekata kojima je izdana [licenca] za rad s kanabisom operativno”, rekao je Mnangagwa, a prenosi Business Insider.

2 Likes