Presađivanje biljaka - kada i kako?

Presađivanje je presudan trenutak u životu biljke kanabisa, u nekom trenutku korijenima je potrebno više prostora kako bi biljka mogla nastaviti rasti, ali kada je najbolje vrijeme za presađivanje i kako to učiniti sto nježnije da biljke ne dožive veliki stres?

 • Zašto presaditi biljku?

Ako biljku uzgajate u maloj saksiji, korijenje se raširi i u nekom trenutku nema više prostora. Cilj presađivanja je pružiti korijenima veće područje za širenje.

Ako biljku ne presadite i ostavite je u maloj saksiji, korijenski se sustav u nekom kasnom razdoblju neće razviti. Kad se to dogodi, biljka također prestaje rasti, jer rast biljke iznad zemlje snažno temelji na volumenu korijenske mase. Lijep primjer toga je bonsai, koji u osnovi nije ništa drugo nego stablo u maloj saksiji.

Biljka širi svoje korijenje u cijeloj fazi rasta i oko 2-3 tjedna nakon početka cvatnje. Prema tome, presađivanje treba obaviti što je ranije moguće, a u najboljem slučaju samo jedanput, tako da se korijenje brzo i bez intermedijskih zaustavljanja može prilagoditi konačnoj veličini saksije.

Napomena za automate: ni u kojem slučaju ih ne treba presađivati. Budući da automati dosežu cvatnju automatski, presađivanje bi stvorilo previše stresa, zaustavljanje vegetacije u kratkoj fazi rasta čini više štete nego dobrog, umjesto toga automatike bi trebalo od početka klijati i uzgajati u finalnim saksijama od 11 do 18L.

 • Kada presaditi biljke?

Ako krajevi korijena izlaze iz rupa u potovima, onda je to pouzdan signal za presađivanje biljke. To je znak da je saksija potpuno ukorijenjena i da korijeni traže više prostora.

Da bi biljku mogli presaditi, ona treba oblikovati najmanje tri para listova. Kotiledoni nisu uključeni. Prije toga korijenski sustav je najvjerojatnije preslab. Ako ste prethodno imali pune korijena, pot 0.3l (ili vjerojatno čaša) je premali.

Ako korijenje još ne viri van, korijenov sustav vjerojatno nije u potpunosti razvijen. Ako je to slučaj, ne biste biljku trebali još presaditi. Nije zajamčeno da je tlo dovoljno ukorijenjeno, moglo bi se raspasti ako biljku pokušate presaditi, zatim možete rastrgati ili oštetiti korijenje.

Biljku sadite samo tijekom faze rasta/vegetacije. Kao takvu, biljku možete presaditi do otprilike trećeg tjedna cvatnje. Nakon toga, biljka formira malo do skroz nikako novog korijena, presađivanje u kasnoj cvatnji bi bilo besmisleno. Općenito, trebali biste izbjegavati presađivanje u fazi cvatnje. To bi trebalo smatrati samo hitnim rješenjem.

Važno je da biljka bude zdrava i vitalna prije presađivanja. Ako ima problema poput nedostatka hranjivih sastojaka, prekomjerne gnojidbe ili drugih bolesti, biljka se još više oštećuje presađivanjem, u suprotnom, biljku je potrebno ponovno dovesti do vitalnosti prije nego što pomislite na presađivanje.

Nema više mjesta za korijenje - ova biljka vrišti za većom saksijom :biljka: :bud:

 • Izravno u krajnjem potu presađivati?

Kao grower, suočeni ste s izborom ili presaditi mladu biljku u saksiju srednje veličine ili je smjestiti izravno u veliku završnu saksiju.

Jednom manje presađivanje znači manje stresa za biljku. Morate znati da je presađivanje naprezanje biljke. Za nekoliko dana prestat će rasti. Za to vrijeme trebat će i manje vode i hranjivih sastojaka. Zato ne smijete pokušati spriječiti zaustavljanje rasta pretjeranim gnojivom ili vodom.

Ako se biljka presadi u gnojenu zemlju (allmix), mogu se dogoditi blaga izgaranja hranjivim tvarima odmah nakon sadnje. Zbog stresa i osjetljivog procesa rasta, hranjive tvari se ne mogu pravilno obraditi. Na listovima možete vidjeti spaljene rubove ili čak inducirane nedostatke. Ali ne brinite, svježe prebačena biljka također će se oporaviti u roku od tjedan ili dva.

 • Preporuka: Ako imate prostora/mjesta možete sa ovim načinom izbjeći šok presadnje, radi primjera, ako sadimo u 2x 25L saksije, potrebna nam je kanta od 50L sa poklopcom, zatim moramo 1 tjedan prije presađivanja, allmix (gnojenu zemlju) staviti u kantu, i zemlju u kanti vakcinisati sa kvalitetnom mikorhizom, zatim dodati šaku zobenih pahuljica, one nam služe da brže aktiviramo bakterije i gljive pomoću karbohidrata, bitno je sve dobro izmješati i zatim zaliti sa 2-4l vode (destilirana, jer ne želimo ubiti bakterije i dobroćudne gljivice u zemlji), vaš mix bi trebao ovako izgledati nakon 7 dana:

 • Koje finalne saksije/potove izabrati?

Uobičajene plastične kante dovoljne su kao završne/finalne posude. Važno je da su crne i neprozirne. U najboljem slučaju trebali bi imati kvadratni oblik kako bi optimalno iskoristili prostor.

Prava veličina ovisi o tome koliko prostora, posebno visine, imate u growboxu, ako imate samo 160cm na raspolaganju, biljka ne smije previše biti visoka, zbog čega su dovoljne manje saksije, tako da na visini dobijete nekoliko centimetara više.

S malim krajnjim/finalnim saksijama ne treba zaboraviti biljku pravovremeno poslati u fazu cvjetanja. Ako biljka predugo ostane u rastu/vegetaciji, korijeni u saksiji nastavljaju se širiti sve dok saksiju ne prerastu. To dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka, jer biljka želi nastaviti rasti u visinu, ali korijenje ne može pružiti toliko hrane.

Tablica u nastavku prikazuje moje preporuke za broj krajnjih posuda, uključujući volumen za uobičajene veličine growboxova za uzgoj.

Growbox Biljaka/Saksija
30x30x60cm 1x 8L1
40x40x160cm 1x 8L
60x60x160cm 4x 8L
DIY Box (77x47x167cm) 4x 8L
80x80x180cm 4x 11L
120x60x180cm 8x 11L
100x100x220cm 9x 15L
120x90x180cm 12x 15L
120x120x220cm 16x 19L
150x150x220cm 20x 19L
240x120x220cm 32x 19L
240x240x200cm 64x 19L
 • Postupak laganog presađivanja

Da bi presađivanje proteklo što glatko, tlo bi trebalo biti razmjerno vlažno da zemlja mlade sadnice ne bude suha i raspada se. To može nepotrebno ozlijediti korijen ili napraviti stres.

Ponekad je neizbježno da se odstrane manji dijelovi korijena tokom presadnje. Biljka se obično brzo oporavi sve dok je tlo u novom potu visokokvalitetno i biljka se može oporaviti od stresa i može rasti u širinu.

Postoji jednostavna metoda tako da biljka doživi što manje stresa, oblik male saksije u kojoj sadnica perfektno se urezuje u novu zemlju u finalnom potu.

Potrebno je:

 1. Sadnica u 0.3l potu
 2. Velika saksija - finalni pot
 3. Tlo za presadnju (u najboljem slučaju prethodno gnojeno - allmix)
 4. Voda (pH=6-7, EC=max 0,4)

Uzmite finalni pot za presadnju, i napunite zamlje sve do 90%, zatim stavite 0.3l pot sadnice u sredinu finalne saksije i zatim lagano okolo dodajte još zemlje dok ne napravite u sredini finalni kalup 0.3l sadnice, kao na fotogorafiji ispod:


Sada pažljivo podignite pot sadnice iz zemlje, i sada imate rupu točno u obliku vaše 0.3l pota sadnice, možete dodatno dodati mikorhize u rupicu gdje želite presaditi mladu biljku, za ostali postupak, pogledajte ovaj video snimak:

Neposredno nakon presađivanja biljci je potrebno manje vode i apsolutno nije potrebno gnojivo davati zbog stresa. Stoga morate započeti s malim obrocima zalijevanja i povećavati porcije čim biljka pokaže žeđ, a saksija postaje primjetno lakša.

Čim potrošnja vode znatno poraste, možete početi dodavati male porcije gnojiva. Kod prethodno oplođene (gnojene - allmix) zemlje, može doći do prikazivanja signala prekomjerne gnojidbe nakon presađivanja. Oni bi trebali nestati najkasnije nakon dva tjedna. Ako biljke i dalje pokazuju simptome viška hranjivih sastojaka, isperite zemlju.

Nakon presadnje biljke, pričekajte najmanje dva tjedna prije nego što započnete fazu cvjetanja. Tek tada je zajamčeno da se biljka u potpunosti oporavila od stresa.

 • Moguć uzgoj bez presađivanja?

U osnovi, moguće je početi direktno uzgoj u finalnoj saksiji. Sjeme se tada stavlja u tlo siromašno hranjivim tvarima (npr. Lightmix) i postupno se dodaje više gnojiva kroz rast biljke.
Ovo je učinkovit postupak, posebno za automatske cvjetne sorte (automatike), jer se one često lošije suočavaju sa stresom presađivanja nego fotoperiodne sorte.

5 Likes

Da kažem svoje iskustvo sa presadnjom automata, pikal sam u finalnu teglu
i presadil, probao svakak , nisam imal problema. Blago meni. :seedling::seedling::green_heart::seedling::muscle:

5 Likes

Ponekad presadim automate, zavisi kakav fenotip kod biljke me potrefi, ako već primjetim gust i brz rast u prvih 2-3 tjedna, a od početka koristim 6l saksiju, onda vjerovatno ću presaditi u većini slučajeva biljku u saksiju od max 15l, većini automata više i ne treba po mom mišljenju jer budu vrlo brzo gotovi.

Bitno je napomenuti da kada sadite u finalnom potu, da morate prvi sloj tla držati lightmix zemljom, ja inače kada sadim u finalnom potu, klijam sjeme automata u tresetnim tabletama koje natopim u ph korigiranoj i destiliranoj vodi, zatim istu tabletu sa sjemenkom presadim u finalni pot gdje ostavim da biljka izklija iz sjemenke - rupicu za tabletu u finalnom potu možete mikorhizom vakcinisati (1g).

(Ako koristim gnojenu zemlju - biobizz allmix, i primjera radi 15l saksiju, natrpam prvih 10l allmix zemlje, ostalih 5 pomješam sa lightmix i allmixom zemljom da dobijem smjesu od 50-50%), uz to možda dodati booster poput taste improvera i kakvo organsko PK gnojivo u slučaju nedostatka hranjivih tvari u cvatnji, više za automatike ne trebate.

2 Likes

Do sada sam radio samo sa foto biljkama,domaćicama i presađivanje je bilo sastavni deo growa,pre par dana stigli atomatici i uzeo sam da experimentišem malo pa sam jedan posadio u mali pot0,7 , a drugi u završni 6,5l. Inače je razlika u nicanju 7-8 dana jer sam ima problem sa klijavošću . U finalnoj je Diesel ,a u maloj ili Quick one ili Kush , nisam obratio pažnju šta radim. Juče je prvi put zalivena ful ,a do tad samo fajtalica,za par dana presađivanje,taman da se malo prosuši supstrat. Inače koristim Florabelu žutu,provereno neje potrebno đubriti prvih 20 dana ,može samo Slavol ili neki sl buster,aminokiseline i sl. Pozdrav

2 Likes

Pozdrav , @Igor , mislim da neće bit problema sa nijednom .
Vidim da je RQS banka sjemena .Imal sve koje si nabrojal više puta , nikad problema ,dal piknul u final ili u išel sa presadnjom fakat nikad problema .Sretno :ok_hand: :seedling:

3 Likes

@Green420 poslušala sam tebe , ako mi ne uspije you owe me big one :rofl::rofl::seedling:

2 Likes