Trihomi kanabisa: što su trihomi i čemu služe?

Vrijeme je za razgovor o podcijenjenim herojima biljke kanabis: trihoma! Što su trihomi? Izgledaju poput ledenih kristala ili prozirnih dlačica po cijelom pupoljcima. Čim ih vidite, znate da vas čeka poslastica. Jer trihomi su male tvornice koje proizvode THC i druge kanabinoide, kao i terpene. Bez trihoma, kanabis ne bi imao efekte, mirise i okuse po kojima je tako poznat!

Što su trihomi kanabisa?
Trihomi su ljepljive, male strukture nalik dlačicama koje se nalaze u visokokvalitetnim cvjetovima kanabisa, ne treba ih brkati sa stigmama, koje su također, iako drugačije, poput dlačica i često su narančaste boje, na primjer. Zapravo, trihomi su žlijezde koje proizvode traženu smolu na biljci kanabisa. Kad biste ih pogledali pod mikroskopom, izgledali bi poput sitnih gljiva. Trihomi konoplje prekriva većinu biljke i posebno ih ima na vrhu i pupoljcima.

Multifunkcionalnost trihoma
Dakle, trihomi su odgovorni za proizvodnju smole u biljkama kanabisa. Dakle, trihomi su mjesto gdje ćete pronaći veliku količinu THC-a i drugih kanabinoida. Ali zašto trihomi proizvode svu ovu smolu? To je zato što trihomi djeluju kao obrambeni mehanizam u biljkama kanabisa u divljini. Svojim gorkim okusom, intenzivnim mirisom i psihoaktivnim djelovanjem odvraćaju insekte i životinje. Također štite biljke od štetnih UV zraka, jakog vjetra i gljivica. To je multitasking!

Zašto su trihomi toliko važni za kanabis?
Trihomi ne samo da štite biljku kanabisa, već su također odgovorni za to što je pušenje kanabisa tako zabavno. Oni su mali proizvođači THC-a biljke kanabisa. Terpeni naporno rade na proizvodnji THC-a i stotina drugih vrsta kanabinoida, terpena i flavonoida.

Kanabinoidi
Do danas je identificirano više od stotinu različitih kanabinoida. Postoje oni poznati poput THC-a i CBD-a, ali svi ostali, psihoaktivni ili ne, ipak doprinose ukupnim učincima kanabisa. Kada konzumirate kanabis, tjelesni endokanabinoidni sustav stupa u interakciju s kanabinoidima u jointu kojeg pušite. Tako se pokreće ugodan osjećaj koji je uobičajeno poznat kao “high”.

Terpeni
Na primjer, što čini Pineapple Express tako voćnim? To su terpeni! Terpeni su fenoli koji emitiraju aromu, elementi koji pridonose različitim okusima i aromama koje povezujemo s različitim sojevima kanabisa. Oni također djeluju na način sličan THC-u, vežu se na receptore u mozgu i potiču različite učinke koje povezujemo s intoksikacijom.

I za kraj, flavonoidi
Posljednje, ali ne i najmanje važno, flavonoidi također djeluju u tandemu s terpenima kako bi poboljšali boju, okus i miris kanabisa. Ovi fitonutrijenti rade u tandemu s drugim spojevima kako bi stvorili prekrasan niz zdravih prednosti. Sreća da je nešto tako ukusno i tako korisno!

Različite vrste trihoma kanabisa
U biljci kanabisa postoje tri vrste trihoma: lukovičasti, oni s glavicom i peteljkom te oni s glavicom, ali tek jedva primjetnom peteljkom. Svi oni pridonose stvaranju velikih količina kanabinoida i ulja.

Lukovičasti trihomi
Lukovičasti trihomi su apsolutno sićušni - oko 10 do 15 mikrona! Ovi sferični trihomi pojavljuju se po cijeloj biljci, iako ih možda nećete primijetiti jer su gotovo nevidljivi ljudskom oku. Ne doprinose ukupnom tenu kao druge dvije vrste, ali ipak sadrže sve dobre stvari, iako u manjoj koncentraciji.

Male stabljike trihoma
Sljedeći na redu su “opojni” trihomi, koji su nešto veći od svojih lukovičastih prijatelja. Ovi trihomi imaju i glavu i malu stabljiku i napunjeni su kanabinoidima. Takvi trihomi su češći i vole rasti na vrhu biljke.

Trihomi duge stabljike
I na kraju, moćnici gomile - trihome s dugim stabljikama! Lako vidljivi golim okom, široki su između 50 i 100 mikrona i imaju peteljku s velikom žljezdanom glavom. Ovi trihomi proizvode najviše kanabinoida od tri vrste i posebno su dobri za berbu za proizvodnju ulja.

Što otkrivaju trihomi kanabisa
Pomno promatrate rastuće pupoljke s makro kamerom ili povećalom, možete naučiti puno o tome kako točno izgledaju trihomi. Samo određivanjem boje i neprozirnosti možete saznati je li kanabis spreman za berbu!

Vrijeme žetve/berbe
Možete vidjeti da li je biljka spremna za berbu analizirajući kako su se razvili njezini trihomi. Nijansa i prozirnost trihoma su pokazatelj kolika bi koncentracija THC-a mogla biti prisutna u pupoljcima. Ne treba brati kada su trihomi još čisti. Jer tada se nisu u potpunosti razvile i mogu proizvesti još više smole.

Mliječni trihomi se mogu primijetiti u zadnja dva tjedna cvatnje. To znači da se proizvodnja povećava. Nakon toga, trihomi će postupno postati jantarni, što je pokazatelj zrelosti trihoma. Ovisno o tome kada pitate, postoje različiti pogledi na to. Jedna je berbu za sative kada oko 30 posto trihoma postane jantarno, a kada se radi s indicom čekati da oko tri četvrtine trihoma postane jantarno.

Učinak trihoma
Kako izgledaju trihomi kada se odlučite za berbu igra veliku ulogu u učinku cvjeta! Bez obzira na to, važno je osigurati da su glave trihoma u potpunosti razvijene prije berbe. Ali čak i unutar ovog vremenskog okvira postoje različite mogućnosti koje također utječu na vrstu gotovih cvjetova. Oblačni (milky) trihomi će dati više energije, dok će jantarni trihomi ponuditi daleko više fizički, sedativni učinak. Jednaka mješavina oba trihoma daje kombinirani učinak i lijepu ravnotežu.

3 Likes