Terpenoidi-Terpeni

Kada mirišete parfem,mirišete terpenoide ili terpene, kako ih često nazivaju. A kada mirišete konoplju, također mirišete terpene, jer sami kanabinoidi nemaju miris. Konoplja proizvodi više od 200 terpena. Terpeni su najčešče biljne kemikalije u prirodi - identificirano ih je 30 000. To su aromatični sastojci svih esencijalnih biljnih ulja i nalaze se u svim začinima, voću i povrću. Američka agencija za hranu i ljekove prepoznala ih je kao sigurne dodatke prehrani. Oni su farmakološki aktivni i u sinergiji s kanbinoidma
.
Članak " Konoplja i extrakti konoplje: veći od zbroja njihovih dijelova" koji su 2001. godine napisali John McPortland i Ethan Russo, usmjerio je pozornost na ulogu terpena u farmakologiji konoplje. Korisnci konoplje dugo su uočavali blage inačice u psihoaktivnim učincima različith sorti. Istraživanje ovih terpena i nihove sinergije sa s kanabinoidima počinje objašnjavati kako različite sorte konoplje mogu proizvesti mnoge učinke, iako možda imaju goto iste sastave kanabinoida.

Neki važni terpeni pronađeni u konoplji uključuju: pinen, limonen, micren, ocimen, terpinolen, linalol i beta-kariofilen. Oni se u prvome redu nalaze u trihomima biljke, što može dokazati svatko tko dotiče cvjetove konoplje.Terpeni poprilično lako hlape, osobito mirisni monoterpeni, pa brzo nestaju iz sušene konoplje bez prikladnih mjera skladištenja. U Nizozemskoj, gdje se soj konoplje Jack Herrer ozrači gama-zrakama u ljekarnama da bi se smanjio broj ikroba, terpeni se uništavaju takvim tretmanom. Također se pokazalo da je narančin sok ozračen gama-zrakama izgubio neke terpene u tom procesu. Terpeni su Farmakološki aktivni čak i pri sićušnim razinama ili koncetracijama, do 0,05 posto težine. Zanimljivo je da kanabinoidi mogu pvećati sposobnost terpena da prođu krvno-moždanu prepreku povečavajuči propusnost membrane.
terpeni su lipofilni (vole masti) i hidrofobni ( ne vole vodu) poput kanabinoida te mogu biti u interakciji s mnogo različitih receptora u mozgu i tijelu.

PINENI - Alfa-pinen i betapinen, su monoterpeni koji se nalaze u mnogim četinjačama. Pinen je odgovoran za večinu mirisa božićnih drvaca. Također je glavni sastojak turpentina. Aktivnost otapanja pinena jedan je razlog zašto su plastične vrećice loš izbor za skladištenje konoplje,jer laki terpeni mogu rastopit plastiku. Pinen inhibira enzimsku aktivnost u mozgu, pa ta inhibacija pomaže u kratkoročnom pamčenju, što bi moglo objasnit zašt sorte konoplje s visokom razinom pinena, ne uzrokuju probleme s pamčenjem koji se povezuju s drugim sortama koje imaju visok udjel THC-a. Ovaj terpen je povezan sa sortama kao što je Kona Gold.
69d7a7a1019ef59ffcdc7d8a18e71c67
(molekula alfa-pinena)

LIMONEN - Limonen uobičajen u agrumima, osobito u njihovoj kori. Limonen i terpinolen su terpeni odgovorni za citrusni miris nekih sorti konoplje. Sorte poput Tagerine Dreamimaju visoku razinu limonena , a sotra Lemon Jack Herrer ima visoku razinu terpinolena, ali obje sorte karakterizira itražena citrusna aroma. Kod konoplje se ta aroma povezuje sa stimulirajućim učincima i podizanjem raspoloženja. Kliničke studije o limonenu su pokazale znatan antidepresivni učinak
(Molekula limonena)

MIRCEN - Mircen je dosegnuo najveću koncentraciju bilo kojeg terpena pronađenog u sorti konoplje te čini više od 30 posto ukupnog esencijalnog ulja. Mircen je je primarni terpen koji proizvodi najbliži rođak konoplje u biljnom kraljevstvu: hmelj. Tvrtka Bedrocan u Nizozemskoj proizvodi ljekove od biljke konoplje sa visokom razinom micrena, posebice da bi proizveli učinak uspavljivanja. Micren se obično povezuje s konopljinim učinkom “indike” ili “vezanja za krevet”.
Mircen opušta mišiće na životinjama te također pvećava učinak sedativa.


Molekula mircena

BETA-KARIOFILEN - Beta-kariofilen je najčešćiod težih dugačkih terpena pronađenih u konplji i odgovornih za stimulirajuće učinke. Beta-karifilen je također načešći terpen u dekarboksiliranim ekstraktima, jer oobični preživi temperaturu ekstrakcije koju monoterpeni ne prežive. Beta-kariofilen je u interakciji s CB2 receptorom i pronađen je u crnom papru i hmelju. ova interakcija čini beta-kariofilen “dijetnim kanabinoidom”. Beta-kariofilen je bio prvi fitokanabinoid izoliran izvan roda Cnnabis. on je učinkovit protuupalni lijek bez obzira na to unosi li se u tijelo ilise primjenjuje lokalno. Također može ublažiti mamurluk izazvan predoziranjem THC-om. Proizvod oksidacije beta-kariofilena je kariofilenov oksid. Psi koji otkrivaju drogu uvježbani su da osjete kariofilenov oksid u konoplji.
index
( molekula beta-kariofilena)

LINALOL - Linalol se nalazi u lavandi i blago je psihaktivan. ova kemikalija postoji u prirodi i ima umirujuće, antidepresivno djelovanje. Nalazi se u sortama koje uključuju sortu Bubba Kush i u nekoliko sojeva ljubičaste idijske konoplje
Medicinski, linalol djeluje kao sedativ, analgetik i anestetiklinalol
(molekula Linalola)

IZVOR: Michael Backes- Marihuana kao lijek

4 Likes