Što je CBG (Cannabigerol)?

CBG, kanabigerol, ima ogroman medicinski potencijal u liječenju boli i mučnine, uključujući Huntingtonovu bolest i multiplu sklerozu.

To je fitokanabinoid iz biljke konoplje i nije psihoaktivan. Jedan je od prvih kanabinoida u procesu rasta biljke. To kasnije rezultira, na primjer, CBD-om, THC-om i CBC-om.

Istraživanje je još uvijek u povojima, ali vjeruje se da je CBG blagi antagonist CB1 receptora. Također se vjeruje da CBG komunicira s CB2 receptorima. Nažalost, još nije potpuno jasno ima li agonistički ili antagonistički učinak (tj. Pojačavajući ili suprotstavljeni učinak).

Postoje dokazi da kanabigerol ima niz ljekovitih blagodati. Pokazuje ogroman potencijal za liječenje širokog spektra karcinoma.

Istraživači su proučavali rast stanica karcinoma koristeći in vivo model koristeći miševe s rakom debelog crijeva. Pomnim praćenjem rasta stanica raka kod miševa koji su bili podvrgnuti liječenju CBG-om, istraživači su otkrili da je CBG u stanju inhibirati rast tumora. To čini djelujući kao antagonist određenog gena (poznat kao TRPM8) i aktivirajući niz drugih (uključujući TRPA1, TRPV1 i TRPV2).

Druga studija objavljena 1996. otkrila je da CBG ima slične učinke na melanom. Utvrđeno je da CBG značajno smanjuje rast stanica melanoma u koži miša.

Drugo istraživanje uspoređivalo je antikancerogeno djelovanje CBG-a s nizom drugih tvari, uključujući geraniol, olivetol i još mnogo toga. Studija je pokazala da CBG ima najveću aktivnost inhibiranja rasta protiv stanica raka među svim ispitivanim tvarima.

CBG za neuroprotekciju (sprječava umiranje živčanih stanica)

Drugo je istraživanje pokazalo da je CBG vrlo aktivan kao neuroprotektor, poboljšavajući motoričke deficite, a istovremeno čuvajući neurone. Studija je također pokazala da CBG može pozitivno utjecati na ekspresiju nekih gena povezanih s Huntingtonovom bolešću.

Studija koju su proveli istraživači iz Vivacell Biotechnology España, otkrila je da je kanabigerol snažno protuupalno i neuroprotektivno sredstvo. Koristeći in vivo model, istraživači su otkrili da je CBG pomogao u posredovanju simptoma MS-a dok je modulirao ekspresiju ključnih gena uključenih u bolest.

Obje studije zaključuju da CBG, i sam i u kombinaciji s drugim kanabinoidima / tretmanima, obećava modalitete liječenja i Huntingtonove bolesti i multiple skleroze.

CBG i ublažavanje boli

Istraživanje Otsuka Pharmaceutical i GW Pharma pokazuje da je CBG pomogao miševima da se oporave od bolova uzrokovanih kirurški izazvanim oštećenjem živaca.

Budući da neuropatska bol uglavnom ne reagira na liječenje opijatima i drugim lijekovima, to je ogroman napredak u liječenju ove vrste boli. CBG je zahtijevao samo male doze kod pokusnih miševa, koje su bile najučinkovitije u ublažavanju neuropatske boli.

Također je utvrđeno da CBG smanjuje očni tlak u mačaka s glaukomom. Napokon, CBG je također pokazao protuupalni učinak koji može pomoći u liječenju i upravljanju upalnim bolestima crijeva. Također djeluje protiv mučnine i povraćanja.

Sažetak

 • CBG regulira CB1 i CB2 receptore i tako pomaže održati naš endokanabinoidni sustav u ravnoteži.
 • CBG je u stanju potaknuti rast novih moždanih stanica. Svojstvo koje ima vrlo malo tvari.
 • CBG utječe na ravnotežu serotonina, dopamina i noradrenalina i na taj način može pridonijeti uravnoteženom raspoloženju.
 • CBG djeluje protugljivično i stoga je koristan i učinkovit protiv gljivičnih bolesti
 • Istraživač Ethan B. Russo također je u studijama mogao dokazati svojstva ublažavanja boli i antidepresiva.
 • U početnim studijama CBG je pokazao obećavajuće rezultate u borbi protiv multirezistentnih bolničkih klica.
 • CBG osigurava opuštanje mišića i smanjuje anksioznost, što je posljedica njegovog pozitivnog utjecaja na vlastiti GABA sustav u tijelu.
 • Studija na miševima otkrila je neuroprotektivna svojstva kod Huntingtonove bolesti.
 • Zbog svojih protuupalnih, protugljivičnih i antibakterijskih svojstava, sposoban je ojačati naš imunološki sustav.
 • CBG može postići znatan uspjeh u kožnim bolestima kao što je neurodermatitis.
 • U svom radu 2018. godine talijanski su istraživači izjavili da upala i oksidativni stres igraju središnju ulogu u neurodegenerativnim bolestima, uključujući Alzheimerovu, Parkinsonovu i multipu sklerozu. GBG sprječava oksidativni stres i pokazuje izvanredna neuroprotektivna svojstva.
 • Kao dio svoje studije, izraelski su istraživači ispitivali učinke ekstrakata kanabisa na stanice raka debelog crijeva i adenomatozne polipe. Ovdje se pokazalo da je posebno CBG uzrokovao zaustavljanje stanica u stanicama raka debelog crijeva i apoptotsku smrt stanica.

Zaključak

Prilično je očito da je kanabigerol pokazao ogroman ljekoviti potencijal. Činjenica da je riječ o nepsihoaktivnom spoju posebno obećava medicinsku upotrabu. Opojni učinci THC-a i drugih psihotropnih kanabinoida često odvraćaju mnoge ljude koji bi željeli testirati prirodnu snagu konoplje.

Sorte bogate sa CBG:

4 Likes

Bravo kolega :ok_hand: fino si to sve napisao :+1: :+1: :+1:

2 Likes

Odlično :+1:
Treba širit znanje!

2 Likes