Sušenje kanabisa (marihuane) i (konoplje) CBD-a cvjetova

S toliko usredotočenosti na faze uzgoja kanabisa, rasta i cvjetanja, lako je previdjeti dvije jednako važne faze - sušenje i stvrdnjavanje (fermentiranje), potonje koje se ponekad naziva i “curing”. Ako se cviječe ne osuši kako treba, ne samo da će im nedostajati okusa, već će rezultirati i razočaravajućim porastom.

Za one koji nikada nisu razmišljali o važnosti sušenja i kjuringa, ili nemaju pojma kako to najbolje učiniti, sve informacije koje su vam potrebne možete pronaći u nastavku.

Što je sušenje i stvrdnjavanje/curing?
Prije nego što uronimo u pet praktičnih savjeta za sušenje i stvrdnjavanje, najprije nam pomaže razjasniti razlike između ova dva ključna procesa. Iako su u osnovi slične, suptilne razlike pokazuju se neprocjenjivim kada pokušavate uzgajati vlastitu biljku.

Sušenje kanabisa
Sušenje se vrši odmah nakon berbe. Pomaže u uklanjanju površinske vlage iz cvjetova i ubrzava razgradnju klorofila u biljkama. Klorofil može biti ključan za fotosintezu, ali nakon berbe više nije potreban i služi samo da cviječe dobije loš okus.

Curing/stvrdnjavanje
Stvrdnjavanje se odvija nakon sušenja i nastavlja uklanjati vlagu iz cviječa. Cilj je pogoditi idealnu točku (“Cure Zone”) između blago vlažne i vrlo suhe razine. To ne samo da poboljšava okus cviječa, već i njihovu potenciju!

Što je važno kod sušenja i stvrdnjavanja cvjetova kanabisa i CBD-a?
Sušenje i stvrdnjavanje su kritični iz nekoliko razloga. Iznad svega, poboljšavaju sljedeće aspekte:

  • Okus: Pravilno sušenje i stvrdnjavanje poboljšava profil okusa cviječa
  • Potentnost: izkjurani cvjetovi imaju višu razinu kanabinoida, uključujući THC i CBD.
  • Iskustvo pušenja: sušenjem se uklanjaju neugodne biljne kemikalije, što rezultira glatkijim dimom.
  • Trajnost cviječa: Zahvaljujući uklanjanju šećera i škroba, cviječe traje dulje kada se osuši i izkjuraja.

5 savjeta za uspješno sušenje i stvrdnjavanje kanabisa
Sada kada je poznata važnost sušenja i stvrdnjavanja kanabisa, vrijeme je da prijeđemo na naših pet najboljih savjeta na tu temu.

  1. Praćenje temperature i vlage

Održavanje točne temperature i vlage ključno je za proces sušenja i stvrdnjavanja. Ako je temperatura previsoka, cviječe će se prebrzo sušiti i postati lomljivo, dok loša kontrola vlage može učiniti cviječe mokrim i kašastim.

Optimalna temperatura za sušenje i stvrdnjavanje je oko 20°C.
Optimalna vlažnost zraka za sušenje je oko 50% relativne vlažnosti, dok je za stvrdnjavanje potrebno nešto više (60 do 65%).

  1. Nemojte komplicirati sušenje i stvrdnjavanje

Najmanje kompliciran pristup ne samo da olakšava život, već obično daje i najbolje rezultate. Da se osuši, jednostavno objesite ubrane grane na vješalicu u šatoru za uzgoj i ostavite ih da vise pod gore navedenim uvjetima do tjedan dana.

Za stvrdnjavanje će poslužiti svake čiste i desinficirane staklenke, pod uvjetom da je nepropusno. Ako nemate tamno mjesto za pohranu staklenki s cviječem, odlučite se za neprozirnu posudu radije nego za tipičnu staklenku. Sve dok se cvijele drži podalje od prekomjerne topline, svjetlosti i zraka, dobro će se izkjurati.

  1. Ulaganje u Humidity Packs (Boveda)

Paketi za kontroliranje vlage najvažnija su investicija koju uzgajivač može napraviti. Ako se cviječe previše osuši, možete ih spasiti tako da u staklenku s cviječem dodate paket za vlagu i ostavite ga nekoliko dana. Isto vrijedi i ako je vlažnost zraka previsoka, a cviječe je još vlažno. Ukratko, hidratantni paketi su jednostavni, učinkoviti i trebali bi biti stalni pratilac cviječa

  1. Duže je bolje

Sušenje bi trebalo trajati samo pet do deset dana (ovisno o uvjetima), ali kada je u pitanju stvrdnjavanje/kjuring, duže je bolje. Cviječe treba ostaviti u posudi najmanje dva do četiri tjedna da se stvrdnu. Međutim, ako ih ostavite dulje, neće izgubiti potenciju.

Umjesto toga, okus i potencija mogu se još više poboljšati, a neki uzgajivači zapravo kjuraju svoje cviječe i do šest mjeseci! Samo pazite da jednom tjedno otvarate staklenke da uđe zrak.

  1. Ne brinite ako cviječe postane manje

Cviječe će se dramatično smanjiti između prvog dana berbe i posljednjeg dana stvrdnjavanja! Međutim, to je sasvim normalno i nema razloga za brigu. Cviječe se samo unaprijed pojavljuje tako veliko jer sadrže višak vlage i biljne kemikalije. U nekim slučajevima, njihovo sušenje može smanjiti veličinu cviječa i do pola.

Ovo je naših pet osnovnih savjeta o tome kako osigurati da pravilno sušenje i stvrdnjavanje izvuku maksimum iz kanabisa i CBD cviječa. Kao i sa svime što je povezano s kanabisom, sušenje i stvrdnjavanje, vještina je koja zahtijeva vježbu da bi se svladala i o kojoj uvijek treba znati više.

U svakom slučaju, neka vas ne smeta dodatno vrijeme potrebno za sušenje i stvrdnjavanje. Čak i ako morate čekati nekoliko tjedana (ili mjeseci) na gotov cvijet, konačni okus, potencija i iskustvo pušenja će nadoknaditi potrošeno vrijeme na stvrdnjavanje