Svijetla za uzgoj - Quantum Boards, LED, COB, HPS, CFL

Kod biranja količine Watta koju vaša rasvjeta proizvodi ona vam može najviše koristiti kao sredstvo orijentiranja pri kupnji lampe. Za jednu biljku u prostoru od 1/2 m kvadratnog, automatik sorta, dovoljna je lampa i od 150W no ukoliko imate sredstva preporučamo da na kvadratni metar koristite najmanje 300W.

Lumen

Mjerna jedinica koja označava dostupnost svjetla iz izvora. Jedan lumen je otprilike jednak lumenima koje sadrži jedna manja svijeća odnosno jedna žarulja od 100W proizvodi oko 1800 lumena.

Lux

Intenzitet svjetla odnosno rasprženost svjetla po površini. Lumen/ m2

Biljkama je potrebno 25000-50000 Lux-a da održavaju normalan rast i razvoj. Ukoliko biljke izložite nekim slućajem izložite intenzitetu većem od 90 000 lux-a dolazi do solarizacije odnosno do anomalija u fotosintezi.

Temperatura boje/ Spektar

Temperatura boje se mjeri u Kelvinima. Što više Kelvina sadrži neki izvor svjetlosti to je veći spektar boja koje on pruža. Marihuani je potrebno više određenog spektra boja u pojedinim fazama rasta te se danas razvijaju posebne lampe( LED , HPS ) kako bi se biljci pružio maksimum po pitanju širine spektra koju lampa proizvodi. Danas su proizvođači koristeći sve dolje navedene tehnologije uspjeli u svaku implementirati “full-spectrum” odnosno puni spektar boja čime se postigla maksimalna efikasnost lampe u svakoj fazi. Primjerice faza vegetacije zahtjeva više plavog spektra dok faza cvjetanja zahtjeva više crvenog spektra. A sada u modi Quantum B svijetle bijelo 3500K , odradi sve .
Ne pokušavajte uzgajati sa žaruljama odnosno „sijalicama“ jer s njima* biljci ne možete pružiti* ni približno dovoljno lumena te je intenzitet svjetla premalen.*

CFL rasvjeta

uzgajivaći uz korištenje ovog tipa rasvjete moraju imati ventilacijski sustav zbog mogučnosti ekstremnih temperatura u prostoru za uzgoj što bi loše utjecalo na biljku.*
može se spustit na 10 cm od biljke .

LED(Light emitting Diode) rasvjeta

LED tehnologija polako ulazi u sve pore našeg života pa tako i u profesionalni uzgoj marihuane. Glavne odlike LED rasvjete za uzgoj su njezina cijena i potrošnja. Naime, LED rasvjeta je uz Plasma rasvjetu najskuplja investicija za uzgoj no danas možda i najisplativija zbog svakodnevnog napretka LED tehnologije. Dobra stvar kod LED rasvjete jest ta što se tržište, iako je mlado već je formirano te je to omogućilo razvoj posebne LED rasvjete za uzgoj . Danas na netu možete naručiti jeftine LED lampe za uzgoj sa punim rasponom spektra svjetlosti.
LED lampe za uzgoj ne zahtijevaju prigušnice i spajaju se direktno u utičnicu i što je najkorisnija stvar kod LED rasvjete, ne griju se!
Naime, LED lampe stvaraju jako malo izlazne temperature pa su pogodne za uzgoj gdje nemate mogućnosti za pravilnu ventilaciju prostora.

Optimalna udaljenost 40-50 cm ovisno o snazi i.
JA kad sam koristil LED panele , udaljenost se kretala od 40-60cm na vege modu , pa spustil na polovici cvatnje laganini prema 35 cm , nikad ispod te granice. :ok_hand:

Kod kupovine opreme za uzgoj, a posebno rasvjete uvijek računajte na to da imate da imate pravilan omjer prostora i svjetla te da optimalno rasporedite svoje biljke kako bi svakoj dali maksimalno najbolje uvjete kakve dobivaju vani na sajtu jer sve to kasnije utjeće na količinu uroda.

Isprobal sam par vrsti LED lampi (MArs hydro , Hans ,HPS) to sam koristil ,i ja vidim razliku kod tih modela, ali preko kolege @Flo koji je isprobal ama baš sve tipove svijetla , pa kaže nema boljeg od Quantum Bordsa , čip Samsung LM301B ima i boljih možda , OSram mislim bar ,no ne ulazim u to ,to mi slaba strana ,samo slušam savjete iskusnijih .
Koristim Zeus panele -čip LM301B samsung ,Njemačke firme Led tech


:sunny: :sunny: :sunny: :sun_with_face: :sun_with_face: :sun_with_face:

Zaobiđite kineske kopije epistar 3 W il 5 W , trenutno sada za 150 eura kupiš QB ,čuda se dobiju za tu cijenu .

4 Likes

Cao gde mogu najpovoljnije da se kupe ove lampe

3 Likes

Ove lampe možeš kupit na LED-TECH DE

2 Likes

Gledaj model 308xt, taj netreba hladnjak ili 308 taj je jeftiniji, pa nađeš negdje heatsinkove i staviš gore na panele, ja imam 3500K verziju.
Sad imaš i 308 xt koji je jaći, a i skuplji, pazi na oznake lako se pobrka.
Imaš i bundle sa 2, 4, 6, 8 Zeusa. I znaj nećeš proć nigdje jeftinije ako ideš na QB panele.Lupaj https://www.led-tech.de/ u tražilicu

3 Likes

Jeftiniji je Zeus compact 308. On je manjih dimenzija i diode su mu bliže, pa je potreban heatsinc. Ali iste je snage…
On je oko 65€,a sa heatsincom 99€.
Sada ubiti ima 4 vrste Zeusa. Zeus compact, Zeus xt 308(lm301b) ,Zeus 308xt ONE(lm301h) , Zeus 308xt cri 90 (lm301h) i Zeus 308xt sa hyper red ledicama!

2 Likes

Evo neke nove opcije za kupit diy 240 W

https://www.led-tech.de/de/search?search=zeus&page=4

Ili nešto ovako i možete i tu odabrat opciju b ili h verziju
https://www.led-tech.de/en/ZEUS-LIGHTNING-S-DIM-150W-LM301H-3500K

2 Likes

Jel mi iko moze dat savjet koja je bolja od ovih dva svitala i dali su vridni tih novaca


Koliko želiš prostora pokriti? Cijena je paprana, pogledaj kod našeg partnera uz popust od 5% iduće kombinacije:

2x FluxShield Gold (svaki panel troši pojedinačno 240w) na 480 wati napajanju

€707,75 sa popustom

… ili nešto modularno, poput Triple Bar - FLUXengine x6 530w ukupno sa 2 panela


2x ovakva setupa na cijeni od €778,81 sa popustom

Kod za popust: uzgoj.org

Ljep pozdrav

Trazin velik ppfd ne samo u sredini nego po cilom boxsu,iman box 4x4 neznan da li bi ovaj tripl bar pokria svaki kutak perfektno,daj ppfd odlično raspoređen po boxu ovaj sta namjeravan uzet ima 8 bara

Ili si pomoću kalkulatora izračunaj koliko ti modula treba:

Ako želiš nešto custom, da popuniš svaki kutak perfektno i da si podesiš najbolji spektrum:

(isto pomoću controlera možeš kanale dimmati)

4x4, 122x122cm jel, 2 ovakve ploče na toj površini su overkill:

2 Likes

Odlično kolega. Opet amo nešto naučili​:+1::+1::+1:

1 Like

@Duje02 ako oces VELIK ppfd na 4x4, uzmes onda 4x silver shielda i dodas far red dodatno:

1 Like


Kakav je ppf?

1 Like

@Duje02 koliko novaca?

1 Like

655 eura eo narucia san ga ima 4 dana

Isplati se za te novce necu nac bolje bar ja mislin

i tata bi sine… :bud: :rasta: :vutra: :ram:2 Likes

Zabunom su mi poslali model od 1100 eura narucia san jeftiniji od 650

da nas tesla vidi kako se patimo sa silnom strujmo, gorilo bi kod njega sve bez žice, svi spektri konstantinum…

@Duje02 brutalica ti je svjetlo :sun_with_face::sun_with_face::sun_with_face::sun_with_face: