Reznice konoplje u kamenoj vuni

Današnja tema je: Kloniranje kanabisa/reznica s podlogom za uzgoj na kamenoj vuni. U drugom postu na forumu objašnjavam kako možete (prilično jednostavno) uzgajati reznice kanabisa u zemlji. Ali zašto biste uopće trebali raditi ovaj posao?

uzgoj org kanabis reznice

S jedne strane, reznice iz ženske biljke kanabisa sa 100% jamstvom postaju ženska biljka kanabisa. To je zato što je reznica točna genetska kopija matične biljke. Dakle, nije identičan samo spol, već i visina biljke, prinos, kvaliteta pupova itd. ali i osjetljivost na bolesti, štetnike, plijesan i druga svojstva. Ukratko: klon matične biljke joj je 100% IDENTIČAN. Stoga je od iznimne važnosti da se matična biljka pažljivo odabere prilikom rezanja. Ali KOJI je najbolji način za izradu klonova pri uzgoju kanabisa?

Postoji nekoliko različitih metoda koje ću vam pokazati u ovom i sljedećem postu. Kao što je već spomenuto, danas se radi o kloniranju kanabisa s kamenom vunom.

Za uspješno kloniranje pri uzgoju kanabisa potrebna je čistoća, toplina, zdrava matična biljka i malo njege.

Priprema

Prije nego počnete s obrezivanjem reznica konoplje i kako biste postigli gotovo 100% uspjeh, morate uzeti u obzir sljedeće točke:

 • Odaberite jaku, zdravu i žensku majčinu biljku
 • Higijena je izuzetno važna! Prije toga temeljito operite ruke.
 • Čist radni okoliš i alati su obavezni (žilet, škare ili slično mogu se čistiti alkoholom)
 • Morate imati svoj pH uravnotežen medij za uzgoj spreman za sadnju svježe rezanih reznica
 • Svi vaši alati moraju biti na dohvat ruke prije nego počnete rezati klonove

Kamena vuna “Rockwool” je izvrstan izbor za reznice konoplje. Sterilna je, biorazgradiva i “transplantacijski šok” je minimalan. Međutim, kloniranje kanabisa korištenjem kamene vune više je posla nego kod zemlje.

Potrebni materijali

 • Gel za kloniranje
 • Nove, sterilne britvice
 • Oštre škare
 • Kocke kamene vune 2,5 cm³
 • Čvrsta nosila/ladica
 • Plastična kupola (potrebna za postizanje visoke vlažnosti za klonove)
 • Rasvjeta (fluorescentna cijev)

Dodatni materijali

 • Grijaća prostirka
 • Izopropil alkohol
 • Umetak za kocke kamene vune (da se kocke ne bi prevrnule)

Savjet: Koristite samo destiliranu vodu! Alternativno, također možete ostaviti vodu iz slavine otvorenu 24 sata kako biste razgradili klor. Osim toga, voda uvijek treba biti sobne temperature.

Pripremite kamenu vunu

Prvi korak za pripremu kamene vune je namakanje preko noći u otopini pH vrijednosti od 4,5-5,5 tijekom 24 sata. Osim toga, ako postoji, plastičnu ambalažu treba unaprijed ukloniti.

kamena vuna

Nakon što odsiječete klon, on će uvenuti u roku od nekoliko minuta, stoga provjerite imate li sve svoje alate na dohvat ruke prije nego što počnete.

 1. Umočite škare i žilet u alkohol
 2. Očistite radnu površinu tako što ćete je prebrisati alkoholom
 3. Pustite da se kocke kamene vune osuše i stavite na nosila
 4. Izbušite 1/4" duboku rupu u svakoj kocki
 5. Pokrijte kocke plastičnim poklopcem i stavite ih na grijaću podlogu ako je imate (ako prethodno zagrijavate kamenu vunu oko ½ sata, gotovo 100% zajamčena je uspješnost)

Selekcija i obrezivanje klonova

Najbolji klonovi dolaze s vrha biljke kanabisa jer imaju najviše hormona rasta. Reznice bi trebale imati 2-3 lista i nešto tvrdo deblo, a ukupne duljine oko 7,5 cm. Osim toga, reznice bi trebale imati sočnu zelenu boju, znak da su već zrele.

Choosing-Clones

Reže se neposredno iznad lopatice ventilatora. Rez treba napraviti sterilnim žiletima ili škarama. Pronašao sam ovu fotografiju na internetu, nažalost rezolucija je malo loša:

Selecting-The-Clone

Ostavljanje izbojka i lista na majci omogućuje da preostali izdanak nastavi rasti i da iz tog čvora izraste još jedan izdanak. Kada uzimate reznicu, morate je rezati dovoljno dugo da imate barem jednu podrezanu internodiju ispod medija. Pokušajte uzeti reznicu koja je duga najmanje 3 inča. Nakon što je rez napravljen, odrežite sve listove i grane osim gornja dva lista i rastući vrh grane. To će ostaviti lijepu strukturu za sadnju. Obavezno koristite sterilno čist alat prilikom reza.

Posadite reznicu

Prije nego što svježe izrezani klon stavite u medij za uzgoj, umočite ga u gel za kloniranje. To podupire zdrav rast reznice i neophodno je da se na kraju dobiju zdrave biljke. Svježe izrezani klon ni u kojem slučaju ne smijete jednostavno odlagati na radnu površinu, jer bi se u stabljici mogao stvoriti mjehur zraka, koji onemogućuje apsorpciju vode i hranjivih tvari.

klon u gel

Sada možete pažljivo umetnuti stabljiku u rupu u kamenoj vuni i malo stisnuti kamenu vunu kako biste je zatvorili.

Zatim trebate staviti reznice ispod “plastične kupole za vlažnost” i koristiti raspršivač vode kako bi kupola održala vlažnost. 18 sati svjetlosti dnevno s 2-3 fluorescentne cijevi koje nisu previše jake iznad vašeg malog staklenika savršeno je za male biljke konoplje. Ako lišće počne žutjeti, nemojte paničariti, to je normalno. Nakon četiri dana kupola se može ukloniti, a nakon 7-10-ak dana korijenje bi trebalo viriti iz kockica kamene vune.

sadnice

Navodnjavanje

Reznice konoplje treba zalijevati svaki drugi dan dok su još u “plasteniku”, zatim svaki dan. Kockice ponekad možete pustiti da se malo osuše (ne do kraja!) kako bi biljka počela “tražiti” vodu. To dovodi do bržeg rasta korijena. Nakon što korijenje postane vidljivo, možete ga zalijevati i dva puta dnevno kako biste ga održali vlažnim.

Nakon 14 dana trebao bi izrasti kompletan korijenski sustav i biljka kanabisa je spremna za presađivanje.

1 Like